Cultură

Ana Blandiana, la Buzău: „Premiul ce poartă numele lui Vasile Voiculescu este infinit mai valoros pentru mine față de alte premii pe care mi le-au dat critici literari”

Considerată una dintre cele mai importante personalități contemporane ale literaturii române, Ana Blandiana a fost prezentă joi, 10 octombrie, la Casa memorială „Vasile Voiculescu” din Pârscov cu ocazia festivității de premiere a celei de a XXXI-a ediții a concursului de creație li­te­rară ce poartă numele marelui poet. Blandiana a primit Marele Premiu „Vasile Voiculescu” și trofeul concursului, declarându-se emoționată de cele două distincții. De asemenea, Ana Blandina a participat în aceeași zi la o întâlnire cu cititorii, la ­Bi­blioteca Județeană „V. Voiculescu”, unde și-a prezentat cel mai recent volum, „Variațiuni pe o temă dată”.

Pe o vreme superbă, în curtea casei memoriale din Pârscov au poposit oameni de cultură, scriitori consacrați, autorități locale, elevi și simplii iubitori de cultură. Amfitrioni ai ­ma­nifestării au fost scriitorul Dumitru Ion Dincă și publicistul Ionel Stănuță, alături de care s-au aflat cei care au finanțat premiile acordate: președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, inginerul Cristinel Popa, primarul comunei Pârscov, Mihai Dobre etc.

Concursul s-a desfășu­rat pe trei mari secțiuni („Elevi-școli gimnaziale”, „Elevi-licee” și „Autori de volume”), la această ediție luând parte peste 100 de participanți, printre care cinci scriitori consacrați.

„Astăzi mă aflu lângă statuia unuia dintre puținele modele totale ale culturii noastre”

„Sunt foarte bucuroasă că există acest concurs și pentru elevi. Știm toți că ne-au lipsit la vremea noastră modelele. Dar în ultimii 30 de ani, ceea ce le-a lipsit cel mai mult tinerilor au fost modelele care nu mai erau în viață. Astăzi mă aflu lângă statuia unuia dintre puținele modele totale ale culturii noastre. Vasile Voiculescu nu a fost doar un mare poet, ci un mare poet care a fost în stare să se reinventeze într-un scriitor de talie internațională. Nu doar că a fost un <doctor fără arginți>, nu doar că a plecat din această casă de țărani buzoieni și a ajuns la înalta spiritualitate a Rugului Aprins, care este una din culmile spirituale ale culturii române, dar a fost și un martir. A avut nenorocul care s-a transformat într-un strălucitor destin de om ce și-a încununat prin suferință frumusețea operei. Trebuie să ne gândim la Vasile Voiculescu când vrem să fim mândri că suntem români. Eu sunt nu doar emoționată, ci și mândră și recunoscătoare de acest premiu pentru că poartă numele lui și în felul acesta efectiv valoare acestui premiu devine infinit mai mare față de alte premii pe care mi le-au dat critici literari. Sunt mândră că în felul acesta mi se leagă numele de unul din numele pe care le respect cel mai mult din cultura română”, a declarat Ana Blandiana.

Cu ocazia prezenței la Pârscov, Ana Blandiana a avut ocazia să se întâlnească pentru prima dată cu unul dintre scriitorii pe care îi apreciază cel mai mult, preotul Sever Negrescu din Mehedinți (premiu special – literatură religioasă), cu care Blandiana corespondează de mult și îl consideră „un adevărat urmaș” al lui Vasile Voiculescu.

Și anul acesta, organizatorii au dedicat un premiu memoriei lui Lazăr Băciucu. „Acordăm și anul acesta Premiul Lazăr Băciucu. Trebuie să știți de ce. Pentru că bustul pe care îl aveți în față, realizat de Oscar Han, artist arhicunoscut în cultura internațională, are o anumită legendă. Trebuia o aprobare de sus, de la cel mai înalt nivel pentru ca acest bust să fie expus. Nimeni nu și-a asumat acest risc în acele vremuri, cu excepția acestui om, Lazăr Băciucu. A venit într-o noapte și l-a montat chiar dacă putea a doua zi să fie pedepsit”, a declarat Dumitru Ion Dincă.

„Sunt emoționat să îi ofer acest premiu doamnei poeziei românești. S-a vorbit despre poeziile sale, dar eu aș vrea să vorbesc des­pre spiritul civic al doamnei Ana Blandiana. În perioada aia cenușie, înainte de 1989, a fost unul dintre oamenii care au avut puterea și curajul să ridice fruntea, glasul, chiar și fapta. Admir implicare dânsei în societatea civilă de după 1990. Practic, a făcut parte din prima asociație civică apărută în România după Revoluție. Plec fericit de la acest eveniment care ne demonstrează că România nu moare. Cea mai importantă bogăție este cea spi­rituală. Avem alături personalități, tineri, oameni de cultură, ceea ce reprezintă un semn bun”, a declarat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean, instituție care a finanțat marele premiu și trofeul concursului.

CITEȘTE ȘI: Ei sunt laureații concursului național de creație literară Vasile Voiculescu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker