Educație

FOTO | Un secol de învățământ economic la Buzău

Colegiul Economic Buzău, „școala cea mai mândră din centrul Buzăului”, așa cum a fost numită de multe ori pe parcursul zilei de 5 octombrie, a sărbătorit, miercuri, 100 de ani de existență, demonstrând că centenarul nu este neapărat un timp cronologic, ci mai degrabă un timp al valorilor. Cei de astăzi, elevii, dascălii Colegiului și comunitatea întreagă, aparținători ai „timpului numit economic”, cum l-a definit directorul instituției de învățământ, Geta Burducea, au trăit momente încărcate de emoție, pentru că au fost părtași în primul rând la sărbătoarea oamenilor frumoși a căror viață s-a împletit cu destinul instituției de învățământ, pentru că a fost vorba despre dascălii din trecutul și prezentul acestei școli, despre elevii de toate vârstele ai acestei școli prestigioase a Buzăului. Au fost alături la această sărbătoare a Colegiului Economic Buzău și susținătorii și  prietenii și reprezentanții instituționali ai acestei comunități.

Sărbătoarea la Colegiul Economic Buzău a început dimineață. Preotul Daniel Necula, fost cadru didactic pentru mai bine de zece ani al acestei unități de învățământ, a ținut o slujbă religioasă de binecuvântare a instituției și a celor prezenți, urmată de dezvelirea unei plăci aniversare. Au fost prezenți Daniel Țiclea, prefectul județului și Gabriel Avrămescu, absolvent al Colegiului Economic. O prezență deosebită la această sărbătoare a fost cea a rectorului Academiei de Studii Economice, Nicolae Istudor, cetățean de onoare al municipiului din anul 2019, absolvent al Colegiului Economic, și alte cadre didactice universitare, de asemenea, absolvente ale școlii buzoiene, precum și profesorii universitari Bogdan Suditu și Vasile Dinu.

Vasile Dinu

Au fost acordate multe diplome de excelență cadrelor didactice  aflate la vârsta pensionării sau pensionate, cărora li s-au recunoscut meritele și contribuția la creșterea nivelului de pregătire al elevilor și la prestigiul școlii  buzoiene. „Idealurile și piatra de temelie spirituală pe care fondatorii le-au așezat la întemeierea acestuia ca instituție, continuă să iradieze amplificate de tot ceea ce urmașii lor au adus ca energie intelectuală și sufletească. Cei care înțelegeau deplin acest lucru era profesorii cu toții se simțeau aparte, mai ales dacă se numeau Nazarie, Bălănescu, Niculescu, Țopan, Poștovei, iar mai spre noi, Săvulescu, Marin Ghiță, Răpițeanu, Crăciun, Sburleanu, Vulpe”, a amintit directorul Colegiului Economic câteva dintre cadrele didactice de numele cărora s-au legat multe performanțe ale unității economice de învățământ buzoiene.

Referindu-se la istoria acestei școli, directorul Geta Burducea a mai spus: „Istoria școlii noastre stă sub semnul permanentei reinventări, a descoperirilor individuale, dar și a potențialului colectiv. Ceasul aniversar bate spre 100. 100 de învățământ economic de elită, clar ghidat pe traiectul performanței, iar prin performanță înțelegem formare în profesie, în cultură, în viață. Ne întâlnim aici din respectul pentru școala de la Economic. Înființată în anul 1922, prin Ordinul ministrului Instrucțiunii nr. 84.200 din 9 septembrie, primește încă de la naștere titulatura de <Școală comercială superioară>. Ca o pecete pe un destin ce trebuia să fie al elitelor, transformarea în <Liceul comercial de băieți> este, la fel, voievodală. Marele voievod Mihai fiind ocrotitorul ei și tot ce a urmat a fost în slujba administrației serviciilor, comerțului până în anul 2000, când a devenit colegiu și a dovedit că, deși vechi, nu este bătrân, reușind să se integreze în familia învățământului economic din spațiul european al educației; toată activitatea economică și comercială a Buzăului de atunci a radiat zeci de ani din cancelaria și de pe băncile acestei școli. Se contura astfel tradiția întărită magistral de cei ce absolveau aici. Absolvenții acestei școli fac cinste universităților noastre cu pregătirea cu care au părăsit școala.  Absolvenții privesc cu mândrie în urmă la școala care le-a luminat mințile”.

Diplome de excelență pentru partenerii și susținătorii proiectelor Colegiului

Cms de poliție Emilia Mihăilescu

Sărbătoarea Colegiului Economic a fost o sărbătoare a comunității, pentru că nu au fost uitați nici partenerii instituționali, cărora conducerea școlii le-a recunoscut meritul de a oferi elevi bine pregătiți pentru liceu – când a fost vorba despre școli gimnaziale -, fie că a fost vorba despre „oameni ai școlii”, cum este cazul viceprimarului Oana Matache, despre care directoarea Geta Burducea a spus: „Iubește școala și dovedește asta prin tot ce face la nivelul administrației municipiului Buzău”.

Au fost acordate diplome de excelență partenerilor minunați  din sfera școlilor, a cadrelor didactice de ieri și de astăzi, alături de viceprimarul Oana Matache fiind nominalizați inspectorul general adjunct Dan Popescu – profesor truditor al școlii, Ștefan Torcărescu, director al Casei Corpului Didactic, și directori și cadre didactice cărora le-au fost acordate diplome de excelență, Instituția Poliției prin Biroul Siguranță Școlară – cms. Mihăilescu Emilia, AJOFM etc.

Oana Matache

Colegiul Economic a acordat „Diploma de excelență” Primăriei municipiului Buzău, viceprimarui Oana Matache „în semn de apreciere a activității sale la asigurarea condițiilor necesare pentru desfășurarea procesului de învățământ și a implicării în proiectele de dezvoltare instituțională a școlii noastre”, a precizat directoarea Colegiului Economic Buzău. Viceprimarul a amintit cu această ocazie că „încă din 1922, Primăria municipiului Buzău a fost alături demersului de înființare a acestei școli atât de valoroase pentru noi”, și a subliniat importanța unei astfel de școli în comunitate: „Elevii care studiază aici știu încă de la început ce se întâmplă cu parcursul lor profesional, ceea ce este extrem de important. Primăria municipiului și comunitatea funcționează cu 90 la sută venituri din mediul economic; iată cât de importanți sunt profesioniștii care se formează într-o astfel de școală! Vă urez succes în continuare. Mă plec în fața profesorilor care cu profesionalism desăvârșit formează oameni și caractere în această școală. Am mulți prieteni care au absolvit Economicul și sunt oameni deosebit de valoroși și ce dovadă mai bună că această școală este atât de valoroasă decât faptul că domnul rector al Academiei de Studii Economice a absolvit Economicul”, a mai spus viceprimarul Oana Matache.

Colegiul Economic a mai acordat o Diplomă de excelență și Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic din București, o instituție care ajută instituția buzoiană de învățământ fiind, de fapt, forul superior din partea Ministerului și Centrului Europe Direct Buzău, în calitate de colaborator, având în vedere că liceul buzoian este implicat în multe proiecte europene, obținând titlul încă de la începutul acestei competiții de „Școală ambasador al Parlamentului European”. „Succesele noastre se datorează bunei colaborări cu această instituție”, a spus directoarea Colegiului. Au mai fost premiate cadre didactice, directori ai unor școli generale și licee buzoiene. De asemenea, diplomă de excelență și plachetă au fost acordate rectorului ASE, Nicolae Istudor.

Premii și pentru Colegiul Economic Buzău

După ce, în urmă cu mai bine de o săptămână, meritele Colegiul Economic Buzău în ceea ce privește calitatea studenților și numărul lor mare pe care îi trimite instituțiilor de învățământ superior erau apreciate, prin diplomă, de Academia de Studii Economice, miercuri, la sărbătoarea centenarului, a primit noi aprecieri.

Dan Popescu

Colegiul Economic Buzău a fost premiat de Ministerul Educației și de rectorul ASE, Nicolae Istudor. Inspectorul școlar general adjunct Dan Popescu a înmânat directorului Geta Burducea o diplomă de excelență. „Este o zi istorică. Pentru Inspectoratul Școlar este o mândrie să aibă printre instituțiile de prestigiu din județ Colegiul Economic. Să țineți mai departe nivelul ridicat la care ați ajuns. Să faceți în așa fel încât acești copii minunați pe care îi vedeți în sală să rămână în orașul nostru pentru dezvoltarea orașului”, a spus inspectorul școlar general adjunct Dan Popescu.

Academia de Studii Economice a oferit o diplomă de excelență Colegiului Economic care a fost înmânată de rectorul Nicolae Istudor. „ Este o onoare deosebită să fiu aici după 40 de ani de la admitere. Am fost admis la Liceul Economic, în 1982. Este o onoare pentru mine și pentru comunitatea universitară a Academiei de Studii

Nicolae Istudor

Economice din București să adresez Colegiului Economic din Buzău felicitări cordiale cu ocazia sărbătoririi celor 100 de ani de prezență impunătoare în rândul colegiilor economice din România. De-a lungul acestui secol, Colegiul Economic din Buzău a contribuit permanent și cu performanțe substanțiale la evoluția învățământului preuniversitar din România în domeniile Economie, Comerț, Turism și Alimentație construindu-și un renume binemeritat la nivel național pentru calitatea educațională și sistemul de valori clădit  în acest timp. În acest context, la împlinirea a 100 de ani de activitate, în numele comunității universitare, a Academiei de Studii Economice din București, este o onoare să adresez mesajul nostru sincer, colegial și prietenesc de <La mulți ani prosperi și glorioși>. Să perseverați în a fi lideri în procesul de formare instruire și educare a tinerilor și să vă mândriți cu reușite și succese remarcabile”, a spus rectorul Nicolae Istudor.

Medalii aniversare pentru excelență

„Prin hotărârea Consiliului de Administrație nr. 2 din septembrie 2022 s-a decis acordarea unei medalii aniversare, <Centenar 100 de ani de Economic>, unor personalități care au pus pecetea pe tot ceea ce a însemnat Colegiul Economic de-a lungul timpului.  Astăzi o să înmânăm primele medalii, urmând ca în fiecare an, la propunerea Consiliului profesoral și cu aprobarea Consiliului de Administrație să hotărâm cine va primi o astfel de medalie aniversară de ziua școlii, care va rămâne 5 octombrie de acum încolo”, a anunțat directorul Geta Burducdea.

Cornelia Staicu

Una dintre personalitățile Colegiului căreia i s-a înmânat medalie a fost Cornelia Staicu, fost director, a cărei activitate a fost prezentată de profesoara  Cătălina Postovei. „Eu am venit în Grupul Școlar Economic Administrativ și de Servicii în 1990, ca profesor. Încă de la primii pași am fost întâmpinată de o doamnă tânără, frumoasă, elegantă și foarte calmă. O doamnă ce a devenit pentru mine model în anii ce au urmat. Un model ca profesor. Profesorul care știe să caute și să aplice metode inovative în procesul didactic, profesorul care dorește să se perfecționeze în permanență. Profesorul care nu se teme să învețe de la alții. Profesorul iubit de elevi, nu temut. Profesorul care iubește elevii. Profesorul de care elevii își aduc aminte peste ani cu drag. Un model, ca lider. Nu director, nu șef, ci lider. Un profesor care a fost mereu în față și care ne-a inspirat prin propriul exemplu. A știut să atragă fonduri pentru liceu pentru a asigura condiții cât mai bune elevilor și profesorilor. A știut să implice liceul în programe care vizau modernizarea învățământului profesional și tehnic; încă din 1991 a dat undă verde proiectelor internaționale și în ziua de azi constituie unul dintre punctele forte ale școlii noastre care a obținut pentru prima dată titlul de <Școală europeană>. Un model ca femeie. Întotdeauna elegantă, cu zâmbetul pe buze, dedicată familiei, prietenă de nădejde. O parte din ceea ce sunt i se datorează ei. O parte dintre ceea ce sunteți mulți dintre dumneavoastră i se datorează ei. O parte din ceea ce  școala noastră este acum la 100 de ani i se datorează ei”, a spus profesoara Cătălina Postovei despre cea care i-a fost model profesional.

Mărioara Lungu

O altă personalitate a Colegiului care a primit medalie aniversară a fost Mărioara Lungu, „o doamnă de profesie OM”, cum a prezentat-o directoarea Geta Burducea. „Este”, a spus directoarea Colegiului Economic, „profesorul care, prin firea calmă și echilibrată, prin dragostea și răbdarea pe care le avea de a învăța pe alții prin exprimarea sa clară, răspicată. A fost născută pentru a fi un mare profesor. Elevii Economicului îi vor deveni datori. A ales să arate tuturor că a fi profesor nu este o meserie. Este mai degrabă o menire a unora de a clădi destine”, a mai spus Geta Burducea, care i-a adresat mulțumiri pentru cei 48 de ani în care a ales această unitate de învățământ. „Economicul vă mulțumește că l-ați ales acum 48 de ani ca tânără elevă, acum 32 de ani ca entuziast profesor, acum 15 ani ca manager de succes. O familie așezată în rosturile ei tot la Economic. Colegele mi-au atras atenția să nu uit să amintesc asta: aici ați întâlnit destinul, aici iubirea s-a înfiripat. Modestie, dăruie, har, cultul valorilor”, a adăugat alături de multe alte lucruri pe lista calităților ce fac din acest cadru didactic un lider și un OM.

Valerica Dinu

Pe lista medaliaților sau mai aflat Valerica Dinu, profesor de matematică din anii ’80, acum bunică, stabilită în Statele Unite ale Americii, alături de fiica sa, medic. Despre acest profesor, lider, om, matematician, a vorbit cu multă emoție profesoara Adina Enuș: „După pensionarea în 2005 a ales să plece în America să fie alături de fiică, medic și mamă a doi copii. Schimbă reședințele împreună cu familia fiicei sale”, a povestit, printre multe altele, Adina Enuș, despre această doamnă dragă sufletului său, care a determinat-o să îndrăgească matematica și să devină la rându-i profesor de matematică.

Profesoara Roxana Buie a prezentat activitatea de om și de profesor a unui cadru didactic din păcate trecut la stele. Este vorba despre Șerban Petre, care nu mai este printre noi. Ea a încheiat alocuțiunea citându-l pe acesta. „Într-un cuvânt pe care profesorul Șerban și l-a pregătit pentru o întâlnire de promoție la care a fost diriginte în urmă cu 47 de ani încheia cu recomandarea care i-a devenit epitaf: <Să trăiți fiecare zi ca și cum ar fi ultima dată de Dumnezeu>”.

Nu în ultimul rînd, medalie aniversară a fost acordată rectorului ASE, Nicolae Istudor, căruia i s-au amintit, în cadrul unui laudatio făcut de fosta directoare Mărioara Lungu, etape dragi din viața sa de liceu și apoi de creștere în grade și funcții universitare: „A venit în Liceul Economic și de Drept Administrativ Buzău din comuna Tisău, satul Valea Sălciilor. Se vedea un economist de fermă. Simțea că i se potrivește această meserie. Îi plăcea în mod special matematica și explica mai târziu că în munca dumnealui îi place să se bazeze pe calcule și pe analize temeinice. În anul 1986 a absolvit cursurile Liceului Economic”, a povestit Mărioara Lungu despre etapa care s-a numit Colegiu Economic pentru rectorul ASE, Nicolae Istudor.

Articole similare