Actualitate

Interceptări ambientale concludente anulate de instanţă şi noi percheziţii informatice în dosarul lotului Beganu

Procesul retrocedării dubioase a peste 5.000 de hectare de pădure de pe raza comunei Gura Teghii, dosar în care doi foşti prefecţi au fost trimişi în judecată împreună cu foşti funcţionari publici, oameni de afaceri, un avocat şi un fost judecător de la Judecătoria Pătârlagele, a luat o turnură neaşteptată. La termenul de vineri de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, completul de apel a respins mai multe cereri ale inculpaţilor, dar a admis anumite solicitări, printre care şi pe cea a procurorului de şedinţă  vizând efectuarea percheziţiei informatice asupra unor sisteme/suporţi optici de stocare de date informatice, ridicate cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuată la data de 15.10.2014 la domiciliul martorului Sturdza Paltin Gheorghe în dosarul nr. 63/P/2012 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie -Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov, ataşate la acest dosar. Mandatul de percheziţie informatică este valabil o perioadă de 30 de zile începând cu data de 7 decembrie 2019 şi până la data de 5 ianuarie 2020.

Instanţa a respins cererea formulată de ­Ghe­orghe Ceteraş cu privire la excepţia nulităţii declaraţiilor date în cursul urmăririi penale şi al judecăţii de martorul cu identitate protejată Ionescu Marcel şi de martorul Manole Marian, fiind respinsă totodată cererea vizând ridicarea măsurilor de protecţie luate faţă de martorul audiat sub identitate protejată Ionescu Marcel şi constatarea încetării de drept a acestor măsuri, formulată de fostul prefect Paul Beganu, prin apărător ales, şi a dispus menţinerea măsurilor de protecţie stabilite prin ordonanţa procurorului. În schimb, instanţa a admis cererea formulată de fostul şef al ITRSV Focşani, Alexandru Lefter, de constatare a nulităţii absolute a mijloacelor de probă constând în procesul – verbal din data de 14.01.2015 de redare a conţinutului unei convorbiri în mediul ambiental purtate de către Sturza Paltin Gheorghe cu Ceteraş Gheorghe şi Vasile Mihail Cosmin, întocmit în dosarul nr. 3/P/2013 al DNA-ST Ploieşti.

Aşa-zisul prinţ Paltin Sturdza l-a înregistrat pe Gheorghe Ceteraş, cu un ceas şi un reportofon, când au discutat despre terenul obţinut de Sturdza în judeţul Bacău, din care Ceteraş voia 10.000 de hectare, în schimbul intervenţiilor sale: ,,Aveţi o sentinţă, e legală, aţi câştigat, dar de aici mai sunt paşi, că trăim în România”.

Omul de afaceri ­Ghe­orghe Ceteraş şi avocatul Mihail Cosmin Vasile au fost arestaţi preventiv de judecătorii Curţii de Apel Braşov, fiind acuzaţi de trafic de influenţă într-un dosar disjuns din cel în care 17 persoane, între care fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam şi senatorul Tudor Chiuariu au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, privind retrocedări ilegale de păduri.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în contextul în care Tribunalul Covasna a dispus cea mai mare retrocedare de pădure din România, respectiv de 43.227 de hectare, rămasă irevocabilă, ,,interesul persoanelor care se ocupă în mod obişnuit cu vânzarea de păduri a fost foarte ridicat, ştiut fiind că valoarea unei păduri creşte proporţional cu mărimea suprafeţei compacte”.

Unul dintre primii interesaţi de pădurea retrocedată lui Gheorghe Paltin Sturdza a fost şi Gheorghe Ceteraş, care l-a contactat pe Sturdza şi i-a cerut să-i acorde o întâlnire legată de subiectul terenului res­pectiv, susţin anchetatorii.

Procurorii anticorupţie prezintă, în documentul prin care a fost reţinut Gheorghe Ceteraş o, înre­gistrare din 26 iulie 2012 a unei discuţii dintre acesta, Paltin Sturdza şi avocatul Cosmin Mihai Vasile, care a avut loc la Braşov. Anchetatorii arată că Paltin Sturdza a făcut această înregistrare cu un ceas care avea funcţie de înregistrare audio-video, precum şi cu un reportofon, pe care îl avea asupra sa, aceste probe fiind ridicate de procurori în 15 octombrie 2014, în urma percheziţiei făcute la locuinţa lui Sturdza.

Din discuţie rezultă că Gheorghe Ceteraş încerca să intre pe filiera retro­cedărilor ilegale şi să cumpere de la Paltin Sturdza teren din suprafaţa de peste 43.000 de hectare de pădure obţinută de acesta din urmă în urma unei decizii ilegale a instanţei.

Sturdza: Practic mai e… Da spuneţi, cum aţi auzit de mine? Cum aţi avut telefonul şi astea…

Ceteraş: O să vă spun dumneavoastră… De la domnul (neinteligibil). Eu anul trecut am câştigat 5.050 de hectare.

Sturdza: Câştigat? Prin recuperare?

Ceteraş: Vedeţi dumneavostră… Titlul de proprietate, pus în posesie, tot, tot, tot, tot… Eu într-o lună jumate le-am rezolvat toate. Punere în posesie, tot, tot, tot, tot. Aşa am auzit de dvs…

Sturdza: Dar cine v-a dat numărul meu de telefon?

Ceteraş: Trăim în România, v-am spus… Nu fac parte din băieţii cu ochi… antene… eu îmi văd de treaba mea şi ştiu ce am de făcut… ă … un prieten am auzit.

Sturdza: Din Brăila?

Ceteraş: Nu, nu… De pe la Covasna de undeva… Aici aţi avut…

Sturdza: Cu cealaltă treabă… Am înţeles… Dacă e Covasna…

Ceteraş: Da, şi mi s-a spus: «Mă, tu mai ai nişte bani. Poate intri într-o colaborare… Poate o cumperi, poate faci (neinteligibil)». Ce suprafaţă? «43.000 de hectare». Sincer să vă spun, am început să sap. Cât ar fi liber, cât ar fi ocupat, cât ar fi nu ştiu ce, nu ştiu cum… Îmi cer scuze că am făcut treaba asta, dar când venim aici, să ştim ce discutăm…

Sturdza: Păi şi de unde aţi aflat, de la Ocolul Silvic, de unde?

Ceteraş: Domnule, vă spun altceva: eu, titlu-i ăsta, se poate citi, sentinţa e aici, când am câştigat-o, şi într-o lună jumate le-am avut toate la mână. şi titlul, şi punere în posesie, şi tot. Mai am…

Sturdza: Da, dar câte hectare?

Vasile Cosmin: 5.000…

Ceteraş: 5.000… 5.000… uitaţi, 5.000 şi 50 de hectare.. (n.n. – se apleacă spre el şi îi indică lui Sturdza cu degetul pe un document pe care acesta îl deţine). şi, culmea, că pe Covasna, hai numai să vă spun.

Sturdza: …Gura Teghii…

Ceteraş: Gura Teghii, da?

Sturdza: …la Buzău.

Ceteraş: Da. La Buzău. Pe Covasna, acuma la Sfântu Gheorghe am pe 11 septembrie recursul pentru 5.666, dar şi pe alea trebuie să le câştig.”, se arată în documentul procurorilor.

În continuarea discuţiei dintre cei trei, Ceteraş îi explica lui Sturdza cum a ajuns să revendice peste 5.000 de hectare de pădure din Covasna:

“Vasile Cosmin: Tot în Covasna. Deci, aceasta de 5.000 de hectare care o ţineţi dumneavoastră în mână, titlul ăsta, este pe partea Buzăului. Iar acuma, pe coama muntelui o avem pe cea de pe Covasna.

Ceteraş: Pe Covasna. Care şi aia se va rezolva.

Sturdza: Poftim?

Ceteraş: şi aia se va rezolva, (neinteligibil) lui Dumnezeu, că mai presus de lege nu e nimeni. E o hotărâre judecătorească, aia e punere în posesie. Aici e sentinţa, când s-a câştigat. În aprilie… şi eu în aprilie am… şi titlul…

Sturdza: SC Forestiera Ardeleana.

Ceteraş: Da… da…

Sturdza: Cu asta v-aţi judecat?

Ceteraş: Nu, eu am luat dreptul litigios de la ei, în 2010… în 2011…

Ceteraş: Da… Ardeleana. şi tot ei au pe Covasna. Au… în total au fost 17.000 de hectare. Din 17.000 de hectare, ce a fost liber pe Covasna e liber.

Vasile Cosmin: Pe Covasna, noi am cerut doar ce mai este liber.

Ceteraş: Ce mai este liber. Ca să nu mai tărăgănăm cu timpul, (neinteligibil), s-o lălăim, îs libere 5.666 de hectare pe Covasna.”.

Potrivit discuţiei redate în anchetatori în documentul citat, Gheorghe Ceteraş a trecut la negocieri cu Paltin Sturdza, întrebându-l ce intenţii are legat de suprafaţa de peste 43.000 de hectare de pădure:

“Ceteraş: Haideţi să trecem la fapte. Dumneavoastră…

Sturdza: Deci dvs. aveţi pădurea asta în posesie?

Ceteraş: Da.

Vasile Cosmin: Da, este în proprietatea dânsului. 5.050 de hectare.

Ceteraş: …şi … bine, mai am şi alte bunuri (neinteligibil). Eu am vrut să am o discuţie cu dvs. Altfel, nu ştiu. Vreţi să o vindeţi în stadiul în care e, vreţi să o recuperaţi…

Sturdza: Stai puţin, când spui în stadiul care e la ce te referi? La întinderea pădurii, la…

Ceteraş: Nu, aici dvs. aveţi o sentinţă, nu, e legală, bine, aţi câştigat în revizuire, dar de aici mai sunt paşi. Paşi, că trăim în România. Sunt… Dvs. ştiţi, sunt oameni care din 2007 nu sunt puşi în posesie. Asta e România, ce să mai”.

Procurorii susţin că în întâlnirea din 26 iulie 2012, de la Braşov, Gheorghe Ceteraş şi avocatul Cosmin Vasile i-au pretins lui Paltin Sturdza 10.000 de hectare de pădure, respectiv 25 la sută din suprafaţa de peste 43.000 de hectare, “în schimbul determinării funcţionarilor din judeţul Bacău (prefect – preşedintele Comisiei judeţene de fond funciar, ITRSV, Direcţia silvică) să efectueze cât mai urgent punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate”.

Paltin Sturdza nu a acceptat propunerea celor doi, întrucât a considerat că este prea mare comisionul cerut. Ceteraş şi Cosmin vasile au fost condamnaţi cu suspendare în această cauză.

În schimb, luna trecută, un complet de cinci judecători de la ÎCCJ a decis ca dosarul retrocedărilor ilegale de păduri în care sunt acuzaţi foştii deputaţi Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, dar şi fostul ministru Tudor Chiuariu să se rejudece de la zero, procesul urmând să se desfăşoare la CA Braşov.

Sentinţe grele în primă instanţă

Curtea de Apel Ploieşti s-a pronunţat în iunie 2018 în dosarul retrocedării de pădure de la Gura Teghii, în care doi foşti prefecţi buzoieni sunt inculpaţi. Paul Beganu a fost condamnat la 9 ani şi 8 luni închisoare cu executare, iar Maria Buleandră a primit o pedeapsă, tot cu executare, de 5 ani şi 6 luni. Decizia nu este însă definitivă.   De asemenea, afaceristul Gheorghe Ceteraş a primi o sentinţă de 10 ani şi 8 luni închisoare, fostul şef ITRSV Focşani a fost condamnat la 5 ani închisoare cu executare, avocatul Vasile Mihail Cosmin a primit de asemenea o pedeapsă de 5 ani închisoare, Ion Irimia, angajat Direcţia Silvică Buzău – 5 ani şi 6 luni închisoare cu executare, fostul judecător de la Pătârlagele a fost condamnat la 6 ani şi 6 luni închisoare, juristul Prefecturii, ştefan Feraru, 3 ani şi 2 luni închisoare, fostul secretar al comunei Gura Teghii, Liliana Panaete, 4 ani cu executare, Anton Constantin zis Toni Bocioacă – 3 ani închisoare cu executare, Eduard Gabriel Moiseanu, 4 ani cu executare, Gheorghe Petre Vlad Poenaru 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare pe o perioadă de supraveghere de 3 ani.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2010, inculpatul Ceteraş Gheorghe împreună cu inculpaţii Poenaru Gheorghe Petre Vlad, Moiseanu Eduard Gabriel şi Vasile Mihail Cosmin s-au înţeles să obţină, în condiţii de nelegalitate, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 5.134,29 ha teren forestier – pădure care aparţinuse „Societăţii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră”, în numele nou înfiinţatei SC Forestiera Ardeleana SRL, administrată de inculpatul Poenaru Gheorghe Petre Vlad. Această din urmă societate avea ca obiect principal de activitate silvicultura, exploatarea forestieră şi servicii anexe, scopul declarat fiind „redobândirea patrimoniului Societăţii Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră”.

În acest scop, în perioada ianuarie 2011 – decembrie 2011, inculpatul Ceteraş Gheorghe i-ar fi remis suma de 1.000.000 euro, în două tranşe, inculpatului Irimia Ion, angajat în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor ROMSILVA, care a pretins că are influenţă asupra prefectului judeţului Buzău – Beganu Paul şi a altor funcţionari din cadrul regiei menţionate, pentru a-i determina să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, toate referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului de 5132,29 ha, revendicat de SC Forestiera Ardeleana SRL, punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate.

În acelaşi scop, în prima jumătate a anului 2011, inculpatul Ceteraş Gheorghe i-ar fi remis suma de 1.000.000 euro prefectului judeţului Buzău – Beganu Paul, în legătură cu îndeplinirea şi urgentarea îndeplinirii unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, respectiv emiterea unei adrese conţinând menţiuni nereale, nepromovarea intereselor Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău, în dosarele aflate pe rolul instanţelor de judecată având ca obiect suprafaţa respectivă de pădure şi urgentarea punerii în posesie în condiţii de ilegalitate a inculpatului Ceteraş Gheorghe cu suprafaţa de teren anterior menţionată şi eliberarea titlului de proprietate.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker