Opinii

Manelele nu au nimic de transmis, hip-hopul da

Am văzut discuțiile despre noua piesă care face furori. Cea cu Puya și Chirilă.

Cele mai multe comentarii din mediul on-line sunt legate de mesajul piesei, care în opinia unora este unul pozitiv-nostalgic (mulți dintre cei care apreciază piesa o fac pentru că au regăsit în ea copilăria comună a generației lor), în opinia altora negativ-nostalgic (acuze de nostalgii comuniste și anti-occidentalism).

Două lucruri. Mă număr printre cei care au copilărit în comunism și sunt de asemenea un consumator vechi de hip-hop (nu mai ascult atât de des, cum o făceam pe vremuri, dar îi cam știu pe toți).

Așadar. Să fie clar de la început. Sunt absolut de părerea celor care critică mesajul piesei și pe cei doi interpreti. Este o piesă pe linia de propagandă anti-ocidentală, nostalgic comunistă și profund anti-UE. Nu înțeleg prezenta lui Tudor Chirilă în acest film și nu mă pot gândi decât că nu a înțeles ce face și s-a lăsat păcălit poate că este o piesă care vorbește despre nostalgia unei copilării simple în contrast cu provocările lumii actuale. Altfel nu înțeleg.

Pe de altă parte, Puya nu este nicio surpriză pentru mine. Omul a virat spre zona anti-occidentală, anti-democratică, anti-UE de multă vreme. Cine urmărește fenomenul știe de asemenea că nu este singurul.

O bună parte din hip-hopul vechi a trecut, de la mesajele sociale cu care a cucerit anii ’90, la anti-UE, homofobie, misoginism crunt și chiar extremism de dreapta. Se știu. Cheloo, Puya, Cedry2k etc. De fapt, în afară de BUG Mafia și CTC, restul au virat în aceasta zonă extremistă și care promovează anti-democrația (văzută ca un sistem al roboților și al proștilor).

Poate că o să considerați că exagerez. Dar țineți cont că acești artiști au sute de mii de fani și adoratori. Din generația tânără, căreia i se și adresează. Credeți că manelele amenință generația tânără? Fals. Manelele nu au nimic de transmis, hip-hopul da.

Nu a înțeles nimeni cum a ajuns Cedry2k să fie promovat de zona fundamentalistă a Bisericii Ortodoxe Române și trimis în școli să vorbească tinerilor despre religie. Pentru că nimeni nu dă doi bani pe ce se întâmplă în mod real în zonele sociale de sub radarul știrilor și analizelor. Cedry2k este un exemplu despre cum poate ajunge un MC de mare perspectivă, cu o versificație demențială (vedeți „Alchimia Veninului”) să promoveze Mișcarea Legionară (album cu Sfinții Închisorilor) și fanatismul religios pe fond conspiraționist. Din nou cu impact la publicul tânăr.

Marea problemă a lui Cedry2k și a celorlalți, Puya included, este că furia lor socială s-a întâlnit în mod nefericit cu cărțile greșite și cu lipsa lor de cultură și a produs un mix exploziv. Pe care au ajuns să îl creadă profund. Toate rătăcirile pseudoreligioase și extremismul interbelic au pătruns în mințile lor lipsite de lecturi și s-au suprapus anti-occidentalismului feroce pe care ei îl văd ca o frondă socială. Pe care acum îl distribuie împachetat foarte atractiv unei generații care nu înțelege, nu este pregătită, nu este educată pentru a-i face față.

Și mai ales nu primește nimic care să îi explice cum stau cu adevărat lucrurile, pe limba ei. Deoarece, nu-i așa, nu știm de fapt nimic despre ce fierbe în ghetouri. După care ne mirăm că AUR are mulți susținători tineri. Well.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker