Actualitate

Localnicii din Beceni se tem de coronavirus. Direcția de Sănătate Publică dă asigurări că nu este nici un pericol

În ședința Comitetului pentru Situații de Urgență ce a avut loc luni, 10 februarie, autoritățile au aprobat în unanimitate ca tabăra școlară de la Arbănași, aflată în prezent în conservare, să servească drept locație pentru eventualele situații excepționale care ar putea apărea în care spitalele din Capitală să fie depășite numeric și să solicite Buzăului cazare în vederea monitorizării  unor persoane care au venit din China sau care au intrat în contact cu persoane sosite din China, din zone unde se manifestă coronavirusul. Este vorba deci despre situații de ultimă instanță și cu caracter temporar , după cum a explicat directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu, pentru că în locația de la Arbănași nu se pun diagnostice, ci va fi folosită „pentru o perioadă foarte scurtă de timp , unde vor fi ținuți pacienții, dacă va fi cazul”.

Decizia luată în ședința comitetului pentru Situații de Urgență a inflamat însă administrația din comuna Beceni și i-a speriat pe localnici, într-atât încât după ce a aflat că în comuna lor ar putea fi cazaţi temporar cetăţeni întorşi din China, primarul din Beceni, Laurenţiu Constantin, pe raza căreia se află tabăra dezafectată, a postat pe Facebook un mesaj dezaprobator. ”Având în vedere starea deplorabilă a fostei tabere care nu corespunde unor norme minime de igienă, nu are apă potabilă, nu dispune de grupuri sanitare, împrejmuirea ei nu este securizată, iar clădirile nu sunt compartimentate pentru a fi pregătite pentru astfel de situaţii, consider că acesta decizie este un real pericol, atât pentru pacienţi cât şi pentru locuitorii comunei Beceni”. Primarul consideră că, nefiind o situaţie de urgenţă, Prefectura Buzău ar avea timpul necesar să pregătească şi să amenajeze o altă locaţie situată într-o altă zonă a judeţului, care să fie destinată unei zone de carantină, cum au făcut şi alte oraşe şi judeţe din ţară, pentru a evita riscul unei contaminări.

Edilul din Beceni spune că vor înainta mai multor instituţii ale statului memorii justificative care să demonstreze că  ”decizia a fost luată în necunoştinţă de cauză”.  „Vă asigur că voi depune toate eforturile pentru anulare acestei hotărâri, iar în cazul în care nu vom primi un răspuns pozitiv, vom convoca Comitetul Local pentru Situaţii de Urgentă, iar acţiunea va fi ferma şi bazată pe sprijinul dumneavoastră, ducând până la blocarea cailor de acces către această locaţie părăsită”, se mai arată în mesajul primarului postat pe Facebook.

Directorul DSP Buzău a explicat marți, 11 februarie, într-o conferință de presă că “spațiul a fost identificat în urma unei adrese a Ministerului Sănătății, prin care ni se solicita ca împreună cu autoritățile publice locale să identificăm spații pentru carantinarea eventualilor pacienți care vin din China și care au intrat în contact cu persoane purtătoare de acest nou coronavirus, dar numai în situația unei epidemii a acestui coronavirus.  Locația este identificată cu scop preventiv și în situații epidemiologice de risc înalt”.

La acest moment persoanele care declară că au intrat în contact cu persoane infectate sunt internate în Capitală la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

„Locația aleasă de noi este destinată doar persoanelor care sosesc din China continentală declarată la această dată cu epidemie de coronavirus, persoane care afirmă contactul cu o sursă de infecție identificată, deci cu un caz de boală confirmată. Deci, în situația în care Bucureștiul va fi depășit de carantinarea acestor persoane atunci fiecare județ în parte trebuie să poată asigura carantinarea acestor persoane, contacte sigure de cazuri confirmate pe o perioadă de 14 zile.  Spațiul de cazare trebuie să corespundă unor condiții minime de igienă. Trebuie să aibă curent electric, apă curentă, să ofere o oarecare intimitate, să aibă grupuri sanitare decente și de aceea ne-am și orientat asupra acestei locații unde am împrumutat un singur pavilion pentru această situație”, a declarat medicul epidemiolog Carmen Scântei.

“La această dată, în județul Buzău nu există risc de epidemie de coronavirus”

În prezent, la Buzău, sunt 17 persoane monitorizate de medicul epidemiolog Carmen Scîntei din cadrul Direcţiei de Sănătate  Publică. Este vorba despre chinezi, dar și de buzoieni care s-au întors recent din China.  Cinci persoane sunt în carantină de la începutul lunii curente. Ei nu prezintă semne de infecție cu coronavirus, însă trebuie să rămână izolați la domiciliu până la 14 zile. Zilele trecute, alți 12 chinezi au ajuns în județul Buzău, și au intrat în autoizolare voluntară. Nouă dintre ei locuiesc la Pârscov, acolo unde este societatea la care sunt angajați, alți trei locuiesc într-un cartier al Buzăului.

“La această dată, în județul Buzău nu există risc de epidemie de coronavirus”, spune medicul Carmen Scântei. “Nu avem în monitorizare decât 17 persoane și începând cu data de 13 februarie vor abandona pe rând perioada de monitorizare pentru că aproape se epuizează cele 14 zile. În orice situație ar fi tratamentul pacienților nu se va face la nivelul județului Buzău, ci în clinici universitare care au altă dotare  și alte posibilități de intervenție. Noi am asigurat un circuit corespunzător al posibilului suspect pe care l-am identifica în această perioadă în așa fel încât să nu existe nici un risc pentru comunitate, cu atât mai mult cu cât această locație chiar se află în afara unor comunități umane”, a mai spus medicul epidemiolog Carmen Scîntei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker