sâmbătă, 04 iulie 2020

La Buzău, un sfert din dosarele de concediere conțin greșeli de contabilitate

Brambureala din evidențele contabile ale  multor angajatori iese la iveală în această  situație de criză, când trebuie făcute niște simple calcule pentru punerea în plată a angajaților trimiși în șomaj tehnic. Statistic vorbind, 25% din dosarele transmise către AJOFM în vederea trecerii personalului în șomaj tehnic conțin calcule greșite, și erori privind suspendarea contractului de muncă, confuzii în privința salariului minim pe eco­nomie, acesta fiind înlocuit cu salariul mediu brut pe economie.

„Una este să aplici 75% la un brut de 2.400 și alta este 75% la 5.400. Nu angajatorii sunt de vină, ci așa-numiții contabili. Asta înseamnă că le sunt trimise  dosarele spre recalculare și iarăși ajung la Agenția de Ocupare, care iarăși le ia la mână pentru rezolvarea lor, ceea ce aglomerează platforma. Am ajuns să facem un exemplu teoretic cap-coadă, cum trebuie calculat, iar la  două-trei trimiteri greșite din partea angajatorilor, le oferim exemplul acesta, ca să aplice pentru fiecare angajat. Se întâmplă de regulă la angajatorii mici, cu 5-7 angajați. Legea spune că transmiterea incorectă înseamnă neplată. Or, nu putem să facem lucrul acesta. Se muncește enorm pentru contabilii care nu știu să scrie documentele cum trebuie”, spune directorul AJOFM, Ionel Tociu.

O altă situație care a încărcat zilele acestea foarte mult activitatea angajaților AJOFM a fost cea generată de do­sarele de șomaj care erau transmise greșit de salariații concediați de la unele firme care și-au închis porțile și care nu au apelat la șomaj tehnic. La un moment dat, conducerea AJOFM a intenționat să deschidă un fișier pe site-ul instituției  în care să treacă lista cu salariați care aveau transmise dosarele incomplete și care riscau să nu poată fi puși în plată. Din fericire, în cursul zilei de marți acest lucru s-a rezolvat, angajatorii care au efectuat concedierile asumându-și responsabilitatea, în cele din urmă, de a-și ajuta foștii angajați să completeze dosarele și să le depună la instituția de șomaj.

Angajații AJOFM ­veri­fică pentru fiecare dosar depus, pe lângă CNP-ul persoanei, la Inspectoratul Te­ritorial de Muncă salariul angajatului și la ce dată s-a făcut suspendarea contractului de muncă în Revisal. Este o muncă laborioasă pentru mii de angajați. Miercuri, 8 aprilie, numărul angajaților trimiși în șomaj tehnic ajunsese la 4.646 persoane.

1 COMENTARIU

  1. Măi da pe tov Tociu nu-l mai schimbă nimeni din funcția asta de sef ???
    Postul ăsta este pe persoană fizică????
    Acum vreo 22 de ani am avut o prioblemă legată de ajutorul de somaj iar dl habarnist total nu-și recunostea vina ci tot căuta nod în papură.
    Chiar și faraoni se mai schimbă tovarăși.

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!