Economic

O firmă buzoiană vinde cele mai scumpe gaze din România

Gazele naturale au devenit principala problemă a românilor și cum sezonul rece bate la geam, mulți se gândesc cum să facă să aibă o factură cât mai puțin costisitoare. Pentru a veni în ajutorul buzoienilor am realizat un clasament al furnizorilor care oferă cele mai mici facturi la gaze naturale.

Precizăm că până la 31 august 2023 prețul gazelor naturale este plafonat la maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici. Deci, teoretic, indiferent de furnizorul de gaze, prețul va fi același în limita unui anumit număr de kilowați. Practic, însă, nu este imposibil ca Ordonanța 119 care stabilește plafonarea să fie modificată în Parlament, dat fiind că costurile sunt foarte mari pentru buget. De pildă, ar putea fi modificat pragul până la care statul acoperă consumul. Ca urmare, este bine să fim informați privind diferențele de preț dintre furnizorii de gaze naturale.

Aceste diferențe nu sunt deloc nesemnificative. La un consum lunar de 200 de metri cubi (2,11 Mwh) – consumul mediu al unei centrale termice de 24 kw pentru a încălzi o locuință de 65 mp – prețul fără plafonare ar varia între 2.727 de lei și 12.660 de lei. Cu plafonare, însă, factura va fi de 654 de lei. Cifrele sunt extrase din comparatorul ANRE și reflectă ofertele furnizorilor pentru consumatorii casnici din Buzău cu consum anual până la 280 MWh. De asemenea, trebuie menționat și că cu cât este mai mare prețul neplafonat, cu atât statul va avea mai mult de acoperit.

În luna octombrie, cea mai bună ofertă este e-Celsius de la Engie România. Cu un preț al gazelor naturale de 1.042 lei/Mwh, factura pentru un consum de 200 de metri cubi va fi de 2.727 de lei.

E.ON are următoarele oferte din clasament – 2.750 de lei, la E.ON Life Gas (valabilă la achiziționarea centralei termice), 2.811 la E.ON Duo, 2.816 la E.ON Duo Assist pro, 2.821 la E.ON Duo Assist, 2.825 lei la E.ON Assist Gas Plus și 2.850 lei la E.On Start Gas (prețuri neplafonate). Ofertele Duo presupun și abonament de electricitate, cele Assist – intervenții pentru urgențe 24/7 – iar cele Pro, servicii tehnice periodice.

Urmează oferta Thermo Smart de la Engie (2.912 lei, neplafonat), apoi ofertele Enel Energie, care sunt peste 3.200 de lei la un consum lunar de 200 de metri cubi.

Cel mai scump gaz este însă oferit de compania condusă de râmniceanul Viorel Tudose. La Getica 95, o factură de 200 metri cubi de gaz ar depăși 12.000 lei, dacă nu ar fi plafonată. Celelalte firme care vin cu oferte la fel de mari pe piața gazului sunt Hermes Energy&Gas dar și Crest Energy.

Deși se află în insolvență din vara anului trecut, Getica 95 a terminat anul 2021 cu un business de 1,9 miliarde lei și un profit net de 34 milioane lei pe o piață marcată de pierderi uriașe.

„România va depăși 90 la sută grad de umplere a depozitelor de gaze”

Gradul de umplere a depozitelor subterane de gaze a depășit 80 la sută la 1 octombrie, iar perspectivele sunt ca, la 31 octombrie, gradul de umplere să depășească 90 la sută, a spus secretarul de stat din Ministerul Energiei Dan Drăgan. „La 1 octombrie România și-a îndeplinit angajamentul de avea peste 80 la sută din depozite pline, sperăm ca la 1 noiembrie sa fim aproape de 90 la suta, ceea ce ne va oferi stabilitate la iarna. Volumul înmagazinat este semnificativ și depășeste, ca medie anuala, volumul înmagazinat iernile precedente”, a precizat acesta.

Cantitățile stocate sunt chiar mai mari de 80 la sută, surse din piată spunând, pentru Cotidianul.ro, că procentul de înmagazinare a ajuns la 86 la sută, adică la media țărilor Uniunii Europene, România având, în plus, față de celelalte țări, și producție locală.

„Totodată căutăm surse alternative, am fost prezenți în Bulgaria sâmbătă, pentru a participa la inaugurarea interconectorului dintre Bulgaria și Grecia, care va furniza o alternativă la furnizarea de gaze naturale. Ne dorim să aducem în rețeaua națională de transport gaze din Azerbaidjan, din TNAP, din TAP, dar și gaze lichefiate din Grecia”, a mai spus Drăgan. Acesta a transmis și un mesaj de solidaritate cu celelalte țări UE. „Suntem solidari, cautăm soluții să atenuăm lipsa de gaze si de energie in timpul iernii, așteptăm platforma comuna de achiziții de gaze, dorim operaționalizarea ei cat mai rapid”, a mai explicat secretarul de stat, solicitat să explice ce va însemna, pentru România, mecanismul de solidaritate la nivel european.

România stochează gaze în depozitele Romgaz și ENGIE. Gazele depozitate sunt mai scumpe decât cele de producție locală, ba chiar și ca cele de import, întrucât includ componenta de tarif înmagazinare.

Un comentariu

  1. Deci Getica va primi intr-o luna 650 de la clientul casnic si inca 12000 de la stat (buget), adica tot de la noi. Nu pot trage decat o concluzie: statul ori e prost, ori e hot. In ambele cazuri noi suntem pagubasii.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker