Opinii

Liviu Pleșoianu, noua stea roșie

Pare că se pregătește un nou partid sau o mișcare de stânga, stânga naționalistă, suveranistă, având susținerea Rusiei. Liviu Pleșoianu se anunță o speranță, un fel de nouă stea roșie în constelația Kremlinului.

Cu la fel de mare atenție – poate, chiar mai mare decât cea națională – a urmărit Rusia ce se întâmplă la congresul PSD, din 29 iunie, cu viitorul actualului partid de guvernământ. Pentru că în cursă s-a aflat și un politician aflat de o vreme în grațiile Kremlinului, via platforma de  propagandă rusă Sputnik, chiar cultivat s-ar spune, după numărul de articole elogioase care i-au fost acordate în ultimii doi ani – peste 280, la o simplă căutare în pagină. Un politician care s-a remarcat în ultimii doi ani printr-un discurs ultranaționalist, suveranist, care, din 2017, a cerut în mod repetat expulzarea ambasadorului SUA în România, E.S. Hans Klemm, pentru, chipurile, ,,ingerințe în treburile interne ale României” și, tot în 2017, ca reprezentant al PSD în Delegația Parlamentului României a pledat, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, pentru o înțelegere și o apropiere față de Rusia. Un politician, deci, pe gustul puterii de la Kremlin.

Analizând ce scrie propaganda rusă, după congresul de sâmbătă, PSD, cu Viorica Dăncilă la cârmă, pare, surprinzător, dacă nu să iasă din grațiile vecinului de la est, cel puțin să fie privit cu scepticism. Asta, deși e partidul pe care, ca vioară întâi în USL, Kremlinul se bazase, în 2012, să schimbe, prin lovitură de stat, regimul pro-atlantist, pro-occidental de la București, căruia îi pusese la dispoziție un canal de propagandă, și anume Vocea Rusiei, la care colaborau intens politicieni ai Puterii cu articole anti-ame­ricane și anti-europene, a cărui secțiune în limba română a fost deschisă în vara lui 2012 și închisă exact la câteva zile după ce Victor Ponta pierduse cursa pentru prezidențiale, în decembrie 2014.

De ce, acum, atitudinea asta a propagandei ruse? Pentru că Viorica Dăncilă nu susține, cel puțin nu public, discursul suveranist și s-a delimitat oficial de lupta cu „sta­tul paralel”, aflată de doi ani pe agenda PSD și ALDE – un discurs care venea mănușă Kremlinului – anunțând, imediat după încarcerarea lui Liviu Dragnea, virarea liniei partidului spre alte teme: „Pentru mine obiectivul principal acum este ce vom face de acum încolo și cum putem să acționăm pe perioada urmă­toare, fără ca să avem în prim-plan justiția”. Nu e clar dacă d-na Dăncilă o face din convingere sau răspunzând unor imperative ale Socialiștilor de la Bruxelles, cu care a reluat legătura, după încarcerarea lui Liviu Dragnea care, în ultima vreme, a mers pe retorica suveranismului și a populismului eurosceptic, îndepărtându-se de discursul pro-european, ceea ce a determinat și o delimitare a Socialiștilor europeni de PSD și o izolare a acestuia.

Propaganda rusă dorea însă ca PSD să fi ajuns pe mâna lui Liviu Pleșoianu – aspirant și el la șefia partidului și, mai mult, la ocuparea Cotroceniului –, numindu-l „unul dintre cei mai curați și idealiști politicieni” și lăudându-i atitudinea „verticală” față de „Înalta Poartă de la Bruxelles” și față de Washington.

Rusia pare să aibă un plan B pentru „patrioții” din România, care să fie reprezentați de „Pleșoianu, Codrin, și alții cu gândire independentă” care „nu au loc în structura de putere a unui partid ca PSD, ci numai într-un partid națio­nal, alături de patrioți ca Dan Chitic, Aurelian Pavelescu, Ingrid Mocanu, Ilie Șerbănescu (nume promovate intens de Antena 3, care l-a propulsat și pe Liviu Pleșoianu, la rândul său apreciată și intens citată Sputnik, în peste 600 de articole, la momentul scrierii acestui text – n.r.)”. Ce se vrea mai exact? O mișcare națională, suveranistă: „După epurarea care va urma (în PSD – n.r.), va veni momentul unic: mulți oameni pregătiți, patrioți, cu notorietate și posibilități vor trebui recuperați într-o mișcare națională!”. Cuvântul „recuperați” vorbește de la sine nu numai despre un plan clar, ci și despre un ajutor pregătit să fie acordat pentru punerea în aplicare a acestuia. Imediată sau pe termen mai lung.

Candidatura lui Liviu Pleșoianu la șefia PSD a fost un test pentru activul de partid, pentru a vedea dacă partidul poate fi plasat oficial pe o li­nie suveranistă, populist eurosceptică. Momentan, iată, cota acestuia nu e foarte mare, s-a clasat în opțiunea celor prezenți pe locul doi, după Viorica Dăncilă, dar cu numai 715 voturi, obținând adică niciun sfert din numărul total al voturilor. Ceea ce ar putea să-i împiedice intrarea în cursa pentru prezidențiale din partea social-democraților. Nu însă și pe cont propriu, așa cum dă de înțeles că va face, ceea ce ar putea duce chiar la desprinderea unei aripi din PSD și afilierea ei la mișcarea naționalistă, suveranistă visată de Kremlin. Prin această candidatură la Președinție a lui Liviu Pleșoianu – dacă va exista – Rusia va testa electoratul, pentru a vedea dacă e justificată, pragmatică, o investiție imediată sau pe termen mai lung într-o astfel de mișcare.

(Text publicat în ,,Puterea a Cincea”)

4 Comentarii

  1. E imposibil de crezut că laboratoarele de la Kremlin au stat … impasibile la scrutinul europarlamentar român din 26 mai… S-au adus pe piață zeci de scenarii , se testează ” candidați ” , sunt puși la treabă noi freelanceri , ceva trebuie făcut ca România să nu scape de sub influența Moscovei… După cum se vede, material genetic e destul !

    1. Nu ti-ai dat seama ca este Plesoianu, pe vremea cand avea par lung, era vopsit, nu-si lasase barba si purta lentile de contact? Vai de capul tau! Mai trist este ca ai drept de vot.

  2. Asocierea unei ideologii cu vectorul nationalismului este formula de succes pentru impunerea rapida a unei „forte politice credibile” unui electorat bulversat permanent. Identificarea unor potentiali lideri, actuali sau viitori, verificarea lor, apoi promovarea prin canale propagandistice este primul pas. Nu numai Plesoianu este promovat de catre specialistii rusi, alaturi de lideri din linia a doua din partidele coalitiei sunt prezenti in articolele laudative. Culmea, s-a reusit ca si unii analisti de politica sa fie influentati sa certifice performantele unor oameni politici de interes.
    Este extrem de dificil sa contrapui expertizei rusesti, mostenitoarea de facto si de jure a celei sovietice, cunoscuta foarte bine de generatiile mai vechi romanesti, o idee coerenta nationala, pe principii democrate;
    Numai calitatea indivizilor care zic ca fac politica nationala in interesul poporului poate sa ne ofere sperante.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker