Cultură

Lucrările proiectului „Buzău – oraș deschis artei” întregesc colecția de artă contemporană la Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”

„Buzău – oraș deschis artei” este un simpozion de arte vizuale ajuns la a treia ediție, fiind inițiat și coordonat de președintele filialei buzoiene a Uniunii Artiștilor Plastici, Valeriu Șușnea. Participanții de anul acesta au fost cu precădere tineri aflați la debutul carierei, artiști titulari și artiști stagiari.

„Am avut zece artiști din Buzău  și un invitat din București, Vasile Pop Negreșteanu, prieten foarte bun al artelor și al Buzăului. El a mai fost invitat la multe alte simpozioane și tabere. Artiștii s-au documentat cu privire  la principalele elemente de patrimoniu ale Buzăului. Mă refer aici la Arhiepiscopia Buzăului, la  Casa <Vergu Mănăilă>, clădirea Colegiului Național <B.P. Hasdeu>, la elementele constitutive ale Palatului Comunal, care este  brandul Buzăului. Am  mai mers în Parcul Crâng și în  Parcul Tineretului, care găzduiește Vila Albatros, Centrul Cultural <Alexandru Marghiloman>”, spune preșe­dintele UAP, Valeriu Șușnea.

Proiectul a început la 1 septembrie cu etapa de documentare, în care s-au făcut schițe cărora artiștii le-au dat viață, adică le-au trecut, în viziune proprie, pe pânzele puse la dispoziție de organizatori și pe hârtia de desen specială. Acest proiect a fost realizat de Uniunea Artiștilor Plastici Buzău, în parteneriat cu Primăria, prin Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” și s-a finalizat sub forma unei expoziții la Galeriile de Artă Buzău a celor 12 lucrări realizate de artiștii plastici, lucrări care se regăsesc și într-un catalog. Lucrările vor fi donate și vor intra în patrimoniul pinacotecii Centrului Cultural „Alexandru Marghiloman”, așa cum s-a procedat și la edițiile anterioare.

„Centrul Cultural <Alexandru Marghiloman> este frumos decorat cu lucrările participanților la cele trei ediții ale  taberei <Buzău – oraș deschis artei>. Încercăm să contribuim la înfrumusețarea acelui centru de excepție, să înnobilăm acel spațiu, pentru că acolo  va fi o colecție de artă contemporană românească. La ediția aceasta sunt 12 lucrări de excepție, care înseamnă, în primul rând, o istorie a artei contemporane buzoiene, care se adaugă la fenomenul artei contemporane românești. Deja putem vorbi la Buzău despre o școală profesionistă de arte vizuale. Proiectul stă mărturie în acest sens. Participanții din acest an la simpozion sunt Miruna Blănaru, Ana Maria Bogleș, Liliana Crăciun, Anca Szep Dorojan, Ciprian Dominoschi, Steluța Ștefaniu Dima, Ana Șușnea,  Valeriu Șușnea, Diana Tăicuțu și Emil Popa”, spune preșe­dintele UAP Buzău, Valeriu Șușnea.

Vicepreședintele UAP Buzău, Diana Tăicuțu, are în această expoziție o lucrare, care reprezintă o interpretare în viziune proprie a clădirii Hotelului Coroana. „Având în vedere că este un obiectiv arhitectural am considerat că, prin monumentalitatea lui, mi se potrivește perfect în a-mi exprima plastic viziunea. Ca și mod de exprimare rămân în zona abstractului și a modului de a-mi etala pensulația de tip pur și spontan, susținută de un desen cu intervenții grafice cu rolul de a marca arhitectura ansamblului”, precizează Diana Tăicuțu. Ca și Ea, și ceilalți artiști plastici au interpretat în cheie personală, prin filtrul sensibilității personale, multe dintre elementele care se regăsesc în Buzău, fie clădiri, fie parcuri și nu numai. Una dintre picturi face referire la cultura și civilizația dacă din zona Buzăului. Într-o altă pictură, semnată Vasile Pop Negreșteanu, găsim elemente de autoportret, vechea stemă a Buzăului și stelele Uniunii Europene în care se adaugă și Buzăul. O altă viziune este cea a artistului plastic Ciprian Dominoschi, care și-a închipuit figura lui Alexandru Marghiloman  pe o bancnotă. „Este de datoria noastră de cetățeni să venim să înfrumusețăm Buzăul, Centrul Cultural <Alexandru Marghiloman>, așa cum, dacă acest proiect va continua, vom încerca să înfrumusețăm și celelalte edificii care țin de administrația locală”, mai spune președintele UAP Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker