luni, 01 martie 2021

Pandemia, raiul evazioniștilor în 2020

O infracțiune la mai puțin de două zile au constatat anul trecut, în județul Buzău, specialiștii în investigarea faptelor penale de natură economico-financiară.

Astfel, în anul 2020, activitatea de constatare a faptelor de natură economico-financiară desfășurată de efectivele Inspectoratului de Poliție Județean Buzău s-a concretizat în 235 de infracțiuni, la acestea adăugându-se 42 de infracțiuni constatate în dosare penale ce au fost declinate de către formațiunile de profil, în baza materiei sau după calitatea persoanelor. Anul trecut activitatea de sesizare a infracțiunilor economico-financiare a înregistrat o creștere de aproximativ 12% la nivelul județului Buzău.

Pe tipuri de infracțiuni economico-financiare s-a înregistrat o creștere a numărului celor constatate față de perioada similară a anului 2019, în ceea ce privește înșelăciunea și spălarea banilor. ,,Analizând activitatea desfășurată în domeniul evaziunii fiscale, în anul 2020 se observă că efectivele inspectoratului au constatat 58 infracțiuni, cu un prejudiciu cauzat la finalizare  de 5.793.000 lei,  prejudiciu ce a fost recuperat în proporție de 44,01%”, precizează IPJ Buzău.

Pe linia prevenirii și combaterii ilegalităților ce se comit în domeniul contrabandei, transportului și comercializării produselor din tutun, la acest moment, pe raza județului Buzău, piața de țigarete provenite din contrabandă este în scădere, înregistrându-se mai ales fenomenul de producere ilegală de țigarete. Cu toate acestea, au fost ridicate în vederea confiscării 58.700 țigarete și 165,7 kg tutun. Totodată, polițiștii de investigarea criminalității economice au instrumentat șase dosare penale în acest domeniu în care s-au efectuat cercetări împotriva a opt persoane, din care trei în stare de reținere urmată de control judiciar.

Pe linia prevenirii și combaterii ilegalităților ce se comit în domeniul bancar, atât în ceea ce privește fraudele bancare, cât și în domeniul emiterii de instrumente bancare, este de menționat că s-au constatat 19  infracțiuni, prejudiciul cauzat fiind de 501.762 lei.

loading...
error: Content is protected !!