Economic

Bani de la Ministerul Agriculturii pentru usturoiul de Râmnicelu

Șase milioane de euro are în plan Ministerul Agriculturii să aloce anul acesta fermierilor care vor alege să cultive usturoi. Proiectul de hotărâre pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia, în anul 2023, a fost deja publicat în dezbatere publică pe site-ul Ministerul Agriculturii.

Proiectul de act normativ stabilește o schemă de ajutor de minimis pentru susținerea producției de usturoi, potrivit Regulamentului (UE) nr. 1408/2013, care va fi implementată de către direcțiile pentru agricultură județene și oficiile fitosanitare județene. Schema ajutorului de minimis pentru susținerea producției de usturoi s-a derulat și în perioada 2019-2022.

Continuarea acordării ajutorului reglementat de această hotărâre va contribui la asigurarea necesarului de usturoi de calitate pentru consum și la realizarea unei producții cantitative și calitative de usturoi, având rolul de a eficientiza activitatea exploatațiilor prin capitalizarea acestora. Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2023, pentru susținerea producției de usturoi. În cifre, impactul bugetar este de 29.700.000 lei, echivalentul a maximum 6.001.200 euro.

„Suntem mereu alături de fermieri, găsim soluții pentru a le oferi la timp tot sprijinul necesar, astfel încât aceștia să aibă predictibilitate și stabilitate în activitatea lor. Prelungirea acordării acestui ajutor va contribui la menținerea și sporirea interesului producătorilor agricoli și în anul 2023 pentru cultura usturoiului, în zonele cu tradiție pentru această cultură, precum și la echilibrarea balanței comerciale prin reducerea importurilor, prin creșterea producției și a consumului de produse românești, răspunzând astfel dorinței consumatorului de a avea acces la produse proaspete locale”, a declarat ministrul Petre Daea.

Beneficiarii pot fi producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producători agricoli persoane juridice. Pentru a obține ajutor de minimis, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp și să obțină o producție de minimum 3 kg usturoi/10 mp.

Cuantumul maxim al ajutorului de minimis este de 3.000 euro/ha și se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată. Depunerea cererilor se va realiza până la data de 16 mai inclusiv, iar valorificarea producției se va face în perioada 1 iunie-21 noiembrie inclusiv. Documentele justificative, respectiv copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică, factura, fila, filele din carnetul de comercializare se vor depune până la data de 29 noiembrie inclusiv, la Direcția Agricolă Județeană în aria căreia se află terenul.

Probabil cea mai cunoscută zonă pentru culturile de usturoi se află în comunele din apropierea municipiului Râmnicu Sărat. Aproape 150 de legumicultori din județ se ocupă cu cultivarea usturoiului, cei mai mulți din Râmnicelu, iar 21 la sută dintre subvențiile alocate programului la nivel național în 2021 ajunseseră în județul Buzău. În 2022, în Buzău a fost înregistrată cea mai mare suprafață cultivată cu usturoi, respectiv 276,46 ha, în creștere comparativ cu anul precedent, când suprafața cultivată era de 257,95 hectare.

Un soi de usturoi cultivat în urmă cu 200 de ani în comuna Râmnicelu, dar uitat de producătorii locali a fost readus la viață și chiar omologat în 2021 de Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. Usturoiul, care are o aromă și un gust deosebit, are și un nume pe măsură: „Benone”, denumit astfel după regretatul interpret de muzică populară din Buzău care a murit în 2021.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker