Actualitate

Pastramă cu preţ de Guinness Book la Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi

Consiliul Județean Buzău, Asociația „Ținutul Buzăului”, Primăria Berca și Băcănia lu’ Nea Ticu au organizat, în ultima zi de septembrie şi prima zi de octombrie, ce-a de-a zecea ediţie a Festivalului Cârnaților de Pleșcoi, eveniment ce se s-a desfășurat la Berca, în spaţiul în care funcţionează târgul săptămânal, și la care au venit, aşa cum era de aşteptat, buzoieni din întreg județul. Organizatorii au promis, şi s-au ţinut de cuvânt, un eveniment deosebit, cu muzică populară şi alte momente artistice, ateliere pentru copii (care să prepare vestiţii cârnaţi), ateliere de olărit, demonstraţii de dansuri populare.

Instituţia Muzeului Judeţean Buzău a fost prezentă cu de-acum vestitul „Muzeu mobil”. Pentru că Berca este şi Poarta de intrare în Geoparcul UNESCO „Ţinutul Buzăului”, organizatorii au ofertat vizitatorii cu o expoziţie la centrul de informare turistică GeoGate.

Deţinătorul mărcii înregistrate a festivalului, „Băcănia lu’ nea Ticu” şi-a respectat statutul şi, pe lângă vedeta Cârnaţii de Pleşcoi, a îmbiat vizitatorii cu ghiudem sau pastramă de oaie. Maestrul Ionel Tudorache a înnobilat blazonul festivalului cu momente artistice instrumentale de virtuozitate.

Cu toate acestea, pentru că în orice situaţie funcţionează vestitele legi ale lui Murphy – de ce să fie bine până la capăt, când poate fi şi rău(?!) – momentele de relaxare şi voie bună au fost deturnate de apariţia unor grupuri de indivizi, echipaţi în culori galben-negru, care se legitimau a fi din partea AUR (Alianţa pentru Unitatea Românilor), cu comportament specific grupărilor extremiste, insistând cu mesajele politice într-o conjunctură cel puţin neadecvată.

O situaţie deosebită ne-a fost prezentată şi într-un mesaj primit la redacţie, în care un participant la eveniment reclama o stare de lucruri cel puţin anormală. „Am cumpărat, pentru o familie din patru persoane, câte doi mici şi câte doi cârnăciori”, spune autorul mesajului, „la care am adăugat şi câte o bucată de pastramă, cât palma, una pentru mine şi soţie, cealaltă pentru cei doi copii, dar când a trebuit să achit, am avut surpriza să aud: 150 de lei! Doamnă”, am zis vânzătoarei, „poate aţi greşit calculul… Nu, am primit răspunsul, pentru că pastrama este 175 de lei kilogramul!”.

Dincolo de experienţa turistului, trebuie să spunem că la standul Băcăniei lu’ nea Ticu se putea cumpăra, pentru acasă, semipreparate – Cârnaţi de Pleşcoi cu 45 de lei kg, respectiv 55 de lei pentru un kilogram de pastramă. La sectorul „grătare” … de gustibus non disputandum!

 

Articole similare