duminică, 07 martie 2021

Numirea prefectului de Buzău, o piatră de gâtul ministrului Vela

Ministrul de Interne, Marcel Vela, va da, cel mai ­pro­babil în această săptă­mână, un prim examen în faţa opiniei publice buzoiene, odată cu decizia pe care o va lua în legătură cu ocupantul celui mai înalt fotoliu de la Casa Albă.

Aşa după cum este binecunoscut, postul de prefect al judeţului Buzău a fost cerut – şi, cu maximă probabilitate, va fi obţinut – de organizaţia judeţeană a Alianţei Libe­ralilor şi Democraţilor, care îl susţine pentru această funcţie pe actualul subprefect Leonard Dimian. Acesta a fost instalat subprefect pe 2 iulie 2019, tot la solicitarea ALDE Buzău, drept monedă de schimb pentru ca parlamentarii buzoieni ai acestei organizaţii politice, deputa­tul Adrian Mocanu şi senatorul Dorin Bădulescu, să nu voteze penultima moţiune de cenzură la adresa guvernului Dăncilă. Ulterior, cei doi şi-au tranzacţionat voturile în favoarea Partidului Naţional Liberal – susţinând atât moţiunea de cenzură care a dus la căderea guvernului PSD cât şi învestirea guvernului Orban – şi au cerut numirea lui Leonard Dimian în funcţia de prefect.

Decizia politică a numirii respective a fost deja luată de premierul Ludovic Orban, care întâmpină, deocamdată, opoziţia ministrului Marcel Vela, care invocă faptul că Dimian nu face parte din Corpul înalţilor funcţionari publici, condiţie impusă de lege pentru obţinerea funcţiei râvnite. Nominalizarea subprefectului ca potenţial ocupant al celei mai înalte funcţii de la Casa Albă nu este pe placul nici al organizaţiei judeţene a Partidului Naţio­nal Liberal – care şi-ar dori ca respectivul post să fie ocupat de o persoană sus­ţinută de PNL -, şi nici de membrii ALDE, care consideră că Dimian nu ­me­rită o asemenea demnitate publică.

OPINIA a oferit mi­nistrului Marcel Vela, în ultima perioadă, cel puţin două argumente suficiente nu doar pentru a refuza numirea lui Leonard Dimian ca prefect, ci şi pentru demi­terea acestuia din funcţia actuală, de subprefect. Unul dintre acestea este prezenţa sa repetată la sediul ALDE Buzău de pe Bulevardul Unirii Nord, ori de câte ori este convocat de liderul acestei formaţiuni politice, deputatul Adrian Mocanu, fapt care contravine flagrant dispoziţiilor legale cu privire la statul de independent politic al unui reprezentant al guvernului în teritoriu.

Mai mult, Leonard Dimian a provocat, vineri, un grav incident de securitate, la Prefectură: a plecat din sediul instituţiei cu o mapă plină cu documente, cu care s-a deplasat la sediul organizaţiei judeţene a Alianţei Libe­ralilor şi Democraţilor de pe Bulevardul Unirii Nord. O sursă din interiorul organizaţiei judeţene a Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) – ne-a relatat că, imediat după încheierea şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de vineri, subprefectul Leonard Dimian s-a prezentat la sediul ALDE, având asupra sa o mapă cu documente ale Instituţiei Prefectului, pe care i le-a prezentat spre studiu preşedintelui respectivei organizaţii, deputatul Adrian Mocanu. După circa două ore, Dimian a părăsit sediul ALDE şi s-a întors la sediul Prefecturii, de unde a plecat câteva minute mai târziu fără respectiva mapă. De asemenea, sursa respectivă ne-a explicat şi atitudinea subprefectului din şedinţa de vineri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care a butonat aproape tot timpul telefonul şi l-a ignorat pe prefectul Carmen Ichim chiar şi când aceasta a întrerupt prezentarea unui raport pentru a atrage atenţia celor prezenţi tocmai asupra folosirii mobilelor în timpul şedinţelor: Dimian era presat de către deputatul Mocanu să se prezinte urgent la partid cu documentele în cauză. Dată fiind gravitatea incidentului, redacţia OPINIA a sesizat Instituţia Prefectului şi a pus la dispoziţie şi fotogra­fiile respective, cerând o anchetă pe acestă temă.

Ce spune Dimian

Subprefectu Dimian a reacţionat, luni, pe Facebook, unde a publicat un text destinat ,,opiniei publice”, în care ne acuză de ,,minciună şi manipulare”, fără însă a demonta în vreun fel afirmaţiile noastre.

,,Aduc la cunoştinţa opiniei publice poziţia mea, în calitate de subprefect al judeţului Buzău, cu privire la acuzaţiile <montate> astăzi (luni, n.r.) de un cotidian buzoian cu experienţă dovedită. Într-un articol de astăzi (luni, n.r.), OPINIA foloseşte toate tehnicile cunoscute de manipulare, inclusiv minciuna sfruntată şi scornirea, cu scopul de a mă denigra public.

Prezint opiniei publice, pe scurt, exemple de asemenea tehnici folosite de cotidianul respectiv:

– conducerea centrală a unui partid aflat la guvernare <a dat undă verde> numirii mele în funcţia de subprefect (fals);

– ar exista informaţii că <Dimian ar fi negociat el însuşi direct cu liberalii susţinerea pentru acest post> (plăsmuire din categoria <se pare că>);

– informaţia că ministrul Afacerilor Interne ar fi nemulţumit că nu am susţinut examenul de admitere în Corpul Înalţilor Funcţionari Publici este o denaturare a adevărului. Nici nu aş fi avut cum să susţin un asemenea examen, întrucât de la numirea mea ca subprefect până în prezent nici nu s-a organizat aşa ceva;

– minciuna că m-aş <bate de muşte> în Prefectură, combinată cu aceea că m-aş <juca pe telefonul mobil> în timpul şedinţelor operative sunt încercări din repertoriul gazetelor pseudonime de campanie. De fapt, de la numire până acum am condus operativ activitatea Instituţiei Prefectului şi nu am absolut ni­mic să – mi reproşez din acest punct de vedere.

În fine, legat de informaţia extrem de preţioasă că m-aş prezenta la sediul unui partid politic ori de câte ori sunt chemat, aceasta este, de asemenea, o minciună grosolană. Cotidianul menţio­nat se foloseşte de discuţiile private pe care le-am avut pentru a generaliza, fără succes, că m-aş implica politic. Cu privire la <incide­ntul de securitate> invocat de OPINIA, precizez că în mapa pe care o aveam în mână era… Codul Administrativ.

Dezavuez ferm încercările repetate, unele cu folosirea presei, de a mă decredibiliza. Dau asigurări tuturor buzoienilor că voi continua să am aceeaşi atitudine, de implicare, seriozitate şi profesionalism pe care am demonstra­t-o în toate instituţiile publice pe care le-am condus sau în cadrul cărora am activat”, a scris pe Facebook subprefectul Leonard Dimian.

Ce spunem noi 

Lasând la o parte textul care, per ansamblu, poate concura cu succes la categoria ,,Trofeul Gâgă”, trebuie să remarcăm că subprefectul se mulţumeşte să spună despre anumite afirmaţii ale nostre că sunt minciuni sau manipulări, în ciuda evidenţelor pe care le-am prezentat.

Poate că, într-adevăr, Dimian nu se bate de muşte cât timp consumă aerul din Prefectură, ci doar prigoneşte nişte bieţi ţânţari, dar a afirma că nu se joacă pe telefonul mobil în timpul şedinţelor publice la care participă este o dovadă că subprefectul ne crede pe toţi nişte proşti, atât timp cât doar vineri a fost necesar ca prefectul să îi atragă atenţia în gura mare pentru a se opri din butonat. Pardon, poate nu se juca, ci făcea faţă vitejeşte presiunilor lui Adrian Mocanu care îi cerea să se prezinte mai repede la partid. Chestiune despre care afirmă – prezenţa sa la sediul ALDE – că este tot o minciună a noastră. Spre bună aducere aminte, prezentăm, din nou, deja celebra fi­lmare cu telefonul mobil din şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi fotografiile cu domnia-sa ieşind din sediul ALDE, atât joi, 5 decembrie, cât şi vineri, 6 decembrie. Iar povestea că a fost la sediul ALDE având Codul Admi­nistrativ în mapa cu care a plecat din Prefectură, este chiar … o poveste.

1 COMENTARIU

  1. COMENTARIU EDITAT: Daca Vela numeste un apropiat al (…) lui Mocanu, atunci nu-i bun de nimic, este acelasi ministru slab fara coloana, un fel de Ciorbea, Toader, ministru ce este bun doar de aruncat. Vela este de aceiasi „inaltime” ca Mocanu. Mocanu a fost propulsat de taica-su atunci cand taia si spanzura in Buzau. Cu pungile de alimente, cipilici si tigai a tot umblat prin satele judetului si uite ca fiisu a ajuns parlamentar in aceiasi perioada si timp cu Nicolicea. Buzoienii in „intelepciunea” lor i-au ales pe amandoi fara sa-i fi vazut vreodata, fara ca ei sa fi facut ceva ptr. buzoieni. Ambii sunt de o obraznicie crasa , asta citindu-se si pe chipurile lor (…).

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!