Economic

La Buzău, ca la Viena. Câți ani trebuie să economisești ca să cumperi o casă „cu banii jos”

Împrumuturile acordate în Bucureşti şi Ilfov reprezintă 35,2 la sută din totalul împrumuturilor ipotecare din întreaga țară, iar județele Cluj, Constanţa, Braşov şi Timiş cumulau 21 la sută la sfârşitul lunii septembrie 2022. La polul opus, judeţele cu cea mai mică pondere a creditului ipotecar sunt Harghita şi Covasna (0,3 la sută din total), potrivit datelor BNR.

O analiză a Ziarului Financiar evidențiază faptul că centrele urbane mari, cu volumele cele mai ridicate de forță de muncă conduc și topul cu cele mai mari proporții ale soldurilor creditelor ipotecare acordate de bancheri. Astfel, București-Ilfov adună peste 35 la sută din ponderea ipotecarelor, iar următoarele patru județe – Cluj, Timiș, Constanța și Brașov – au o bucată de circa 21 la sută. Astfel, se observă că mai mult de jumătate din soldul creditelor ipotecare din România figurează la românii din șase judeţe dezvoltate. Iar dacă adaugăm şi Iaşi ponderea trece de 60 la sută.

„Concentrarea regională a împrumuturilor ipotecare urmează asimetria în dezvoltarea economică de la nivelul regiunilor”, susţine banca centrală.

Având în vedere că Buzăul nu este un județ cu un volum foarte mare al forței de muncă, nici ponderea creditelor ipotecare realizate de buzoieni nu este una mare, comparativ cu celelalte județe ale țării, care sunt centre urbane mari. Astfel, potrivit aceleiași surse, Buzăul adună 1,31 la sută din ponderea ipotecarelor.

În Cluj sunt necesari aproape 11 ani pentru a achiziționa o locuință fără o finanțare de la bancă, mai mult decât în București, unde ai nevoie de 7,5 ani. În Praga, în schimb, sunt necesari aproape 18 ani pentru achiziționarea unei locuințe de 55 mp fără un credit ipotecar, iar în Budapesta și în Varșovia, în jur de 15 ani și aproape 12 ani în Viena.

În Buzău, o persoană care are salariul de 2.200 lei net (fără să mai facă altă cheltuială), își poate achiziționa un apartament cu două camere la suma de 60.000 de euro, după economii de 12 ani.

Majoritatea creditelor ipotecare acordate populației (81 la sută) în luna septembrie a anului 2022 au avut ca destinație utilizare în scop propriu. Aproximativ jumătate din aceste credite au fost acordate persoanelor fizice care au fost cumpărători de imobile pentru prima dată, mai susține BNR.

Articole similare