Sport

Buzoianca Mihaela Țepușă, tușier la meciul Roma – Barcelona

Meciul dintre AS Roma și Barcelona, partidă disputată în fața a aproape 40.000 de spectatori, asistență-record anul acesta la o întâlnire în fotbalul feminin, a ținut prima pagină a ziarelor de sport din România și nu numai.

Dacă eroina indiscutabilă a evenimentului a fost Camelia Ceasar, goalkeeperul român al echipei capitoline, în meci au mai fost implicate trei conaționale, arbitrele Iuliana Demetrescu, Petruța Iorgulescu și Mihaela Țepușă, ultima născută la Buzău.

Mihaela Țepușă este o obișnuită a meciurilor tari. A absolvit școala de arbitri în anul 2000, urcând apoi treptat în ierarhia cavalerilor fluierului.  În 2005, a ajuns să oficieze la Liga a 3-a iar doi ani mai târziu arbitra în eșalonul secund. În 2008, și-a făcut debutul la nivel european, pentru ca cinci ani mai târziu să „împartă dreptatea” în finala Women Champions League (Wolfsburg – Lyon 1-0).

Debutul în Liga 1 a fost consemnat în 2015, la un Oțelul – Ceahlăul Piatra Neamț. Până în acest moment, Mihaela a arbitrat mai multe competiții internaționale, printre care Campionatul Mondial de Senioare din Franța 2019, Campionatul European de Senioare din 2017, Campionatul Mondial de Junioare U20 din Papua Noua Guinee în 2016 și Campionatul Mondial de Junioare 2017. Este deja selectată în lotul de arbitri pentru Campionatul Mondial de Senioare care va fi găzduit de Australia și Noua Zeelandă, în 2023. La nivel național, Țepușă a mai oficiat și la un meci de supercupă, disputat în 2017, între Voluntari și Viitorul.

La finalul carierei – deși mai are până la retragere -, Mihaela Țepușă își dorește să ajute tinerii să se formeze în cariera de arbitri, fie că este vorba despre băieți sau despre fete.

Selectată pentru Mondialul feminin din Australia și Noua Zeelandă

Începutul anului 2023 a adus încă o veste extraordinară pentru arbitrajul românesc, Iuliana Demetrescu și Mihaela Țepușă fiind nominalizate pentru a arbitra la Campionatul Mondial de fotbal feminin care va avea loc în Australia și Noua Zeelandă, în perioada 20 iulie-20 august.

Arbitrul asistent Mihaela Țepușă a iubit sportul încă de mică, dorind să devină ziarist sportiv. Acum își dedică toată energia arbitrajului, dar, în paralel, are și un vis profesional pe care îl urmează, în domeniul juridic. Într-un interviu acordat lui Daniel Lazăr, pentru frf.ro, Mihaela Țepușă spune că vestea selecției a reprezentat un moment decisiv pentru cariera sa ca arbitru, iar participarea la această competiție va fi momentul de vârf, sperând la un parcurs cât mai lung acolo.

Pe parcursul interviului, ea a povestit cum a ajuns în arbitraj: „În copilărie aveam două mari preocupări: să învăț pentru școală și să mă uit la competiții sportive, iar din îmbinarea lor mă vedeam în meseria de ziarist sportiv. Când un coleg de liceu mi-a spus despre cursurile de arbitri de fotbal, mi s-a părut interesant și am mers să mă înscriu cu gândul să cunosc regulamentul de fotbal. Mi-a plăcut din primul moment atât de mult încât mi-am pus în minte să ajung sus în arbitraj, fără să am atunci reprezentarea clară a ceea ce înseamnă performanța în arbitraj și cât efort presupune. Dacă nu aș fi fost arbitru, cu siguranță nu aș fi avut un alt domeniu în care să ajung în elită la nivel mondial. În paralel cu arbitrajul am însă și un vis profesional pe care îl urmez, în domeniul juridic”.

Mihaela Țepușă își amintește de începuturile carierei de arbitru, precum și de momentele frumoase ale acesteia: „Aveam 17 ani abia împliniți, a fost un meci de juniori ai echipelor de Liga a 4-a din Buzău, la care totul a decurs simplu, de la sine, fără evenimente – așa cum ne dorim mereu ca arbitri. Deci, o primă experiență frumoasă, încurajatoare (…) Cea mai mare satisfacție a crierei a fost participarea la Campionantul Mondial de senioare, fiind cea mai importantă competiție din fotbalul feminin și obiectivul absolut ca arbitru. Ediția precedentă din Franța 2019 a fost pentru mine o experiență extraordinară, incomparabilă cu orice altă trăire. Și este o bucurie enormă să iau parte încă odată la evenimentul suprem în arbitraj (…) Este cea mai plăcută senzație (să arbitreze în fața unor tribune pline, n.r.), am în gând că toate eforturile de la antrenamente și toate sacrificiile din viața personală au meritat pe deplin și că sunt un om privilegiat să am șansa de a mă afla acolo pe teren. Sunt și multe locuri superbe din lume pe care le-am văzut datorită arbitrajului și îmi vin acum în minte Insulele Reunion, Montevideo, Marbella, Goa, Paphos, dar sunt atât de multe…”.

„Îmi doresc, în primul rând, sănătate pentru a putea îndeplini criteriul esențial de performanță în arbitraj, și anume forma fizică. Apoi, în funcție de prestațiile din teren, sper la un parcurs cât mai sus în primăvară în fazele finale ale UEFA Women’s Champions League și la vară la Campionanul Mondial. De asemenea, obiectivul comun împreună cu colegele mele este să urmăm exemplul arbitrelor din străinătate cu evoluții constante în competițiile masculine la nivel de top”, mai spune Mihaela Țepușă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker