duminică, 24 ianuarie 2021

Iresponsabilitate marca PNL: Guvern interimar în stare de alertă

Lucian ROMAȘCANU, senator PSD

Prestația lui Ludovic Orban, ca premier, a fost sub orice critică. Singura sa scuză e că n-a condus, cu adevărat, Guvernul. Orban a fost omul de paie al lui Iohannis, un alt Boc. Fără îndoială, merita să plece. Trebuia, în mod normal, să demisioneze și să lase locul celor care au câștigat alegerile. Totuși, având în vedere situația postelectorală, demisia lui Orban este un act iresponsabil.

În această vară, când PSD a vrut să demită Guvernul Orban, Klaus Iohannis și liberalii susțineau că acțiunea PSD este un pericol, căci țara nu poate fi lăsată fără guvern în plină pandemie. În schimb, astăzi, când rata de îmbolnăvire este exponențial mai mare decât în vară, iar numărul de morți a atins recorduri tragice, guvernul poate fi lăsat fără probleme cu statut de interimar.

România se află în stare de alertă, numeroase localități fiind carantinate, iar guvernul se află în poziția de-a nu putea lua decizii. Este probabil un caz unic la nivel global.

Ce altă dovadă mai trebuie să fie adusă pentru a demonstra ireponsabilitatea iohannisto-liberală ? Noul Parlament va intra în funcție abia peste două săptămâni, iar negocierile privind formarea unui nou guvern se anunță a fi dificile. Dacă aceste negocieri vor dura până anul viitor și dacă, în acest timp, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19 continuă să crească ?

Guvernarea iohannisto-liberală a scăzut numărul de testări pentru ca, în campania electorală, să pară că gestionarea pandemiei a fost eficientă și, prin urmare, pot fi organizate alegeri în siguranță.

Într-adevăr, organizarea alegerilor în plin val pandemic a fost un act de cinism absolut, care a creat o situație cumplită. Era de așteptat măcar ca, odată alegerile fiind trecute, Guvernul să se întoarcă la situația reală a pandemiei. În loc de asta, liberalii și-au declinat pur și simplu responsabilitatea, lăsând țara fără guvern pentru nu se știe cât timp.

Oricât de slab premier ar fi fost, Ludovic Orban avea datoria să rămână în funcție până la numirea unui nou guvern și, mai mult, să ia imediat măsuri pentru a stopa cu adevărat pandemia. Faptul că el a demisionat arată că, așa cum în lunile care au trecut, Iohannis și liberalii au fost interesați mai mult de alegeri, și astăzi ei sunt mai mult interesați de viitorul prim-ministru și de funcțiile din Guvern. Încă o dată, interesele românilor, inclusiv ale celor care i-au votat, au puse pe ultimul loc.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!