Cultură

FOTO | Femeia, imaginată în 28 de ipostaze de Gheorghe Ciobanu, decanul de vârstă al Uniunii Artiștilor Plastici Buzău

La cei 88 de ani ai săi, pictorul Gheorghe Ciobanu este un adevărat exemplu de vitalitate, capabil să facă invidios chiar și un adolescent. Artistul conduce mașina în continuare fără probleme cu avizului medicului, este jovial, păstrându-și același chef de a-și revedea vechii prieteni cu care deapănă amintiri și abordează și subiecte actuale, și, mai ales, are o putere de muncă ieșită din comun. Ciobanu a deschis marți o expoziție personală cu aproape 30 de lucrări, toate noi. Vrând parcă cu tot dinadinsul să își demonstreze vitalitatea artistul, a dedicat această amplă expoziție femeii, fiecare tablou fiind un nud.

„Eterna poveste” este o expoziție de grafică organizată la sala de la etajul Galeriilor de Artă „Ion Andreescu” până la data de 5 septembrie.

Gheorghe Ciobanu este unul dintre artiștii care au fondat, acum mai bine de jumătate de secol, filiala buzoiană a Uniunii Artiș­tilor Plastici și deținător al unui brevet de inventator în domeniul artelor plastice (ceracolor, în anul 1981).

Alături de artist au fost, marți, la vernisaj prieteni, colegi de filială.

„M-am străduit să reprezint într-o formă mai stilizată tot ce înseamnă femeia”

„Femeia, eterna po­veste, este un subiect care mi-a fost imprimat mai demult în imagine și în conștiință. Cred că a sosit timpul să dovedesc percepția nu doar anatomică, ci și de interior a construcției feminine. Lucrurile bune se fac la nouă luni în cazul acesta (n.r., râde), iar eu m-am străduit să reprezint într-o formă mai stilizată tot ce înseamnă femeia, această ființă atât de dragă nouă. Nu știu dacă am reușit. Asta rămâne la aprecierea publicului. Sper să fie gustată și înțeleasă de public. Riscurile sunt mereu de partea artistului. Toate lucrările sunt noi. Cred că sunt vreo 28 de lucrări. Este un ciclu pe care mi l-am propus nu într-o joacă. Am început conștient de temă și mi-a fost inițial teamă că nu o să reușesc. După câteva încercări mi-am dat seama că pot să îmi duc mai departe conceptul, o înțe­legere a fenomenului artistic”, a declarat pentru OPINIA Gheorghe Ciobanu.

Mai în glumă mai în serios, prietenii artistului l-au întrebat dacă nudurile au fost realizate din imaginație sau a avut modele care i-au pozat. În stilu-i caracteristic Ciobanu le-a răspuns: „Doar nu eram nebun să stric atâtea culori dacă nu avea cine să îmi pozeze”.

„El este decanul de vârstă a filialei noastre, un exemplu pentru noi toți”

„Lucrările sunt rea­lizate în tehnica pastel. Am folosit și creta colorată folosită în grafica de toate zilele. M-am îndepărtat puțin de linia clasică a graficii și m-am dus un pic și spre culoare, pentru că asta este tentația mea când mă exprim într-un fel sau altul”, a mai declarat ­Gheo­rghe Ciobanu.

Artistul a primit din partea președintelui UAP Buzău, Valeriu Șușnea, o diplomă de excelență și a fost prezentat drept un ­exemplu pentru tinerii artiști din filială.

„El este decanul de vârstă a filialei noastre, un exemplu pentru noi toți pentru că are disciplina zilnică a atelierului, care este fundamentală pentru un artist. Îl admir și îi doresc să fie la fel de activ”, a spus Valeriu Șușnea.

„Se împlinesc 38 de ani de când doamna Anca Burducea deschide ușa acestor galerii de artă”
Președintele UAP Buzău a mai anunțat că ziua de marți, 18 august, a avut o dublă importanță pentru filială. Pe lângă expoziția personală a decanului de vârstă, se împlinesc 38 de ani de când galerista Anca Burducea lucrează la Galeriile „Ion Andreescu” (fostul Fondul Plastic).
„Avem un dublu eveniment astăzi. Pe lângă expoziția de excepție a maestrului Ciobanu, astă­zi, 18 august, se împlinesc 38 de ani de când doamna Anca Burducea deschide ușa acestor galerii de artă. Le transmit amândurora felicitările mele și putere de muncă în continuare”, a declarat Valeriu Șușnea, președintele UAP Buzău.
„Vă mulțumesc pentru flori. Să dea Dumnezeu să ne vedem să­nătoși. La noi la filială proiectele merg mai departe ca și cum nu s-a întâmplat nimic, la fel ca înainte de pandemie. Suntem optimiști că lucrurile  vor reveni la normal cu totul”, a declarat Anca Burducea.

 

Articole similare

error: Continut protejat!!