duminică, 07 martie 2021

Performanță buzoiană la Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”

Cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”, desfă­șurată sâmbătă, 30 ianuarie, a consemnat două premiere naționale.

Prima performanță buzoiană de răsunet la festivalul denumit după celebra piesă de teatru a reputatului scriitor, publicist și umorist mizilean George Ranetti este dată de nu mai puțin de cinci concitadini care au obținut mult râvnitele premii ale prestigioasei manifestări culturale din orașului Grigore Tocilescu și al Aghatei Bacovia.

Au cules laurii victoriei: Mirela Grigore, Marele premiu „George Ranetti” la secțiunea Poezie-adulți și Mențiune la secțiunea Epigramă-adulți, elevele Cătă­li­na Mihaela Datcu (Vadu Pașii), Marele premiu „George Ranetti”, și Maria Cotigă (Buzău), Premiul „Grigore Tocilescu” la sec­țiunea Poezie-elevi – ambele de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, prof. coordonator Georgiana Turtu­reanu, George Eftimie, Premiul „Grigore Tocilescu” la secțiunea Epigramă-adulți și Mihai Sălcuțan, Mențiune la aceeași secțiune.

Festivalul este susținut de Fundația Culturală „Romeo și Julieta la Mizil” în colaborare cu Liceul Teore­tic „Grigore Tocilescu” și se află sub egida Ministerului Educației și Cercetării și a Inspectoratului Școlar Județean Prahova, în colaborare cu Casa Corpului Didactic Prahova.

Coordonatorii festivalului, profesorii Laurențiu Bădicioiu, Victor Minea și Claudiu Minea, semnalează că succesul buzoian constituie o premieră atât pentru orașul de la granița județului nostru, cât și una națională, niciodată un număr atât de mare de concurenți dintr-o localitate nu au triumfat simultan la aceeași ediție a unui festival.

Elevi buzoieni printre premianți

Dacă succesul seniorilor nu pare unul ieșit din comun, buzoienii reușind să obțină în mod constant, de mai bine de două decenii, premii la festivalurile de gen desfășurate în spațiul cultural românesc, cu totul remarcabil este triumful ­ge­nerației tinere. Într-o perioadă bântuită de Covid, a școlii on-line, a izolării fizice forțate, a incertitudinii apăsătoare, elevele Cătălina Mihaela Datcu și Maria Cotigă ne arată cum timpul poate poate fi utilizat cu folos și cum Internetul este un mijloc potrivit pentru derularea activităților culturale și creative de performanță.

Amintim că în acest an, mai precis la 19 martie, se împlinesc 150 de ani de la nașterea lui Nicolae Grigore Mihăescu Nigrim, persona­litate buzoiană complexă, scriitor și umorist de primă mână, patronul spiritual al cenaclului epigramiștilor buzoieni din care fac parte laureații amintiți mai sus.

Cea de-a doua premieră națională se referă la desfă­șurarea on-line a Galei de premiere a festivalului, soluție ce s-a dovedit a fi una cât se poate de inspirată pentru această perioadă de res­tricții sanitare. Pe platforma Zoom au fost prezenți peste 100 de participanți, dar și nume de referință ale vieții culturale românești din țară, din Republica Moldova și din Ucraina.

loading...
error: Content is protected !!