Cultură

Jurnaliștii Viorel Ilișoi și Irina Munteanu, lansări de carte la No Limit

Ilișoi este primul ziarist de după 1990 care a stat în închisoare pentru delict de presă

Doi autori botoșăneni, care au activat ani buni în presa din capitală, Viorel Ilișoi și Irina Munteanu, își vor lansa la Buzău ultimele apartiții editoriale, miercuri, la Club No Limit, începând cu ora 18.30.

„Decizii importante pentru omenire au fost luate în berării și nu totdeauna au fost cele mai bune, ca mai toate deciziile luate la beție. Noi, în berariie românești, lansăm cărți, ceea ce n-are cum să strice. Iar o dublă lansare de carte e chiar minunată. Mai ales că o carte (<Strălucitor>, de Viorel Ilișoi) vorbește pe larg despre beție, iar cealaltă (<Prizonierul>, de Irina Munteanu) despre mahmureala istoriei. Unde să lansezi două cărți spumoase, dacă nu într-o berărie? Asta se va întâmpla la Club No Limit, în Buzău, un loc al întâlnirii dintre băutură și cultură. Veniți miercuri, 7 iulie, ora 18.30, să citiți o bere, să beți o carte! Viorel Ilișoi si Irina Munteanu vor vorbi despre <Strălucitor> si <Prizonierul>, despre sine și despre cărțile lor. Se așteaptă întrebări din public, dialog, hăhăială. Se vor da autografe. Persoanele în stare de ebrietate nu vor primi autograf decât dacă vin cu câte două cărți, ca să vadă dublu și a doua zi. Organizatorii își rezervă dreptul de a produce unele surprize cu tentă artistică. La cererea cititorilor, nu se vor face reduceri de preț, dar nici majorări. Nu beți toți banii, păstrați sumele cuvenite pentru cărți, după cum urmează: 40 de lei – Strălucitor, Cele mai frumoase reportaje (Viorel Ilișoi) și Baricadele IV (Andrei Crăciun); 30 de lei – Necunoscutul Mihai Codreanu (V. Ilișoi), Prizonierul (Irina Munteanu), Dosarul domniei lui Carol al II-lea, (Aurelian Ganciu); 20 de lei – Strălucitor, Salvezi un om, salvezi o lume (Cărți audio pe CD, în lectura lui Viorel Ilișoi); 15 lei – Zlătunoaia pentru toți (Poezii de Constantin Iftime)”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului. Prezentarea evenimentului este asigurată de  Simona Șerban și de Camelia Mâncu, iar momentul muzical de Dan Manciulea.

Thriller și întâmplări gazetărești

„Este al doilea volum al autoarei după un romanul polițist <Crimă la Grădina Botanică>. De această dată, <Prizonierul> fiind un thriller care poate fi citit și ca studiu psihologic al alienării. Iubitorii de istorie vor lectura cu plăcere această carte, pentru că romanul pune mai multe probleme, printre care, de exemplu, dacă intervalul de 30 de ani este suficient și necesar pentru a cântări cum trebuie istoria recentă a României sau care ar fi distanța onestă de la care să se poată privi just și eficient acest capitol din punctul de vedere al mentalului colectiv. Am apreciat autenticitatea cu care este redată atmosfera mediului social autohton, fără denaturarea spre ridicol sau grotesc, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori în ficțiunile contemporanilor. Mi se pare o foarte mare realizare să scrii despre oroare și oribil fără să-ți încarci cititorul. Remarc empatia ușor stranie pe care autoarea o are față de personaje, în dilemele cu care le obligă să se confrunte. Mi s-a părut interesant faptul că romanul discută conceptul de transmitere genetică a suferinței, epigenetica transgenerațională. Titlul mi se pare foarte bine ales, pentru că vorbește despre închisorile pe care le purtăm zilnic cu noi.  Romanul se remarcă prin ascuțimea observațiilor, documentarea foarte serioasă, în care se vede jurnalistul, și scriitura curată, vie, fără prețiozitate, lipsită de orice element bombastic, aproape austeră”, spune poeta botoșeneană Ana-Manon Pițu, despre „Prizonierul” Irinei Munteanu.

 „<Strălucitor> este o carte veselă de la un capăt la altul. Ar putea fi subintitulată <Întâmplări gazetărești>, fiindcă autorul sondează în memoria celor 30 de ani de scris la ziar. În fundalul povestirilor hazlii, uneori cu accente dramatice, se străvede realitatea românească postcomunistă. O carte despre oameni și despre vremuri, simplă, directă, fascinantă. Te face să râzi în hohote și totodată te pune pe gânduri. Nu știu pe altcineva în presa românească să vadă texte în orice, și printre întâmplările volatile ale unei călătorii oarecare, dar și în urmele celor mai grele încercări personale: Viorel Ilișoi forează în propriul destin și îl preschimbă în poveste ca pe un minereu inepuizabil. Cartea aceasta strânge 30 de ani din viața autorului, dar urmărește și mișcarea presei românești de după 1989, cu lipsa ei de reguli și de modele, cu grozava senzație de libertate și migrația către Capitală, cu traiul în garsoniere mizerabile și incertitudinea următorului salariu, cu șpăgi, abuzuri, impozite neplătite, și cu băutură, cu multă-multă băutură ca să uiți și să ierți, ca să te minți că petreci și că numele tău nu va muri”, scrie jurnalistul Mihnea Măruță (PressOne, Adevărul, Cotidianul) despre volumul „Strălucitor”, al lui Viorel Ilișoi.

Viorel Ilișoi este primul ziarist român postdecembrist condamnat, în anul 1992, pentru delict de presă, fiind condamnat definitiv la 3 luni de închisoare, cu executare, pentru pamfletul „Saddam Hussein se ascunde la Botoșani”. Faptul este trecut sub tăcere în țară, dar scandalizează presa internațională și aceasta va duce la eliberarea sa după doar 19 zile de închisoare. În 2011 va începe publicarea în  Jurnalul Național, în foileton, a romanului „Paișpe”, inspirat din această experiență (57 de episoade).

 

Articole similare

error: Continut protejat!!