Actualitate

Nordul județului, sub asediul sălbăticiunilor?

Ce pagube au produs urșii, lupii, mistreții și… șacalul

Atacurile animalelor sălbatice asupra gospodăriilor din zona de munte a județului au produs numeroase pagube materiale, iar Agenția pentru Protecția Mediului Buzău (APM) a participat la mai multe comisii de evaluare și constatare a daunelor produse de urși, lupi, mistreți și șacal.

Obligativitatea convocării comisiei îi revine primarului unității administrativ-teritoriale pe raza căreia a fost produsă paguba, în urma sesizării persoanelor păgubite. Această comisie de constatare și evaluare este constituită din reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului Buzău, ai Gărzii Forestiere Focșani și ai unității administrativ-teritoriale de pe teritoriul căreia  a fost sesizată paguba.

Pentru constatarea și evaluarea pagubelor produse de animalele sălbatice, comisia întocmește un dosar care trebuie să cuprindă mai multe documente, precum cererea persoanei păgubite, documentele prin care au fost convocați membrii comisiei, persoana păgubită, precum și reprezentantul gestionarului fondului cinegetic sau înscrisuri pentru dovedirea îndeplinirii obligațiilor ce revin persoanei păgubite și/sau gestionarului faunei cinegetice.

De asemenea, dosarul trebuie să conțină și probe administrate de comisie privind producerea și constatarea pagubei (fotografii, înregistrării video, declarații ale martorilor și alte asemenea probe), alături de procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubei. Ulterior, procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubei se aprobă, prin decizie, de conducătorul Gărzii Forestiere Focșani, decontarea despăgubirilor stabilite de comisie fiind realizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Până acum, cele mai multe pagube au fost înregistrate în urma atacurilor urșilor, iar 99 de astfel de comisii au fost organizate la nivelul județului. „Campion” la daune este UAT Nehoiu, cu 21 de constatări ale pagubelor, urmat de comunele Odăile (11), Chiojdu (10) sau Siriu (9). „De la începutul acestui an și până la data de 15 septembrie, A.P.M. Buzău a participat la 99 de comisii de evaluare și constatare a pagubelor provocate de specia urs în gospodării din județul Buzău (trei în comuna Bisoca, două în comuna Calvini, două în comuna Calvini, cinci în comuna Chiliile, zece în comuna Chiojdu, două în comuna Colți, cinci în comuna Lopătari, una în comuna Măgura, una în comuna Mărgăritești, trei în comuna Merei, una în comuna Murgești, 21 în orașul Nehoiu, 11 în comuna Odăile, trei în comuna Pardoși, trei în orașul Pătârlagele, cinci în comuna Sărulești, una în comuna Scorțoasa, nouă în comuna Siriu, patru în comuna Topliceni și șapte în comuna Vintilă Vodă)”, transmite APM Buzău.

Alte 24 de comisii de evaluare și constatare a pagubelor au vizat atacurile lupilor, 15 în urma daunelor făcute de mistreți, iar una singură în cazul atacului unui șacal. „De asemenea, am participat la 24 de comisii de evaluare și constatare a pagubelor produse de lupi în gospodării din județul Buzău (trei în comuna Bisoca, patru în comuna Cernătești, una în comuna Cozieni, două în comuna Chiliile, trei în comuna Odăile, două în comuna Pardoși, șase în comuna Sărulești, una în comuna Scorțoasa, una în comuna Valea Salciei, una în comuna Vintilă Vodă), precum și la 15 comisii de evaluare și constatare a pagubelor produse de mistreți (una în comuna Cernătești, două în comuna Chiliile, una în orașul Pătârlagele, nouă în comuna Topliceni, două în comuna Scorțoasa) și de șacali (o pagubă produsă  în comuna Pănătău)”, se mai arată într-un comunicat al instituției.

Acuzații grave în urma atacurilor urșilor

Atacurile animalelor sălbatice nu s-au soldat doar cu pagube materiale, iar câțiva buzoieni au dat nas în nas cu urșii în ultima perioadă, sfârșind grav răniți. În ultimul astfel de incident, din urmă cu mai bine de o săptămână, un bărbat în vârstă de 55 ani din satul Nemertea, comuna Gura Teghii, a fost atacat de un urs, în jurul orei 2.30, în timp ce se întorcea acasă. Omul a scăpat cu viață doar pentru că alți localnici i-au sărit în ajutor și au alungat animalul sălbatic. Victima a fost transportată la spital, unde medicii l-au stabilizat și i-au tratat rănile foarte grave de pe mâini și de pe picioare.

Cu toate acestea, mai multe acuzații au apărut în spațiul public, iar unele voci susțin că incidentul nu s-ar fi produs așa cum s-a spus oficial, ci că victima ar fi, de fapt, agresorul. Unii oameni susțin că bărbatul din Gura Teghii ar fi ațâțat, de fapt, ursul, care a reacționat astfel pentru a se apăra. Primarul din Gura Teghii, Gheorghe Micleru, a declarat că are cunoștință de aceste zvonuri, însă nu le poate nici confirma, nici infirma și a transmis că așteaptă rezultatul anchetei desfășurată de polițiști în prezent.

Nu este singurul astfel de caz, iar o filmare șocantă circulă pe Facebook, în care un cetățean aleargă cu mașina o ursoaică însoțită de doi pui. Animalele terifiate fug din calea mașinii, iar în imaginile video se vede cum ursoaica vrea să riposteze, în încercarea de a-și salva puii, înainte de a se refugia în pădure.

Incidentele din ultima vreme au divizat opinia publică în două tabere. În timp ce unii cetățeni susțin că animalele trebuie împușcate, dat fiind că numărul lor este prea mare, alții spun că vina este a oamenilor, deoarece le-au distrus habitatul sau le provoacă intenționat. Rămâne de văzut cum vor gestiona autoritățile de la Buzău această situație și ce rezultate vor avea anchetele în desfășurare.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker