Educație

O nouă amânare a majorării salariilor profesorilor / Liderul SÎP: „Aşteptăm acceptul membrilor de sindicat pentru demararea mişcărilor de protest”

De ce le-a fost teamă nu au scăpat! Angajaţii din ­Educaţie nu vor avea parte nici anul acesta de majorarea salarială garantată prin lege încă din 2017.

Salariile angajaţilor din învăţământ au fost îngheţate de către Guvern până în 2022, printr-o Ordonanţă de urgenţă adoptată în ultima zi a anului trecut. Prin urmare, profesorii vor avea, timp de un an, salariile la nivelul celor din decembrie 2020.

Drept reacţie, liderii de sindicat ameninţă că, dacă guvernanţii nu îşi vor schimba decizia, vor începe demersurile pentru demararea acţiunilor de protest. „Ne punem sănătatea noastră şi a familiilor în pericol, dar când vine vorba de bani suntem primii la care se renunţă”, spun reprezentanţii profesorilor.

Creşterea salarială pentru profesori, programată să aibă loc de la 1 septembrie 2020, ar fi fost ultima dintr-o tranşă de trei astfel de momente. Cadrele didactice ar fi trebuit să primească de la 1 septembrie 2020 restul creşterilor salariale până la grila pre­văzută de Legea 153/2017 (Legea salarizării bugetare), după o nouă amânare stabilită de Guvernul Orban.

Ce spun reprezentanţii profesorilor buzoieni

Şi la Buzău vestea unei noi amânări privind majorarea salariilor profesorilor este privită cu dezamăgire de sindicalişti.

„Astăzi (marţi, 5 ianuarie, n.r.), am văzut şi Hotărârea privind salariile din întregul sistem bugetar. Pentru noi, profesorii, este cu atât mai neplăcut pentru că am fost lăsaţi la urmă, am mai trecut printr-o altă amânare: din septembrie 2019, am fost amânaţi în septembrie 2020, şi acum iar. După cum ştiţi federaţia noastră a reacţio­nat la nivel naţional şi aşteptăm reacţia colegilor. Cadrele didactice au fost anunţate că doar liderii de sindicat nu pot schimba lucrurile, mai ales în condiţiile în care dialogul social nu a existat. Aşteptăm acceptul membrilor de sindicat pentru demararea mişcărilor de protest permise de lege, fără a exclude acţiunile în instanţă”, a declarat, pentru OPINIA, Ion Dobre, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, sindicat afiliat la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLÎ).

La rândul lor, reprezentanţii FSE „SPIRU HA­RET” subliniază că în Ro­mânia cadrele didactice câş­tigă în medie cu până la o treime mai puţin faţă de angajaţii cu studii superioare din mediul privat.

„Sunt paznici şi şoferi care primesc salarii mai mari decât un cadru didactic”

Preşedintele organizaţiei sindicale, Marius Nistor, a atras atenţia că în unele instituţii publice paznicii sau şoferii au salarii mai mari decât dascălii.

„Cu toate că studiile şi analizele ne arată că suntem la limita de jos a salarizării, că în unele instituţii din România sunt paznici şi şoferi care primesc salarii mai mari decât cel al unui cadru didactic, tot nouă, angajaţilor din sistemul educaţional, ni se cere să fim ­so­lidari, să ne gândim la România. Niciun membru al clasei politice nu doreşte însă să facă o analiză reală a ­ve­niturilor cadrelor didactice raportate la cele ale altor categorii socio-profesionale”, a afirmat Marius Nistor într-un comunicat de presă.

De asemenea, liderul organizaţiei sindicale a menţio­nat că profesorii nu au pri­mit niciun sprijin pentru conti­nuarea activităţii de predare în regim on-line.

„Toate acestea se întâm­plă în condiţiile în care, de la începutul acestei pandemii, angajaţii din sistem au fost aruncaţi în necunoscut, fără pregătire şi fără cele necesare pentru a-şi continua activitatea în regim on-line. Ne sunt prezentate cazuri de succes din companiile multi­naţionale, unde angajaţii au trecut la tele-muncă, însă nimeni nu arată că acei salariaţi au primit laptopuri ca să-şi poată desfăşura activitatea de acasă, au fost instruiţi în regim de urgenţă, au primit, de fapt, tot sprijinul necesar pentru această schimbare majoră. Ce au primit angajaţii din sistemul educaţional? Nimic! A trebuit să se descurce prin mijloace proprii, să investească din fondurile personale pentru a-şi continua activitatea, pentru care trebuie apreciaţi. Să înveţe de pe Youtube cum să intre în contact cu elevii, acolo unde s-a putut, pentru că şi acum foarte mulţi copii sunt privaţi de dreptul la educaţie din cauză că nu au mijloacele necesare pentru a putea participa la aceste activităţi”, a încheiat preşedintele FSE „SPIRU HARET”.

2 Comentarii

  1. Stimata doamna!
    Ar trebui sa dati exemple concrete nu sa generalizati fara nici o dovada. Daca nu ati lucrat nici o ora in sistemul de educatie va rog sa va abtineti de la comentarii! Puteti sa va exprimati pe facebook unde orice neica-nimeni poate sa-si dea cu parerea!

  2. De ce nu spune nimic de sutele de profesori care au trimis doar teme de rezolvat, fără să facă o oră online. Dacă eram o țară normală salariile ar fi trebuit reduse, la cât au muncit cadrele didactice în Pandemie.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker