Economic

Noul barem de impozitare al jocurilor de noroc în România

Jocurile de noroc au început să fie reglementate în România în anul 2015, iar de atunci fiecare operator care dorește să activeze în mediul offline sau online trebuie să obțină, în prealabil, o licență de la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Ulterior, au început să apară diverse taxe și impozite personalizate pentru diversele forme de pariuri și jocuri, iar ultima modificarea importantă a avut loc în această vară.

De la 1 august 2022, odată cu actualizarea codului fiscal, impozitarea jocurilor de noroc începe de la 3%, o majorare cu două procente, iar pragurile au fost reduse, în comparație cu impozitarea veche, însă a fost introdusă și o excepție de la această regulă, informează top-cazinouri-online.ro.

  • Pragul #1: Câștiguri de până la 10.000 RON – se percepe impozit de 3%;
  • Pragul #2: Câștiguri între 10.001 RON și 66.750 RON – se percepe impozit de 300 RON + 20% din ce depășește suma de 10.000 RON;
  • Pragul #3: Câștiguri de peste 66.750 RON – se percepe de 11.650 RON + 40% din ce depășește suma de 66.750 RON.

Impozitul se aplică pentru pariuri sportive, jocuri de cazinou (sloturi, poker, ruletă, blackjack etc.), loterii, bingo și orice alte tipuri de jocuri de noroc.

Dacă la pariuri offline se reține impozitul la fiecare bilet câștigat, la pariuri online se plătește impozit numai pe retrageri. Cu alte cuvinte, nu este impozitat rulajul, ci numai sumele retrase. Prin urmare, pariorii care joacă online se bucură de o flexibilitate mai mare în ceea ce privește gestionarea acestor taxe.

Singura excepție de la baremurile de impozitare, care sunt identice atât pentru mediul online, cât și pentru offline, este făcută de aparatele de păcănele din agențiile de pariuri și din sălile de jocuri, pentru care nu se reține impozit pentru câștiguri mai mici de 66.750 RON.

În ceea ce privește pariurile plasate în agenții stradale, există o practică prin care operatorul reține o taxă de 5% la plasarea fiecărui bilet. Cu alte cuvinte, dacă un jucător plătește 100 RON, miza de pe bilet va fi de 95 RON. În schimb, la pariuri online, există „taxa de viciu”, care este de 2% din fiecare depunere. Totuși, această se aplică numai pe depuneri și nu se percepe la plasarea fiecărui bilet (așa cum se întâmplă la offline), iar unele agenții de pariuri online au decis să suporte acest comision și să le ofere utilizatorilor șansa de a beneficia de valoarea întreaga a depunerilor efectuate.

Impozitul la pariuri și jocuri de noroc este oprit la sursă, de către operator, fie că jucătorul încasează banii pe bilet într-o agenție stradală sau că efectuează o retragere din contul de pariuri online. Așadar, jucătorul nu mai trebuie să depună nici un fel de declarație la ANAF, întrucât operatorul va direcționa impozitul cuvenit către bugetul de stat.

Noua formulă de impozitare a este una blândă, în comparație cu propunerile inițiale ale guvernanților, care ar fi putut destabiliza industria de profil. Interesant este că, în țări precum Marea Britanie, Franța sau Italia, dar și în alte 13 state din UE, jucătorilor nu le este perceput impozit pentru veniturile provenite din jocuri de noroc.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker