Actualitate

O prostituată, cea mai mare datorie la bugetul local al municipiului Buzău

Are de plată de aproape 40 de ori mai mult decât firma cu cel mai mare debit

Trei persoane din Buzău însumează o datorie către bugetul local în valoare de peste 2,2 milioane de lei – potrivit unui top realizat de Direcția Economică a Primăriei Municipiului Buzău -, dar nu pot fi executate silit având în vedere că sunt în stare de insolvabilitate. Peste 1,2 milioane de lei datorează o persoană fizică Direcției Economice, suma reprezentând amenzile aplicate în baza Legii 61/1991 privind faptele de încălcare a normelor de conviețuire socială, pentru atragerea de persoane în vederea practicării de raporturi sexuale cu acestea și obținerea de foloase materiale. Conform aceleași surse, persoana care înregistrează cele mai multe datorii a fost sancționată în sute de cazuri pentru servicii sexuale comerciale, adică prostituție.

„Top 3 debitori cu debit format din amenzi persoane fizice: 1 – 1.209.506 lei (debitor aflat în insolvabilitate); 2 – 548.245 de lei (debitor aflat stare de insolvabilitate); 3 – 479.835 de lei (debitor aflat în stare de insolvabilitate).

1 – 920.729 de lei (debitor aflat în executare: somații, popriri); 2 – 244.830 de lei (debitor aflat în executare: somații, popriri, sechestru); 3- 89.132 de lei (debitor aflat în executare: somații, popriri)”, potrivit informațiilor Direcției Economice, în urma unei solicitări „Agerpres”.

Sumele ar putea fi folosite la proiecte de dezvoltare

Aceeași sursă mai subliniază că datornicul aflat pe primul loc are de achitat o sumă de 38 de ori mai mare față de debitul pe care îl înregistrează la Direcția Economică societatea comercială cu cele mai mari creanțe. Potrivit instituției, persoanele care figurează cu datorii restante și care dețin bunuri sau resurse financiare pot fi executate silit, iar sumele recuperate sunt utilizate ulterior pentru cheltuieli de funcționare și dezvoltare.

„Sumele acestea, dacă ar fi fost încasate, puteau fi folosite atât pentru dezvoltare, cât și pentru funcționare, dar de obicei atunci când reușim să îi încasăm, îi direcționăm spre sectorul de dezvoltare. În cazul persoanelor juridice, vorbim de amenzi aplicate de diverse instituții ale statului, iar în cazul persoanelor fizice, sumele respective s-au cumulat în urma unor sancțiuni aplicate la Legea nr. 61/1991 privind faptele de încălcare a normelor de conviețuire socială, ordine și liniște publică”, a declarat, pentru aceeași sursă, directorul Direcției Economice din cadrul Primăriei Buzău, Cristian Ștefan Ceaușel.

Datoria se mărește în absența unor modificări legislative

În cazul în care datornicul nu are bunuri ce pot fi executate silit, datoria se mărește cu fiecare nouă amendă. Așa se ajunge în situația în care amenda nu înseamnă altceva decât o bucată de hârtie, în absența unor măsuri legale care să vină la pachet cu neplata acesteia. Așadar, cercul vicios se menține: oamenii legii sancționează persoana în continuare, aceasta nu poate plăti, iar instituțiile statului rămân păgubite, dacă autoritățile nu schimbă legea actuală.

„Sunt de obicei oameni cu situații materiale precare, insolvabile. Polițiștii își fac datoria, dar, de obicei, în aceste cazuri dai amendă și tot acolo găsești contravenientul. Ar trebui o reașezare a OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor. Legiuitorul trebuie să se gândească să recupereze și acești bani, mai ales în situația actuală cu deficit bugetar. Cea mai bună rezolvare ar fi fost să se mențină închisoarea contravențională, preschimbarea amenzii în închisoare contravențională și atunci stopai puțin cazurile.

Sunt nenumărate fapte, nu doar cele de prostituție. Sunt fapte sancționate cu amendă, dar iată că în unele situații nu își ating scopul. Știu cazuri, până să se abroge acea lege, când o persoană era dusă în arest pentru neplata unor contravenții, cineva, o rudă în ziua următoare plătea amenda, contesta amenda apoi și îi dădea drumul din arest. Era o procedură… dacă făceai din nou, intrai iar la închisoare”, a declarat, pentru „Agerpres”, Gabriel Dragomir, preşedinte de onoare al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual Buzău.

Un comentariu

  1. O SA VEDETI BANI LA SF ASTEAPTA DE UNDE ATITA STIE SI POLITIA SA AMENDEZE NUMAI PE CEI MAI FRAIERI SI RESTU E VRAJEALA

Articole similare