Economic

Natalitate scăzută la Buzău

Tot mai multe mămici se întorc mai devreme la serviciu, pentru a nu-și pierde jobul

Grija zilei de mâine și dorința de a avea cât mai mulți bani pentru a le oferi copiilor tot ceea ce au nevoie le determină pe tinerele mămici să își lase pruncii în grija altor persoane înainte ca aceștia să împlinească vârsta de doi ani.

Conform datelor furni­zate de Agenția Socială pentru Plăți și Inspecție Socială, aproape 1.500 de mămici s-au întors mai devreme din concediul de creștere copil pentru a be­neficia de stimulentul de inserție oferit de stat. Mai exact, este vorba despre copii, unii chiar mai mici de șase luni, care rămân în grija altcuiva, pentru ca mămicile să revină mai devreme la muncă. Acest fenomen a luat amploare după ce Guvernul a decis majorarea valorii stimulentului de inserție care este oferit de stat mămicilor care aleg să revină la serviciu înainte să se încheie concediul de creștere copil.

În prezent, în județul Buzău sunt 3.900 de mămici care se află în evidențele Agenției Sociale pentru Plăți și Inspecție Socială, iar dintre acestea doar puțin peste jumătate aleg să stea acasă alături de copii și primesc indemnizație de creștere copil. Alte 1.406  mămici au decis să se întoarcă la serviciu, iar în locul indemnizației primesc de la stat un stimulent în valoare de 650 de lei. Este vorba despre mămicile care au revenit în câmpul muncii înainte ca micuții să împli­nească vârsta de doi ani, iar până la împlinirea vârstei acestea vor primi o indemnizație de 650 de lei lunar, pe lângă salariul de la locul de muncă, potrivit bursa.ro.

Acest stimulent a fost recent majorat printr-o Hotărâre de Guvern, cu scopul de a păstra activă forța de muncă. ,,Este o măsură activă care încurajează întoarcerea la muncă, contribuie la creșterea ve­niturilor părinților, scade riscul deprofesionalizării și asigură forța de muncă necesară la nivelul angajatorului”, preciza la momentul respectiv Raluca Turcan, ministrul Muncii.

În prezent, mămicile din România au trei variante pe care le pot alege după ce nasc. Prima variantă este aceea de a intra în concediu de creștere copil până la doi ani, în urma căruia  vor primi indemnizație calculată în funcție de salariul primit de fiecare. A doua variantă este să se întoarcă la muncă mai repede de doi ani și vor primi stimulentul de la stat în valoare de 650 de lei până când copilul va împlini vârsta de doi ani. Mămicile care vor primi cei mai mulți bani sunt cele care vor reveni la serviciu mai devreme de șase luni. Acestea vor primi un stimulent în valoare de 1.500 lei, timp de un an și jumătate.

La Buzău, potrivit da­telor Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială din luna aprilie a acestui an, cea mai mare indemnizație de creștere copil a fost de 8.500 lei, iar cea mai mică de 1.250 lei. În ultima perioadă se observă și o scădere a natalității la Buzău. Potrivit Direcției Jude­țene de Statistică (DJS), în luna februarie au fost înregistrate doar 187 de nașteri, în condițiile în care, în aceeași lună a anului trecut, au fost aduși pe lume 222 de copii. “În luna februarie 2021, în județul Buzău s-au născut 187 de copii, mai puțin cu 87 față de luna precedentă. În luna februarie 2021, județul Buzău se situează în clasamentul descrescător pe țară, respectiv pe locul 30 referitor la sporul natural”, se arată în comunicatul DJS Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker