Economic

Iohannis, la Buzău: „Sunt necesare încă multe 
măsuri pentru a nu avea o criză alimentară”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Buzău, că este încă nevoie de multe măsuri pentru a fi siguri că în România nu va fi criză alimentară, iar „în perioada următoare” Guvernul va veni cu astfel de măsuri pentru sprijinirea producţiei şi asigurarea unor rezerve.

„Măsurile luate până acum sunt primele măsuri, ele sunt în regulă, dar sunt încă insuficiente. E nevoie de încă destul de multe măsuri pentru a avea siguranţa că în România nu vom avea o criză alimentară, în special că nu vom avea creşteri peste măsură la preţurile pentru alimente. Am discutat cu premierul aceste chestiuni, există o preocupare serioasă pentru aceste chestiuni şi în perioada următoare vor veni noi măsuri care vor sprijini producţia şi, pe de altă parte, vor crea anumite rezerve care pot fi folosite atunci când situaţia se complică”, a afirmat şeful statului la Buzău, la finalul vizitei de la Școala Gimnazială nr. 11, pe care a efectuat-o în contextul Zilei Mondiale a Mediului şi a 
Zilei Învăţătorului. De asemenea, șeful statului a mai precizat că există depozite pentru stocarea alimentelor, „doar că înăuntru e încă puţin”.

Chiar dacă România are suficiente resurse pentru a putea fi sigură că nu va avea parte de o criză alimentară, țara noastră va fi afectată de prețurile tot mai mari la produsele de panificație. Anual, România produce circa 9 milioane de tone de grâu. Din acest total se consumă puţin peste 3 milioane. Restul merge către export. În prezent, ţara noastră a devenit cel mai mare exportator de cereale din Uniunea Europeană. În ciuda acestui aspect, prețurile cresc accelerat, iar din toamnă ne vom confrunta cu scumpiri uriașe.

„Indiferent de producţia mare, peste necesarul nostru, acel comerciant, sunt 4-5 traderi la nivel naţional care colectează de pe piaţă cerealele şi le vând mai departe. Le vând la preţul de la bursă”, spune Dragoş Frumosu, lider al unui sindicat din industria alimentară, conform Observator News.

Articole similare