Actualitate

Generali în ,,inspecție” la fosta unitate militară de la Baba Ana, transformată în așezământ social

Fundația „Sfântul Sava de la Buzău“ a dezvoltat, de câțiva ani buni, în localitatea Baba Ana, din Prahova un proiect intitulat „Savaliada“, prin care o unitate militară este transformată încet-încet, cu sprijinul vo­lun­tarilor și al sponsorilor,  într-un așezământ social pentru copii și bătrâni. Transformarea fostei unități militare de rachete antiaeriene din comuna Baba Ana, în prima „Savaliadă“ din România, așezământ inspirat de vasiliadele Sfântului Vasile cel Mare, este pusă sub ocrotirea Sfântului Sava de la Buzău de către fundația care îi poartă numele, condusă de preotul Mihail Milea.

La acest așezământ, fostă unitate militară au făcut popas, în data de 1 iulie, doi generali ai Armatei Române, care au dat curs invitației părintelui Mihail Milea de a „inspecta” fosta unitate militară ale cărei corpuri au acum destinație socială și umanitară. Este vorba despre ­­genera­l-maior (r) prof. univ. dr. Vi­sa­rion Neagoe și general-maior Gheorghiță Vlad, comandantul Diviziei 2 Infanterie Ge­tica. Vizita nu a avut loc întâmplător, ci ea a fost un omagiu adus unui mare apărător al Ortodoxiei și al neamului, cel mai reprezentativ chip al ,,credincioșiei strămoșești” și totodată al credinței creștine, Ștefan cel Mare, un simbol al valorilor noastre spirituale. Asta pentru că, luni după-amiază, la biserica de la Baba Ana s-a făcut pomenirea Sfântului Ștefan cel Mare, pe care Bise­rica Ortodoxă îl prăz­nuiește în fiecare an în data de 2 iulie. Ceremonialul religios a fost oficiat de preotul Mihail Milea și de preotul militar Alexandru Tudose, împreună cu preotul Dragu din comunitate.

Cadrele militare care au vizitat în data de 1 iulie centrul social al Fudației “Sfântul Sava”, care se dezvoltă pe suprafața de aproape 10 hectare a fostei unități mi­li­tare, i-au salutat pe voluntari, dar și pe cei ce viețuiesc aici, pentru că centrul oferă, la momentul actual, o șansă unor foști oameni ai străzii sau abia ieșiți din penitenciar să lucreze, să socializeze și să be­neficieze de  consiliere socială și religioasă.

Aici, preotul Mihail Milea dorește să realizeze, cu sprijinul voluntarilor, un centru social în care mame cu copii, vârstnici fără locuință și/sau abandonați de familii, orfani, tineri ieșiți din sistemele de plasament, să descopere cu toții ce înseamnă o viață firească, în demnitate și comuniune cu semenii. În „Savaliadă“ se va găsi câte un loc pentru oamenii aflați în diferite nevoi, spune părintele Mihail Milea. Acestora nu li se rezervă un statut implacabil de „asistat“, ci se dorește ca fiecare să fie cooptat în activități zilnice și prețuit pentru orice va putea să ofere celor din jur, așa cum se întâmplă acum cu cei câțiva oameni care viețuiesc acolo și care au activități, fiecare după puteri, și după priceperea sa. Acest tip de acțiune socială a fost testat cu succes de președintele fundației, pr. prof. dr. Mihail Milea, prin organizarea unor așezăminte pentru persoane vârstnice  la Năeni, Câmpeni, Pietrosu, Robeasca. Fundația „Sfântul Sava de la Buzău“ este o organizație nonprofit, care de peste 20 de ani oferă sprijin oamenilor nevoiași și bătrânilor abandonați.

Distincții pentru voluntarii Savaliadei și o amintire a eroilor români de peste Prut

Preotul Mihail Milea a oferit, pe 1 iulie, și distincții unor oameni cu suflet mare care se îngrijesc ca lucrurile să meargă bine și să se facă pași importanți pentru realizarea centrului social.

,,Să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru această lucrare minunată care se face aici. Să-i aducem un omagiu de recunoștință administratorului de aici, Ștefan Petre; a fost ziua lui sâmbătă. Ștefan Petre  începe azi prima zi de tânăr pensionar. Am ales să nu-l pensionăm. De astăzi este <comandantul> acestor oameni minunați”, a declarat preotul Milea. O altă distincție a oferit-o unui voluntar, fost maistru militar în fosta unitate militară. ,,O distincție oferim maistrului militar principal Ion Urse și, prin el, tuturor celor care ați servit această unitate militară”, a spus preotul. Preotul Mihail Milea a mai evidențiat acti­vitatea unui alt cadru militar care a fost și “ghidul” ofițerilor care au vizitat fosta unitate militară de la Baba Ana. ,,Avem aici un om drag nouă, care a slujit Armata; aici este domnul Grigorie, căruia vreau să-i dau din Basarabia, unde merg foarte des, o icoană cu Mântuitorul Hristos. Dumnealui este reprezentantul și mass-mediei militare și reprezintă și Cultul Eroilor”, a mai spus părintele Milea, care a vorbit celor prezenți și de misiunea oficialilor buzoieni care urmau să participe marți, 2 iulie, la festi­vitățile din Republica Moldova, de sfințire a unui cimitir al eroilor români căzuți la datorie.

,,Un cimitir al osta­șilor români din al Doilea Război Mondial, care au fost aruncați într-o groapă comună, eroi, care au luptat pentru eliberarea Basarabiei. Din ‘44 și până anul acesta, luna trecută, nu au avut cruce. Au fost abandonați. Și, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu bunăvoința voluntarilor de la Sfântul Sava și prin contribuția financiară a Consiliului Ju­dețean Buzău, a domnului președinte Petre Emanoil Neagu, am obținut o finanțare specială pentru a ridica fiecărui ofițer și soldat care s-a jertift acolo – 78 la număr-, să ridicăm câte o cruce pe care am scris nume, prenume, grad, funcție; și pentru că este Sfântul Ștefan cel Mare, foarte prețuit dincolo de Prut, la moldoveni, am zis că este ziua cea mai potrivită ca să aibă loc această slujbă de sfințire a cimitirului nostru ostășesc”, a spus preotul Mihail Milea.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker