vineri, 10 iulie 2020

Opoziția a făcut un serviciu social-democraților

Este evident că Viorica Dăncilă trebuia să plece din Palatul Victoria. Și nu acum, printr-o moțiune de cenzură, ci era cazul să iasă din peisaj odată cu mentorul său. Unul la pușcărie, celălalt la Videle, unde să muncească pentru a-și câștiga existența, bucurându-se de măsurile pe care le-a luat cât timp a condus executivul de la București.

Personal, cea mai mare vină pe care o găsesc celei care a dat umoriștilor material de inspirație pentru mulți ani de-acum încolo este aceea că a mințit fără rușine când a spus, fără a clipi, că a fost manipulată de Dragnea și că, odată cu dispariția acestuia, s-a regăsit. Da, s-a regăsit, dar am constatat cu toții că Viorica Dăncilă nu este altceva decât un Dragnea mai mic, cu aceleași apucături, gata să sacrifice orice, inclusiv partidul pe care încă îl conduce, pentru a-și vedea împlinite visele de mărire. Cu aceleași răzbu­nări mărunte – vezi cazul Kovesi -, cu aceleași dorințe de a controla Justiția, cu aceeași infatuare.

OK, să spunem că s-a făcut dreptate din acest punct de vedere. Însă, printre pocnetele șampaniilor desfăcute prin diverse sedii de partide sau parti­dulețe, trebuie să spunem că moțiunea de cenzură adoptată joi nu face decât să-i ofere Partidului Social Democrat o nouă șansă, dat fiind că pe prima – cea din seara alegerilor europarlamentare – a ratat-o cu mare grație. Plecarea de la putere a social-democraților le dă acestora răgazul să își facă ordine și curățenie în partid, să-i facă pachet pe toți apropiații Vioricăi Dăncilă și ai lui Liviu Dragnea și să-i ofere cadou oricui vrea să îi adopte. Și, ce este mai important pentru ei, să amendeze orice eroare și orice ezitare a celor care vor veni la putere.

Este clar că viitorul an va aparține Partidului Național Liberal și liderului acestuia, Ludovic Orban. Sunt absolut sigur că social-democrații vor vota fără ezitare un asemenea guvern tocmai pentru a evita alegerile anticipate și pentru a beneficia de aproape 14 luni pentru curățenie în partid și reorganizare. Și pentru a le da ocazia nu numai liberalilor să își frângă gâtul cu o guvernare în prag de iarnă cu visteria goală, ci să li se spargă în cap următoarele 14 luni tuturor celor care au susținut moțiunea de cenzură. Cine crede că un ALDE sau PRO România va crește în urma evenimentelor din ultimele două săptămâni, se înșeală amarnic.

Mai trist este faptul că cei din opoziție nu au învățat nimic din experiența de acum patru ani, când au creat, cu mânuța lor, condiții social-democraților pentru a câștiga alegerile cu scorul pe care l-au obținut în iarna anului 2016.

loading...
error: Content is protected !!