Administrație

La Penitenciarul Unguriu, ca la pensiune

900 deținuți vor sta în regim deschis și semideschis

Uniunea Europeană ne-a somat să luăm măsuri cu privire la condițiile din închisori, care se confruntă cu fenomenul supraaglomerării. Este adevărat că în unele penitenciare din țară, fenomenul a atins pragul critic, dar sunt și altele în care deținuții par că stau la o pensiune, mai degrabă, decât la închisoare.

La capitolul condiții dure, intră deținuții de la Penitenciarul Mioveni din județul Argeș, care au reclamat Avocatului Poporului supraaglomerarea din închisoare, mizeria, insectele, mâncarea, precum și prețurile mari de la magazinul din interiorul instituției. O anchetă a Avocatului Poporului la penitenciar a confirmat mare parte din reclamațiile deținuților.

„Există fenomenul de supraaglomerare din cauza faptului că sunt aduși deținuți din toate colțurile țării; la data anchetei se aflau încarcerate 706 persoane private de libertate la o capacitate legală de 484 locuri (grad de ocupare de 145,86 la sută); secțiile 3 și 4 sunt vechi, fiind demarată licitația pentru renovarea acestora; există ploșnițe în unele camere de deținere, deși sunt realizate operațiuni de dezinsecție, considerând că ar fi eficiente doar dacă ar exista posibilitatea eliberării unei secții întregi; secțiile 1 și 2, deși supraaglomerate, s-a reușit eliminarea ploșnițelor și cu ajutorul deținuților, care întrețin curățenia…”, susțin reprezentanții Instituției Avocatului Poporului, citați de „Adevărul”.

Un penitenciar din Timișoara, similar unui complex turistic

De cealaltă parte, la Penitenciarul Timișoara, condițiile rivalizează cu cele de la o pensiune. La începutul anului 2023, autoritățile au semnat un contract cu o companie multinațională, prin care se obligă să ofere forță de muncă. În schimb, compania pune la dispoziție un spațiu de cazare pentru deținuți, masa, transportul, precum și salariu pentru muncitori.

Așa se face că la Săcălaz, o comună de lângă Timișoara, s-a deschis recent o locație externă a Penitenciarului Timișoara. Aceasta arată ca un mic cartier rezidențial, doar că spațiul este îngrădit cu sârmă ghimpată, are camere de supraveghere și pază la poartă. În total, sunt 85 de persoane private de libertate în regim deschis la Săcălaz. Pavilionul are două nivele, sală de mese, bucătărie ultradotată, iar compania le asigură trei mese pe zi, dar și spații de socializare, zonă de fitness și teren de sport.

O cameră găzduiește maximum trei persoane, are televizor, telefon fix și baie proprie. Ușile se țin descuiate mereu, condamnații având acces liber în locurile stabilite. La fabrică, deținuții nu stau împreună, lucrează în secțiile pentru care au pregătire, se „pierd” practic printre angajații obișnuiți. Din salariul primit, 80 la sută ajunge la Penitenciarul Timișoara, iar restul rămâne în contul deținutului. Ei pot alimenta astfel un card cu care să-și achite micile cumpărături, mai scrie adevărul.ro.

Cum va fi la Penitenciarul Unguriu

În prezent, Administrația Națională a Penitenciarelor este pe punctul de a demara lucrările pentru proiectul Penitenciarului P48 de la Unguriu, ce va găzdui 900 de deținuți, 100 în regim deschis și 800 în regim semideschis. Condițiile în care vor sta deținuții sunt similare celor de la Penitenciarul Săcălaz, iar potrivit legii, regimul deschis se aplică inițial persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de cel mult un an. Aceștia vor fi cazați la comun, se vor putea deplasa neînsoțiți în zone prestabilite din interiorul penitenciarului, pot presta muncă și desfășura activități educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică și asistență socială, moral-religioase, instruire școlară și formare profesională în afara penitenciarului și fără supraveghere.

Natura și modul de săvârșire a infracțiunii, persoana condamnatului, precum și comportarea acesteia până la stabilirea regimului de executare, pot determina includerea în regimul de executare imediat inferior sau imediat superior ca grad de severitate.

În cazul regimului semideschis, acesta se aplică inițial persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depășește trei ani. Legea spune că persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim semideschis au aceleași drepturi ca și cele aflate în regim deschis, cu excepția faptului că activitățile desfășurate în afara penitenciarului se țin numai sub supraveghere, inclusiv electronică.

Aproximativ 48 de milioane de euro va costa Penitenciarul P48 Unguriu,  lucrările de construcție vor dura patru ani, urmând să devină funcțional în 2027, bani obținuți prin intermediul unui împrumut acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Clădirea va avea un regim de înălțime P+3E și va avea o suprafață construită de câteva de mii de metri pătrați, cu spații ample destinate plimbării, precum și terenuri de sport.

De asemenea, în proiect mai sunt prevăzute cluburi pentru activități de reintegrare socială, săli de clasă, bibliotecă,  sală de calculatoare, spații pentru activități de tip hobby, club multifuncțional care să poată fi utilizat pentru activități de reintegrare socială, o sală de spectacole cu capacitatea de 100 locuri, un studio radio–tv, un spațiu pentru activități sportive, dar și un întreg pavilion cu destinația de capelă.

Condiții bune și pentru buzoianca Elena Udrea

Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, condamnată anul trecut la șase ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”, își ispășește în prezent pedeapsa la Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou. Prinsă de polițiștii de frontieră din Bulgaria în timp ce încerca să treacă granița către Grecia, Elena Udrea a făcut tot posibilul pentru a-i convinge pe judecătorii bulgari să nu o extrădeze în România, invocând, printre altele, și condițiile „inumane” din penitenciarele românești, precum și faptul că nu va avea parte de un proces echitabil în țara noastră.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a transmis un comunicat în care a detaliat condițiile în care urma să fie cazată deținuta. Cu toate că nu este luxul cu care aceasta a fost obișnuită, „ținând cont de faptul că Elena Udrea este un fost ministru și fost politician, beneficiază de un tratament oarecum mai bun decât ceilalți deținuți din penitenciarul Târgșor”, a declarat Cosmin Dorobanțu, preşedintele FSANP.

Elena Udrea are dreptul la plimbare prin curte două-trei ore pe zi, iar în cameră are un televizor și un telefon fix. „Camera îi va asigura minim patru metri pătrați individual. Va avea o baie individuală unde i se va asigura intimitatea, nu va fi o baie la comun cu toți deținuții. Va avea montat din partea administrației penitenciarului un televizor”, a mai adăugat Cosmin Dorobanțu. În privința mâncării nu beneficiază de meniu preferențial, dar poate primi pachete de acasă și își poate cumpăra ce dorește de la magazinul din incinta penitenciarului.˝

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker