Cultură

Cum va fi sărbătorită Mica Unire la Buzău

În ultimii ani, reprezentanții Muzeului Județean, alături de cei ai Teatrului „G. Ciprian” și de cei ai Centrului de Cultură și Artă, au invitat buzoienii, pe 24 ia­nua­rie, să formeze o Horă a Unirii uriașă de jur împrejurul clădirii care găzduiește cele trei instituții. Sute de buzoieni de toate vârstele obișnuiau să ia parte la acest eveniment, în cadrul căruia actori profesioniști, în haine de epocă și călare pe cai, reconstituiau, printr-o sce­netă, popasul pe care Alexandru Iona Cuza l-a făcut la Buzău în 1859, cu ocazia Unirii Principatelor Române.

Anul acesta, din cauza condițiilor impuse de pandemie, instituțiile județene de cultură s-au văzut nevoite să își readapteze programul dedicat Micii Uniri.

Expoziția temporară „Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire”

Astfel, reprezentanții Muzeului Județean anunță că duminică, 24 ianuarie, vor organiza o expoziție specială dedicată sosirii lui Cuza la Buzău, iar buzoienii vor avea acces gratuit la toate secțiile instituției.

„Vă invităm duminică, 24 ianuarie, începând cu ora 9.00, la sediul muzeului, pentru a sărbători împlinirea celor 162 de ani de la Mica Unire. Acesta este un eveniment care are o importanță deosebită atât pentru că a reprezentat un prim pas în făurirea României moderne, cât și pentru faptul că Buzăul a avut onoarea de a întâmpina și găzdui primul domn al Principatelor Unite, motiv pentru care specialiștii muzeului organizează, cu acest prilej, expoziția temporară<Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire>. Contextul actual nu ne permite să ne prindem în cea mai mare Horă a Unirii jucată la Buzău, eveniment organizat în cadrul programului cultu­ral-educativ <Hai să dăm mână cu mână la Muzeul Județean>, ajuns în 2020 la ediția a V-a, însă vă invităm să vă bucurați, pe parcursul unor vizite gratuite, de expozițiile noastre de la ­sediul central, Muzeul de Etnografie <Vergu Mănăilă>, Muzeul Chihlimbarului Colți și Casa Memorială <Vasile Voiculescu> Pârscov. Dacă iubiți natura și frumosul, puteți vizita Muzeul în aer liber <Tabăra Măgura>, amplasat în poienile din apro­pierea Mănăstirii Cio­lanu, pe teritoriul comunei Ti­său”, se arată în comunicatul Muzeului Județean.

Spectacol pus în scenă de teatrul buzoian

De cealaltă parte, Tea­trul „George Ciprian” va continua tradiția de a pune în scenă un spectacol dedicat Micii Uniri, doar că acesta va fi transmis online.

„Chiar dacă situația actuală este una deosebită, dorim să menținem tradiția de a fi împreună pe 24 ­ianuarie. Astfel, Teatrul <George Ciprian> și Centrul Județean de Cultură și Artă sărbătoresc MICA UNIRE – ONLINE! Eve­nimentul va începe la ora 10.00 cu un spectacol realizat de Teatrul <George Ciprian>. Din distribuția spectacolului vor face parte Bogdan Farcaș, Cosmin Teodor Pană, Octavian Costin, Ștefan Pavel, Kostas Mincu, Catinca Nistor. Textul este semnat de Cosmin Teodor Pană, iar regia de Vlad Trifaș. Durata: 30 minute”, se arată în comunicatul teatrului buzoian.

În cea de-a doua parte a evenimentului, Orchestra Centrului Județean de Cultură și Artă va susține un moment muzical, care, de asemenea, va fi transmis online. Orchestra este condusă de dirijorul Sorin Mandache și formată din soliștii Filofteia Drăghici și Ion Băicuș. Evenimetul va avea loc online și va fi transmis pe Facebook și YouTube.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker