vineri, 03 iulie 2020

Noi tensiuni în USR-PLUS: buzoienii lui Barna vor să schimbe a treia oară listele cu candidați la locale

Alianța dintre Uniunea Salvați România (USR) și Partidul Libertății, Unității și Solidarității (PLUS) nu a reușit nici în acest moment să bată în cuie listele cu candidați buzoieni pentru alegerile locale, pe care – așa cum anunțau liderii județeni ai celor două formațiuni politice, Valeriu Mocanu și Mihai Moraru – trebuiau să le anunțe oficial la 1 martie.

Primul colaps major în funcționarea alianței USR-PLUS la Buzău s-a înregistrat chiar la începutul lunii martie, când organizația județeană a formațiunii conduse de Dan Barna a cerut partenerilor din partidul lui Dacian Cioloș renegocierea acordului parafat privind candidaturile comune pentru alegerile locale din acest an. Conform acestui acord, candidatul Alianței USR-PLUS la funcția de primar al municipiului Buzău ar fi trebuit să fie un membru al Partidului Libertății, Unității și Solidarității, iar primele două poziții pe lista de candidați la Consiliul Local să aparțină Uniunii Salvați România. De asemenea, se stabilise că pentru funcția de președinte al Consiliului Județean va candida un membru USR, iar lista de candidați la funcțiile de consileri trebuia să conțină, alternativ, câte doi membri USR și unul PLUS. Numai că USR Buzău a cerut, sub amenințarea ruperii protocolului, să îi revină candidaturile pentru primăriile Buzău și Râmnicu Sărat, pentru care se încălzeau pe margine Irinel Cîrstea, respectiv Gabriel Ștefan Ionică. Numai că, dacă este să luăm în calcul criteriile obligatorii la înscriere în partid, pe care atât USR, cât și PLUS le au înscrise în statut, cei doi nici măcar nu ar putea să fie membri ai vreuneia dintre cele două formațiuni, darămite să mai și candideze în numele lor.

În cele aproape trei luni care s-au scurs de la acel moment, reprezentanții USR Buzău s-au mai răzgândit de două ori, cerând renegocierea listelor. Aceasta în primul rând pentru că au reușit performanța de a exclude din partid sau să provoace demisia unor membri care fuseseră incluși pe listele de candidați pe locuri considerate eligibile, cum a fost cazul profesorului universitar Ștefan Petriceanu sau al medicului Mădălina Munteanu.

Ultima cerere de renegociere a listelor s-a înregistrat săptămâna trecută, când USR Buzău a pretins să îi revină candidatura pentru Primărie, la care aspiră, mai nou, liderul județean Valeriu Mocanu, dar și primul loc pe lista de consilieri locali, pe care îl revendică președintele organizației municipale, Claudia Cristea.

În aceste condiții, nu este exclus ca protocolul local de colaborare al Alianței USR-PLUS să fie rupt, iar cele două partide să se prezinte cu liste separate la alegerile locale. Cu amendamentul ca USR Buzău să nu obțină performanța să dea afară din partid toți candidații de pe liste.

 

Articolul precedentTribut
Articolul următorMocanu (USR): „Nu este adevărat”

1 COMENTARIU

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!