Administrație

Mutarea elevilor la Colegiul „Mihai Eminescu“, amânată din nou

Elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” din municipiu nu vor începe școala la ei acasă pe 11 septembrie, pentru că nu s-a făcut recepția clădirii de pe strada Independenței, aflată în reabilitare încă din 2019. Deși în urmă cu două luni reprezentanții Primăriei Buzău afirmau cu certitudine că elevii se vor muta în imobilul renovat odată cu începerea noului an școlar, se pare că un aviz al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Neron Lupașcu” a pus frână planurilor.

Cu toate că mutarea nu se va face la data promisă, primarul Constantin Toma a transmis că elevii vor reveni totuși în clădirea emblematică din această toamnă, dar încă nu poate oferi o dată exactă. „În această toamnă (se vor muta, n.r.), în niciun caz pe 11 septembrie, pentru că dacă elevii și profesorii nu vor fi în siguranță aici, nu putem să facem această mutare. Lucrările sunt avansate, este foarte important acest lucru, dar dacă nu vine avizul de la pompieri – și trebuie să-l obținem obligatoriu, constructorul să își respecte toate angajamentele pe care și le-a luat prin contract -, nu vom putea da avizul de funcționare”, a declarat edilul pentru Campus TV.

Deși toate proiectele de reabilitare derulate la nivelul municipiului și-au depășit termenele de finalizare trecute în contracte, primarul Toma spune că nicio firmă nu a fost penalizată până acum pentru întârzieri. Aceasta pentru că motivele pentru care nu s-au respectat termenele au fost dincolo de puterea de control a constructorilor, cum ar fi pandemia de Covid-19, dar și întârzieri ale decontării cheltuielilor din partea Ministerului Dezvoltării, instituția care gestionează fondurile europene.

„În momentul ăsta nu cred că sunt penalizări de întârziere. Au fost contracte amânate prin acte adiționale, pentru că au fost motive pentru acest lucru: fie au întâmpinat probleme care nu au fost prevăzute prin contract, eu știu, cabluri aiurea, fie conducte sparte sau tot felul de situații. A fost perioada de Covid, inclusiv pentru <Eminescu>, unde într-adevăr au fost probleme. La un moment dat, la Colegiul <Eminescu> pur și simplu a intrat boala în toți oamenii care erau acolo, și șefi, și muncitori. Pentru o perioadă au întrerupt (lucrările, n.r.). Mai avem o problemă care n-a depins de noi, faptul că nu s-au făcut finanțările la timp. La un moment dat, avea să ne dea Ministerul (Dezvoltării, n.r.) vreo 800 de milioane de euro (lei, n.r.). După intervenția mea și a colegilor mei din cadrul Asociației Municipiilor din România, ridicând problema la domnul prim-ministru Marcel Ciolacu și la miniștrii de resort, au început să se facă aceste plăți, și s-a îmbunătățit mul, dar mai sunt restanțe. Cu acele întârzieri, bineînțeles că a trebuit să prelungim contractele pentru perioada în care nu le-am putut plăti”, a mai adăugat edilul.˝

Un comentariu

Articole similare