Actualitate

O organizație bucureșteană le învață pe buzoience cum să reacționeze în fața formelor de violență

Centrul FILIA, o organizație  feministă activă de 18 ani, cu sediul în București,  și-a propus să realizeze, la finele lunii ianuarie,  o serie de întâlniri în județul Buzău cu femeile din mai multe comunități pentru a discuta pe marginea unei ­pro­bleme destul de spinoase, care, din păcate, se regăsește în societatea românească. Este vorba despre un dialog privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.

Sufletul acestor întâlniri va fi chiar directorul organizației FILIA, Andreea Bragă,  care, bazându-se pe experiența sa din multitudinea de comisii și grupuri de lucru la care a participat și care au dezbătut această temă, dorește, pe baza unui dialog cu participanți, să ofere răspuns următoarelor întrebări: Cum se manifestă violența împotriva femeilor? Care sunt semnele unei relații nesănătoase? Ce drepturi au femeile și cum se pot proteja? Care sunt instituțiile respon­sabile de siguranța lor și cui se pot adresa? Ce este un ordin de protecție și cum poate fi obținut?

Prin urmare, se dorește ca, la finele acestor întâlniri femeile participante să știe ce măsuri pot lua pentru siguranța lor și a celor din jur în cazul în care se confruntă cu violența domestică sau sunt martore la acest fenomen.

Andreea Rusu, membru al Centrului FILIA, spune că întâlnirile vor avea loc pe 28 ianuarie, în comunele Râmnicelu și Vernești, și pe 30 ianuarie, în orașul Buzău, la Liceul Teoretic ,,Alexandru Marghiloman”, precum și în comuna Măgura, la Ciuta. Participarea este gratuită.  Membrii acestei organizații au mai ajuns în comunitățile respective și în 2018, în alte două rânduri, când au discutat despre alte teme, de asemenea de actualitate; cancerul la sân și de col uterin, precum și despre alăptarea la sân.

Membrii organizației au ținut legătura în comunitățile respective cu administrațiile locale, cu asistenții sociali și cu mediatorii sociali pentru a putea informa comunitatea cu privire la intenția de a realiza aceste întâlniri. De fiecare dată întâlnirile au prezentat interes, dovadă că, și în 2019 continuă seria dezbaterilor pe teme, la fel de necesare, care vin în sprijinul femeilor din comunitățile respective.

Potrivit datelor statistice prezentate de FILIA, „în România, una din trei femei se confruntă cu o formă de violență, una din patru femei a fost agresată fizic sau sexual de partener sau de fostul partener, iar 75% dintre aceste cazuri rămân neraportate. 55% dintre români consideră că violul este justificat în anumite situații. Peste 20.000 de fapte de loviri sau alte violențe între membrii de familie au fost înregistrate la poliție în anul 2017”.

Prin activități de ­cer­cetare, advocacy și activism, FILLIA sprijină respectarea drepturilor femeilor, reprezentarea intereselor diverse ale femeilor și combaterea tuturor formelor de violență împotriva femeilor și fetelor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker