Actualitate

Munca neremunerată  în folosul comunității: impact mărturii, perspective – Buzău, comuna Berca

Nicoleta BÎSCEANU

Serviciul de Probațiune Buzău deține un parteneriat cu Primăria Comunei Berca încă din anul 2014, pentru derularea de către persoanele sancționate a unor activități de muncă neremunerată în folosul comunității, cum ar fi realizarea de șanțuri betonate pentru scurgerea apelor pluviale, întreținerea unor obiective locale etc.

Instituțiile locale au dezvoltat un parteneriat de încredere cu serviciul de probațiune, care s-a concretizat prin multiple proiecte cu impact social și comunitar, prin care s-a urmărit îmbunătățirea vieții de zi cu zi a localităților lor.

Comuna Berca este una dintre localitățile județului Buzău care au beneficiat în mod constant de aportul adus comunității prin desfășurarea obligației de a se presta un număr de ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Comuna Berca este situată la o distanță de 23 km de orașul Buzău, pe culmile deluroase ale subcarpaților și are în componența sa mai multe sate, unele accesibile mijloacelor de transport în comun, altele izolate și mai greu accesibile, iar autoritățile locale sunt preocupate în mod constant cu activități care să contribuie la dezvoltarea continuă a infrastructurii.

Având în vedere derularea la nivelul comunei a unor proiecte de reabilitare structurală și tehnică, precum renovarea căminului cultural, întreținerea diferitelor obiective de interes local, a fost permanent nevoie de forță de muncă. În acest context prestația neremunerată a unor activități de către persoanele supravegheate a avut un impact deosebit pentru finalizarea acestora. Este de menționat și importanța impactul financiar al acestei activități neremunerate asupra localității, în sensul că au rezultat pe de o parte costuri mai reduse privind realizarea lucrărilor locale iar pe de altă parte termenele de finalizare a proiectelor comunitare au fost mai scurte.

Persoanele supravegheate implicate în desfășurarea acestor activități au raportat, nu de puține ori, o satisfacție personală deosebită rezultată din munca lor, fiind astfel eclipsate chiar sentimentul de obligativitate și lipsa remunerației.

De asemenea, activitatea neremunerată este o bună ocazie pentru internalizarea unor valori prosociale, deprinderea unor abilități practice sau profesionale, dar și pentru ameliorări comportamentale, dat fiind că munca are loc într-un cadru bine reglementat, cu sarcini și termene specifice și implică interacțiunea cu reprezentanți ai autorităților.

Una dintre persoanele supravegheate care prestează ore de muncă neremunerată în folosul comunității, precizează că muncește în echipă alături de lucrători ai instituției, că a învățat care este modalitatea corectă de aplicare a vopselurilor atunci când „a vopsit tribunele” de pe terenul de fotbal și a deprins manevrarea unei mini-betoniere, atunci când „a participat la realizarea aleilor de acces”. Totodată, a arătat că a înțeles valoarea acestor activități pentru comunitatea sa, și a avut o satisfacție aparte rezultată din faptul că a deprins ceva ce îi poate fi util pe viitor.

O altă persoană sancționată ne-a povestit că i-a fost dificil să găsească timpul necesar executării obligației, deoarece este angajată, însă rezultatele muncii sale neremunerate, precum înfrumusețarea grădiniței, amplasarea băncuțelor în zonele de promenadă etc., l-au făcut „să uite de oboseală” și să se simtă „mândru de activitățile frumoase făcute” pentru comuna în care locuiește.

Primăria Berca a reușit, să valorifice forța de muncă şi potențialul profesional al persoanelor sancționate penal, să repartizeze sarcinile de lucru în raport cu nevoile existente la nivelul localității și cu resursele sau abilitățile acestora, precum și să ghideze derularea activităților de o manieră care a facilitat procesul lor de reintegrare socială.

Situații precum cea din localitatea Berca se regăsesc și în alte localități din județul Buzău, contribuind într-o manieră similară la dezvoltarea și siguranța județului Buzău, prin mobilizarea şi implicarea activă a resurselor  umane şi instituționale.

În concluzie, colaborarea consilierilor de probațiune cu reprezentanții instituțiilor din comunitățile mari și mici ale județului Buzău, în procesul de executare a muncii neremunerate în folosul comunității, constituie un cadru solid de îndreptare a comportamentului persoanelor sancționate, prin promovarea și susținerea unor valori fundamentale precum munca, responsabilitatea individuală, repararea rejudiciului cauzat, toate acestea  contribuind la dezvoltarea spiritului civic și la întărirea gradului de protecție a comunităților din județul Buzău.

În prezent, din cele 1.593 persoane sancționate aflate în evidența Serviciului de Probațiune Buzău, 1.361 au impusă obligația de a presta muncă neremunerată în cadrul instituțiilor partenere din județ. La nivel național sunt în evidență 65.742 persoane cărora li s-au aplicat măsuri și sancțiuni neprivative de libertate, iar dintre acestea 55.111 desfășoară activități neremunerate în folosul comunităților din România.

___________________________________________________________

Nicoleta BÎSCEANU este

P.R. al Serviciului de Probațiune Buzău

 

Articole similare