Educație

VIDEO / Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a sărbătorit la Buzău Ziua Națională a Lecturii

Ziua Națională a Lecturii a fost sărbătorită marți, 15 februarie, la Buzău, printr-un eveniment menit să încurajeze lectura în rândul copiilor și a tinerilor. Primăria municipiului Buzău, în parteneriat cu Ministerul Culturii, a desfășurat o acțiune de încurajare a cititului atât pentru cei mici, cât și pentru cei mai mari. Prima parte a Zilei Naționale a Lecturii a fost sărbătorită printre cei mici, la Școala Gimnazială ,,George Emil Palade”.

Invitatul special al acestui eveniment a fost senatorul buzoian Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, care i-a încurajat pe copii să citească. ,,Cititul  îmbogățește sufletul. Vă face mai buni, mai curajoși, mai darnici, mai prietenoși, ceea ce este foarte important pentru ceea ce vreți sau veți face mai departe în viața voastră (…) Este foarte important să trăiți bucuria lecturii și pentru asta un rol important îl au și părinții, un rol important îl au și educatorii, pentru a vă aduce spre citit cu cărți frumoase, cu cărți care să vă pasioneze”

Mai mult, ministrul Culturii le-a citit celor mici un fragment din ,,Micul Prinț”. ,,Este un fragment dintr-o carte care vă îndeamnă să visați, vă îndeamnă să fiți mai buni și vă dă și sfaturi pe care citindu-le, văzându-le cu ochii minții și sufletului vostru, vor rămâne înti­părite acolo”, a adăugat Lucian Romașcanu, asigurându-i pe copii că va fi alături de ei oricând vor avea nevoie.

La eveniment a luat parte și primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, care i-a îndemnat pe copii să renunțe la tablete și să se bucure de emoțiile pe care le oferă o lectură. ,,Mulțumesc foarte mult că suntem aici, este un moment deosebit și orice om care a citit în viață și mai ales dacă a realizat ceva, uitându-se în urmă fără mânie, constată că până la urmă, lectura, cititul a fost factorul cel mai important care le-a schimbat viața. Sunteți la un moment de cotitură în viața voastră, părinții și bunicii voștri vor ca voi să ajungeți foarte importanți, deștepți și buni, iar acest lucru nu puteți să îl faceți decât, așa cum spunea și domnul ministru, să faceți o bucurie atunci când deschideți o carte”, a fost mesajul pe care primarul municipiului Buzău l-a transmis copiilor.

La manifestări a participat și profesorul Ionel Meiroșu, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Buzău. ,,Nimic mai frumos decât o carte, ceva rotund, de fiecare dată dăm câte o pagină și ajungem laorizont, la finele ei, pentru a descoperi un alt orizont într-o altă pagină și tot așa”, a fost mesajul transmis de acesta.

În cea de-a doua parte a evenimentului, elevii mai mari ai Școlii Gimnaziale ,,George Emil Palade” au povestit despre cărțile lor preferate. La final, atât ministrul Culturii, cât și primarul municipiului, cu ajutorul viceprimarului Oana Matache și al Florinei Potîrniche, directorul Centrului Cultural și Educațional ,,Alexandru Marghiloman”, au înmânat copiilor cărți, cu scopul de a-i încuraja să citească.

Cea de-a doua parte a Zilei Naționale a Lecturii a fost sărbătorită la Colegiul Național ,,B.P. Hasdeu”, printre liceeni, care au fost îndemnați să nu renunțe la lectură. ,,Fără citit nu există intrarea în alte dimensiuni, îmbogățirea sufletului, visul, iar cei care spun altfel vă mint”, a fost mesajul pe care l-a transmis ministrul Culturii, elevilor de la Hasdeu.

Și primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a fost alături de hasdeieni și le-a povestit despre proiectele educaționale și culturale pe care le desfășoară Primăria la inițiativa Oanei Matache și Florinei Potîrniche. Mai mult, edilul a precizat că își dorește ca în viitor măcar o parte din absolvenții Hasdeului să rămână la Buzău.

Evenimentul a continuat cu un debate al elevilor pe tema lecturii, la care s-au alăturat atât ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, cât și primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

Începând din acest an, țara noastra are o Zi Națională a Lecturii, având în vedere că România este o țară în care sub 10 la sută dintre cetățeni cumpără o carte pe an.

,,Am decis, în calitate de ministru al Educației, ca marți, 15 februarie 2022, în toate școlile, programul să se modifice astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la ora 11.00 și la ora 14.00, învățătorul sau profesorul să organizeze, la clasa unde este prezent, activități de lectură la care să participe toți preșcolarii și elevii. În prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca școlară o carte și, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru. Obiectivul activității este de a promova lectura ca obicei cotidian, fără a presupune discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text”, se precizează în comunicatul de presă al ministrului Educației.

 

 

Articole similare