Politic

Lucian Romașcanu: ,,Aproape jumătate dintre elevi nu au acces la o tabletă sau un computer”

Anul școlar 2020-2021 începe în mai puțin de o lună, dar există foarte multe aspecte încă nelămurite. Mai mult, conform declarațiilor directorilor de școli, unitățile de învățământ nu au primit încă un ghid din partea ­mi­nisterului Educației, scrie, pe site-ul pebloguri.ro, senatorul social-democrat de Buzău Lucian Romașcanu.

,,Practic, la mai puțin de 30 de zile până la începerea școlilor nu există încă publicat un ghid de bune practici. Guvernul aruncă toată res­ponsabilitatea spre autoritățile locale și spre directori, iar cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fi copiii.

Aproape jumătate dintre elevii din ciclul de învățământ primar, gimnazial și liceal nu au acces la o tabletă sau la un computer, 47% dintre ei folosind doar telefonul mobil pentru participarea la cursurile online, conform studiului <Impactul Covid-19 asupra copiilor din România>, lansat, marți, de Organizația Salvați Copiii România. Guvernul Orban a promis 250.000 de tablete școlare. Până la această oră tabletele nu au fost încă achiziționate.

Organizația Salvați Copiii trage un semnal de alarmă

George Roman, Director Advocacy în cadrul Organizației Salvați Copiii, atrage atenția guvernului că nu a lansat încă un ghid pentru începerea școlilor: ,,Școlile au nevoie de un ghid comprehensiv care să le susțină în decizia lor de a adopta o soluție, pentru că sunt mulți factori pe care trebuie să îi ia în considerare, sunt multe calcule care trebuie făcute la nivel de clasă, la nivel de la­borator, la nivel de trasee pe care le parcurg copiii în școală, nu mai vorbesc de materialele igienico-sanitare care ar trebui procurate din timp, manualele care vor fi folosite în mediul online. Sunt o mulțime de  aspecte care dau bătăi de cap directorilor și cadrelor didactice implicate. Un ghid ar trebui formulat, dat spre consultare și spre aplicare școlilor cel târziu până la sfârșitul lunii august>”, a declarat George Roman pentru RFI.

Guvernul fuge de responsabilitate

Președintele Iohannis și guvernul Orban au prezentat foarte vag niște planuri pentru redeschiderea școlilor. Din strategia guvernamentală un lucru reiese foarte clar – guvernul vrea să fie implicat cât mai puțin. Astfel, toată responsabilitatea cade pe umerii autorităților locale și a directorilor de școli. Mai exact, Orban deschide școlile, dar nu vrea să-și asume urmările”, a scris Romașcanu în textul publocat de siteul pebloguri.ro.

Un comentariu

  1. Și cine să culeagă șparanghelul? Că nemții nu pot, cică-i doare spatele!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker