Politic

VIDEO / Liliana Sbîrnea, interpelare pe tema persoanelor descurajate în a-și găsi un loc de muncă

Problemele cu care se confruntă persoanele fără loc de muncă în perioada pandemiei sunt mult mai grave în mediul rural, este de părere senatorul social-democrat de Buzău Liliana Sbîrnea. Ea a adresat, în plenul Senatului, o întrebare ministrului Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, căreia îi cere să pre­zinte setul de acțiuni pentru rezolvarea acestei probleme, măsuri care ar trebui să se adreseze, cu precădere, categoriei de persoane descurajate în a-și căuta un loc de muncă.

„În Interpelarea pe care am adresat-o, în plenul Se­na­tului Ministerului Muncii și Protecției Sociale, am ridicat una dintre proble­mele acute cu care, de la începutul pandemiei și până acum, se confruntă persoanele fără loc de muncă. Iar situația în mediul rural și orașe mai mici este cu atât mai gravă!

Vorbim de faptul că zeci de mii de oameni, mai precis, 144.877, sunt complet descurajați în a-și mai căuta un loc de muncă, în principal din cauza unor factori precum:

  • au crezut că nu există locuri libere sau nu au știut unde să caute;
  • nu se simt pregătite profesional; cred că nu vor găsi de lucru din cauza vârstei;
  • au căutat altădată și nu au găsit;
  • calitatea pieței de muncă a scăzut drastic din cauza preponderenței locurilor de muncă plătite cu salariu mi­nim sau a contractelor de muncă cu ca­racter temporar.

Este datoria Ministerului Muncii să ofere toate măsurile de sprijin pentru aceste persoane care au nevoie de un suport concret și coerent, motiv pentru care am solicitat să ni comunice în vederea analizei setul de acțiuni pentru ca această problemă deosebit de importantă să își găsească rezolvarea”, a scris senatorul Liliana Sbîrnea pe pagina sa oficială de Facebook.

,,Datele Institutului Na­țional de Statistică arată că, de la momentul începerii pandemiei și până în prezent, numărul persoanelor descurajate să mai caute un loc de muncă s-a triplat. Una din principalele cauze o repre­zintă situația din mediul rural, acolo unde numărul persoanelor descurajate în a-și mai căuta un loc de muncă a crescut aproape de cinci ori. După un an de pandemie, Institutul Național de Statistică arată că la sfârșitul primului trimestru, în Ro­mânia erau 10,9 milioane persoane inactive, din care 144.877 în categoria descurajaților, față de 31.131 de persoane în perioada similară din 2020. Cea mai mare parte din categoria descurajaților se încadrează în grupa de vârstă 36-40 de ani, iar în mediul rural situația este de-a dreptul alarmantă.

Această situație, care pe lângă faptul că este specifică unei crize pe piața muncii, este, de asemenea, rezultanta directă a lipsei de măsuri care vizează specificul mediului rural, motiv pentru care vă rog să îmi comunicați urmă­toarele:

  • Care sunt măsurile pentru sprijinirea celor aflați în căutarea unui loc de muncă în ceea ce privește suportul acordat acestora cu privire la principalele motive ale descurajării lor;
  • Ce măsuri ați luat și luați pentru creșterea calității pieței muncii, raportat la suportul acordat atât angajatorului cât și angajatului, având în vedere înmulțirea contractelor de muncă temporare, plătite cu salariul minim;
  • Ce măsuri specifice și adaptate ați luat și luați pentru susținerea persoanelor inactive din mediul rural în a-și găsi un loc de muncă”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker