Cultură

FOTO / La nici 13 ani, al patrulea volum de poezie și membră a Ligii Scriitorilor din România

La nici 13 ani, Victoria-Maria Pripon, copila-poet, elevă în clasa a VII-a a Școlii Gimnaziale „George Emil Palade”, se află la cel de-al patrulea volum de autor. Este vorba despre volumul de poezie intitulat „Ploaia elocventă”, publicat de editura Rafet, care a recompensat-o astfel pentru câștigarea Concursului Național de poezie pentru elevi „Radu Cârneci”. Victoria a participat la toate cele trei ediții ale acestei competiții literare și de fiecare dată scrierile ei au fost apreciate și premiate de juriu. „La Concursul Național de poezie pentru elevi <Radu Cârneci> am câștigat, până în acest moment, câte o distincție la fiecare ediție: premiul I (ediția I, 2020), premiul <Marin Ifrim> (cu publicarea volumului <Mâna destinului> – ediția a II-a, 2021) și premiul <Grigore Radu Stănescu> (cu publicarea volumului <Ploaia elocventă> – ediția a III-a, 2022)”, spune Victoria-Maria Pripon.

În  urmă cu o săptămână,  Victoria-Maria Pripon, un talent autentic și o mare speranţă a literaturii tinere, a devenit membră a Ligii Scriitorilor din România. Este o conformare a valorii sale, pentru că Victoria are o prolificitate de invidiat. Scrie cu constanță și cu seriozitate, aprofundează teme fiind atentă deopotrivă la simbolistica generală a textului, pe care o filtrează imagistic prin sine însăși. La această vârstă fragedă ea are  construită deja imaginea unui poet consacrat, conștient de resursele sale.

Victoria scrie de la vârsta de 8 ani. De la debut și până în prezent, a publicat patru volume de versuri, unele dintre ele fiind deja premiate.  Unul dintre ele a fost premiat chiar anul trecut, la concursul „Primăvara poeților”, organizat de Biblioteca Județeană Buzău. Atunci a fost recompensată cu „Premiul pentru cel mai bun volum”, publicat în 2019, la categoria „Debut”. Victoria a mai câștigat și alte concursuri și a obținut premii importante, CV-ul său, fiind  de acum impresionant, la capitolul premii.

„Ploaia elocventă”, o carte a contrastelor

„Cartea <Ploaia elocventă> cuprinde versuri ale căror teme literare sunt diferite de cele abordate în celelalte volume ale mele (<Orașul cuvintelor> – 2019, Ed. Alpha MDN, Buzău; <Mâna destinului> – 2021, Ed. Rafet, Râmnicu Sărat; <Enigma> – Ed. Betta, București). Aici predomină contrastele: lumină/întuneric, alb/negru, început/final, viață/moarte, zi/noapte, bucurie/tristețe și răsărit/apus. Subiectul principal al volumului este toamna, de aceea titlul volumului este <Ploaia elocventă>, ultima furtună a sufletelor noastre, o scurtă analiză a unui vis care s-a adeverit. Fiecare poem din această carte este unic, deoarece introduce cititorul într-un alt colțișor al lumii întunecate în care trăim. De exemplu, <Ploaia elocventă> este originea celorlalte poezii și a cărții în sine, descriind o provocare lansată de timp, în timp ce <Călători prin vânt> expune obsesiile mărunte ale noastre, ale tuturor, și tot ceea ce nu ne aparține, dar ne însușim în viață, iar <Criticilor> satirizează dorința compulsivă a fiecărei persoane de a judeca pe o alta, deși nu cunoaște niciun amănunt din viața acelui om și nici evenimentele care au dus la luarea unei decizii considerate adesea nepotrivite sau greșite, în timp ce <… Și arta ta este moartea…> prezintă același fenomen din punctul de vedere al victimei obiecțiilor noastre. <Ora vorbită> înfățișează îngrijorările umanității cu privire la viitorul iminent, <Leviathan> este singurul poem care are pasaje descriptive – <Razele lunii cad ca niște săgeți / Pe pământul înghețat al toamnei… / În curând va fi iarnă și totul se va schimba> -, iar <Errata> înseamnă plecarea din acest univers și intrarea în lumea de dincolo de orizont, creând o atmosferă meditativă a profunzimii realității, a destinului și a vieții”, sunt câteva repere pe care  Victoria Maria le oferă în legătură cu versurile ce compun volumul recent publicat.

Multipremiată și în 2022

Anul acesta, Victoria a câștigat peste 20 de premii la concursurile literare naționale și internaționale la care a participat. Pe lista reușitelor Victoriei din 2022 se află două festivaluri internaționale. Este vorba despre Festivalul Internațional de Literatură și Grafică „Elogiul iubirii”, unde a  fost răsplătită cu diplomă și Festivalul Internațional de creație literară „Grigore Vieru”, organizat de Societatea Culturală Apollon, unde a obținut diploma „Grigore Vieru”. Ea a participat și la concursuri organizate cu prezență fizică, dar și la competiții online. La categoria competiții online, Victoria a câștigat, la Concursul de poezie on-line, ediția a XIII-a/2022, organizat de biblioteca „Octavian Goga” Cluj,  diplomă de poezie.

A câștigat, la Concursul „O, mamă, dulce mamă!”, ediția I, 2022, – organizat de Școala Gimnazială „G. E. Palade” Buzău, Parohia „Sf. Mare Mucenic Mina” Buzău, Școala Gimnazială „Cpt. Av. Mircea T. Bădulescu” Buzău, Filiala „Pamfil Șeicaru” Buzău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Asociația Liga Scriitorilor, Filiala Buzău și Revista „Origini” – diplomă de excelență și diplomă de virtuozitate pentru interpretare artistică.

Ea s-a situat pe primul loc la  Concursul Național „Eminescu, un vis în așteptare”, ediția I, 2021-2022, organizat de Filiala UZPR „Valeriu Braniște” Timiș, sub egida UZPR, în parteneriat cu Asociația Cultural Umanitară „Luceafărul de Vest” Timișoara (poezie-proză pentru elevi), la Concursul de poezie pentru elevi „Dor de Nichita” / „Poezia – oglinda sufletului meu”, organizat de Fundația Adolescența, „Meritul preadolescentin”, secțiunea poeți consacrați și la  Concursul Județean de poezie pentru elevi, ediția a II-a/2022, organizat de Biblioteca Județeană Olt „Ion Miculescu”.

O diplomă a excelență pentru cel mai tânăr participant i-a fost acordată și la Concursul Național de Poezie „Radu Cârneci”, ediția  a V-a, organizat de revista „Arena literară” și Asociația Difuzorilor și Editorilor – Patronat al Cărții.

Un alt premiu valoros pe care l-a obținut în acest an este și trofeul pentru poezie, categoria gimnaziu  pe care l-a câștigat, la Concursul de creație literară pentru elevi „Copiii din Țara Dorului”, ediția a II-a, 2022, organizat de Asociația Liga Scriitorilor, Filiala Buzău, în parteneriat cu Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” Buzău.

Victoria a câștigat și premiul Ediției I, categoria gimnaziu, la Concursul județean de poezie „Emil Niculescu”, ediția I/2022, organizat de Fundația „Mareșal Alexandru Averescu” și Divizia 2 Infanterie Getica, în parteneriat cu Cercul literar „Vasile Cârlova” al Cercului Militar Buzău, Inspectoratul Școlar Județean, Liga Scriitorilor – Filiala Buzău și Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman.

La acestea se adaugă și cel mai recent premiu, câștigat, la Concursul Național de poezie pentru elevi „Radu Cârneci”, ediția a III-a (2022), organizat de Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” Râmnicu Sărat, în parteneriat cu Editura RAFET, premiul „Grigore Radu Stănescu” (cu publicarea volumului „Ploaia elocventă”).

Victoria-Maria Pripon a mai primit premii și la alte concursuri din Buzău sau din alte județe. Astfel, ea a câștigat premiul III, secțiunea proză, categoria gimnaziu, la Concursul de creație literară pentru elevi „Copiii din Țara Dorului”, ediția a II-a, 2022, organizat de Asociația Liga Scriitorilor, Filiala Buzău, în parteneriat cu Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” Buzău. De asemenea, a mai câștigat la aceeași categorie și o mențiune și la Concursul de eseuri, ediția a XVII-a/2022 – „Ce ar face personajul tău preferat de poveste dacă ar vizita Turda?”, organizat de Biblioteca Municipală „Teodor Murăşanu” Turda.

Concursul de poezie pentru elevi „WEI For You Talents”, organizat de revista “Women Esteem International”, i-a adus alte două premii. Astfel la ediția din luna iunie 2022, a obținut premiul al II-lea, iar la ediția din iulie 2022 a obținut premiul al III-lea. La aceeași competiție a obținut premiul al III-lea și în una august.

Concursul „Social Media Contest”, din iulie, i-a adus Victoriei  premiul al II-lea pentru poezia „Doar Aègis”, al doilea cel mai vizualizat poem al unui autor care a primit un premiu la Concursul pentru elevi „WEI For You Talents”, organizat de revista „Women Esteem International”.

Victoria a mai fost premiată și la Concursul „Glasul rugăciunii mele”, secțiunea literară, ediția 2022, organizat de Sectorul Cultural-educațional al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, unde a obținut mențiune, mențiune, la Forumul Național Cultural „Brâncoveniana” (ediția a patra, 2022), unde a obținut premiul special, acordat de Liceul Tehnologic  ,,Marin Grigore Năstase” din comuna Tărtăşeşti, județul Dâmbovița, dar și la Concursul Național de creație artistică pentru copii „Zâmbet de copil în zbor de fluturi”, ediția a VI-a, 2022, organizat de Asociația culturală „Cartea, izvor de cultură”, în parteneriat cu Palatul Copiilor Cluj și Clubul Copiilor Turda, județul Cluj, mențiune specială.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker