Administrație

O aroganță care îi costă pe buzoieni un milion de euro pe an

Autoritățile de la Buzău și-au propus să facă din oraș unul „verde”, bazat pe o economie circulară, motiv pentru care, printre numeroasele măsuri adoptate se numără și aceea a achiziționării autobuzelor electrice care nu vor mai polua atmosfera la fel ca cele care merg cu combustibili. Trans Bus și-a înnoit și suplimentat flota de autobuze, așa încât, după ce reabilitarea Bulevardului Unirii va fi finalizată, acestea vor circula pe benzi dedicate, făcând călătoriile mai scurte, ca timp. De asemenea, Primăria a amenajat și piste de biciclete pe trotuarele de pe marile artere, într-un efort de a încuraja deplasarea cu mijloace de transport alternative.

Prezent vineri la acțiunea „Schimbă PET-ul cu biletul”, a Asociației Act for Tomorrow și a Ministerului Mediului, viceprimarul Ionuț Apostu a remarcat cât de mult se răsfrâng noxele emanate de autovehicule în atmosferă și asupra oamenilor. Acesta a declarat că a fost luat prin surprindere de mirosul toxic, în special în zonele foarte aglomerate, cum este porțiunea de la Podul Mărăcineni, până în zona centrului comercial Shopping City, una dintre cele mai aglomerate din oraș. „Locuiesc în partea de nord, unde este o zonă foarte aglomerată și unde am fost surprins de mirosul pregnant de la autoturismele prezente în trafic. Știți bine, în sectorul de la Podul Mărăcineni, până la zona comercială, traficul este extrem de aglomerat, aproape pe toată durata zilei și am fost surprins neplăcut de mirosul de noxe din atmosferă, ceea ce înseamnă că este foarte important să încurajăm mersul pe jos, transportul în comun, dar și cu mijloace alternative, mă refer aici la biciclete, trotinete. Probabil că imediat ce lucrările vor fi finalizate pe Bulevardul Unirii, unde vom avea benzi dedicate de transport, atunci mijloacele de transport în comun vor avea prioritate și vor parcurge distanțe lungi într-un timp foarte scurt. Atunci, probabil că buzoienii vor conștientiza, cu atât mai mult, că este important să folosească transportul în comun, pentru că, e clar, cu autoturismul personal vor parcurge aceste distanțe într-un timp foarte mare”, a spus Ionuț Apostu.

Aproape trei milioane de euro s-au dus la Fondul de Mediu

Colectarea selectivă a deșeurilor nu este doar un moft al autorităților, ci este necesară din mai multe motive, printre care și acela al costurilor către Administrația Fondului de Mediu. În ciuda eforturilor de a-i face pe oameni să selecteze gunoiul și să nu-l mai arunce la întâmplare, Buzăul rămâne codaș la acest capitol. Din ținta de colectare propusă de către Uniunea Europeană, respectiv 55 la sută, municipiul abia atinge 11-12 la sută, restul reflectându-se în sancțiuni pe care Primăria le plătește din bugetul local către Ministerul Mediului, așa-numita taxă de depozitare la groapă.

„Aș putea spune că, în ciuda tuturor eforturilor, nu stăm bine (la reciclare, n.r.). Așa cum știți, țintele impuse de Uniunea Europeană, implică o reciclare și valorificare de 55 la sută în acest an, 60 la sută anul viitor. Procentele pe care le atinge Buzăul sunt cumva insignifiante. Suntem undeva pe la 11-12 la sută, motiv pentru care este foarte important ca toți buzoienii să înțeleagă că dacă nu conștientizăm acest lucru, să facem o colectare selectivă corespunzătoare, vom plăti taxe suplimentare impuse de Administrația Fondului pentru Mediu, de Ministerul Mediului, prin acea taxă de depozitare la groapă, bani care provin tot din banii buzoienilor, de la bugetul local”, a mai declarat viceprimarul Apostu.

Bilanțul ultimilor trei ani arată că Primăria a plătit taxe în valoare de trei milioane de euro către Ministerul Mediului, bani ce ar fi putut merge către alte proiecte importante din oraș, după cum a mărturisit Ionuț Apostu: „În ultimii trei ani, cu excepția anului trecut, când nu am plătit taxe pentru că ne-am atins ținta, s-au plătit aproape trei milioane de euro la Fondul de Mediu. Din acele sume se puteau face investiții, puteau fi folosite în reabilitarea infrastructurii sau orice alte lucrări edilitare, nu să-i plătim taxe la Administrația Fondului pentru Mediu”.

Colectarea gunoaielor, la extreme: de la cartiere fruntașe, la amenzi usturătoare

Viceprimarul Apostu a promis că, până la sfârșitul anului 2024, în tot orașul vor fi amplasate platforme îngropate de colectare a gunoaielor, astfel încât buzoienii să nu mai găsească scuze pentru a nu face lucrurile cum trebuie. În prezent, colectarea selectivă cea mai riguroasă se face în cartierele de case, cu precădere cele din Mihai Viteazu și Poștă, acolo unde procentele de colectare indică și 60 la sută. Cât este spirit civic și cât este obligație nu se știe sigur, dat fiind că la case lucrătorii de la serviciul de salubrizare pot opta să nu ridice gunoiul dacă se constată că nu a fost separat corespunzător. La polul opus, se află blocurile, cu precădere cele în care, în trecut, existau ghene de gunoi, pe care Primăria le-a desființat, tocmai din cauză că deșeurile erau aruncate la grămadă.

Viceprimarul Ionuț Apostu

„Sunt și cartiere de case, și aș da un exemplu aici, Mihai Viteazu și Poșta, unde colectarea selectivă merge foarte bine. Acolo am ajuns și la procente de colectare de 60 la sută, iar cele mai mici procente se înregistrează în zonele de blocuri, în special unde erau blocurile turn, dotate cu ghenă, pentru că acolo colectarea selectivă lipsea cu desăvârșire”, a mai transmis viceprimarul buzoian.

Au fost și situații în care s-au dat amenzi usturătoare pentru cetățenii care au manifestat nepăsare crasă față de aruncarea gunoiului și l-au lăsat în plină stradă. Polițiștii locali buzoieni au dat trei amenzi a câte 10.000 lei fiecare, pentru cei ce au devenit agresivi când li s-a cerut să arunce gunoiul cum și unde trebuie. „Amenzile sunt foarte mari pentru cei care nu fac colectare selectivă. Amenzile pentru persoanele fizice sunt între 10.000 și 20.000 lei, ceea ce este o sumă considerabilă în bugetul oricărei familii (…) În principal, Poliția Locală a aplicat sancțiuni pe hotărârea Consiliului Local, unde amenda este mult mai mică, între 500 și 1.000 lei, dar, să știți că au fost și trei cazuri unde Poliția Locală a aplicat amenda prevăzută de Legea deșeurilor, cu sumă prevăzută. Au fost trei situații în care a fost aplicată amenda de 10.000 lei. Chiar i-am întrebat pe cei de la Poliția Locală. (Au zis că, n.r.) au fost persoane recalcitrante, care pur și simplu au aruncat sacul cu deșeuri pe stradă. Au spus că pe ei nu-i interesează așa ceva și sunt total dezinteresați de prevederile legale”, a mai adăugat Ionuț Apostu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker