marți, 26 mai 2020

Încă o comună fără Consiliu Local

Încă o comună a rămas fără Consiliul Local desemnat în urma alegerilor locale din 2016. Un complet al Tribunalului Buzău a admis cererea primarului comunei Grebănu, Gheorghe Stanciu, de dizolvare a deliberativului local din cauză că acesta nu mai îndeplinește condițiile legale de consitutire. Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi contestată.

Alianța PNL-ALDE din Consiliul Local s-a scurtcircuitat, iar șase dintre cei șapte consilieri aleși pe lista PNL au demisio­nat în bloc și s-au înscris în celălalt partid. În plus, viceprimarul ALDE a fost dat afară din partid, fiind acuzat că a trecut de partea PSD. Acesta a contestat decizia, dar și ordinul prefectului de încetare a mandatului ca urmare a retragerii sprijinului politic, iar acum așteaptă verdictul instanței.

Totul s-a întâmplat după ce liberalii au fost mustrați de conducerea organizației județene a PNL că s-au opus aprobării unui proiect de hotărâre, punând în pericol accesarea de către Compania de Apă a unei finanțări de 14 ­mi­lioane de euro, bani europeni, cu o contribuție locală de două procente. Banii sunt destinați sistemului de apă și cana­lizare, sumă alocată comunei Grebănu printr-un proiect european derulat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, proiect cu o valoare de aproape 300 milioane euro pentru întreg județul Buzău.

În 2017, Consiliul Local Grebănu a emis o hotărâre în acest sens, pentru apro­ximativ o jumătate din lucrare, în limita fondurilor alocate pentru anul res­pectiv. Pentru restul lucrării, care urma să fie finanțată cu fonduri alocate acestui an, o parte dintre aleșii locali au refuzat să emită o hotărâre similară celei din 2017. Este vorba de consilierii locali ai Partidului Național Liberal, șapte la număr, și de consilierul Alianței Liberalilor și Democraților, Ion Zainea, desemnat viceprimar al comunei având sprijinul PNL. Toți aceștia au deținut majoritatea în Consiliul Local și au blocat, ori de câte ori a fost inclus pe ordinea de zi, proiectul de hotărâre promovat de primarul social-democrat ­Gheor­ghe Stanciu, care a avut alături șapte consilieri locali PSD. La ședința din ianuarie a Consiliului Local, alianța locală PNL-ALDE a votat chiar scoaterea de pe ordinea de zi a respectivului proiect de hotărâre. Între timp, viceprimarul ALDE a sesizat că atitudinea în cauză nu este constructivă, însă luarea de poziție nu a fost primită bine de partidul său, astfel că i s-a retras sprijinul politic, iar prefectul a emis, în data de 4 martie 2019, ordin de încetare a madatului. Ion Zainea a contestat în instanță decizia partidului de a-i retrage sprijinul politic, dar și ordinul prefectului, cerând suspendarea aplică­rii actului administrativ și anularea lui. Procesul a fost însă suspendat până când instanța se va pronunța pe contestația la decizia de excludere a Biroului Politic al ALDE. O soluție ar putea fi dată astăzi.

Și în tabăra PSD au apărut probleme după ce unul dintre consilieri, Ion Ivan, nu s-a mai prezentat la ședințele Consiliului Local.

Astfel că primarul Gheorghe Stanciu s-a văzut obligat să ceară dizolvarea Consiliului Local la Tribunalul Buzău. Acesta a declarat că așteaptă decizia instanței în ceea ce privește statutul viceprimarului Ion Zainea, cu care ar putea face majoritate și astfel s-ar putea debloca activitatea administrației comunei.

Situația de la Grebănu nu este singulară. Și la Calvini Consiliul Local este dizolvat prin decizie a instanței, deși au fost încercări administrative de reconstituire a deliberativului.

1 COMENTARIU

  1. asta dovedeste clar reorganizarea teritoriala trebuie facuta,ce comuna-i greabanu?,calvini,blajani colti etc

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!