Politic

Ciolacu: Creșterea salariilor demnitarilor mai așteaptă

Parlamentul a votat, marți, majorări salariale pentru mai multe categorii de bugetari, însă președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat că decizia va fi prorogată. Parlamentul a adoptat două proiecte prin care sunt introduse noi sporuri în unele ministere, unele de până la 50 la sută din salariul de bază, precum şi o majorare cu câteva sute de lei a lefurilor tuturor bugetarilor. Pentru ambele, Camera Deputaţilor a fost for decizional. Reamintim că, anterior, liderul național social-democrat anunțase că salariile demnitarilor nu vor fi majorate, adăugând că „demnitarii trebuie să strângă cureaua”.

„Cu certitudine azi (miercuri, n.r.), în coaliţie, vom lua decizia, dacă legea trece de Curtea Constituțională, să prorogăm termenul de aplicare pentru demnitari (…) Azi vom ieşi cu o decizie că nu se vor mări salariile pentru demnitari. Dacă va fi promulgată Legea, se va da ordonanță de urgență de prorogare. (…) Cred că în acest moment noi, demnitarii, trebuie să strângem cureaua şi să participăm la acest efort comun, restul sunt legi pe care trebuie să le respectăm, fiindcă se trece printr-o situaţie destul de dificilă. S-a prorogat termenul, dar în acest moment cunoaştem că avem inflaţie şi scumpiri mari, e normal să avem măriri. Astăzi am mărit şi valoarea tichetelor pentru zona privată”, a declarat Ciolacu la Palatul Parlamentului.

În cazul majorărilor salariale ale bugetarilor, adoptate de Parlament, membrii Coaliţiei au decis creşterea veniturilor pentru cei care gestionează fonduri europene şi au spus că este, de fapt, vorba despre o lege prin care se pune în aplicare o prevedere mai veche, nefiind vorba de o „pomană”. Şeful PSD a mai afirmat că, în cazul în care majorarea nu este sustenabilă, aceasta „nu va fi pusă în aplicare”.

USR a contestat la CCR majorările salariale

Uniunea Salvaţi România a anunţat, miercuri, că a depus două sesizări la Curtea Constituţională care vizează proiectele de majorări de salarii din sistemul public trecute săptămâna trecută prin Parlament. Potrivit unui comunicat al USR, citat de „Agerpres”, principalele argumente de neconstituţionalitate invocate în sesizări sunt: lipsa fişei financiare, încălcarea principiului bicameralismului, încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor.

USR mai precizează că impactul bugetar al noii legi este necunoscut și niciunul dintre cei responsabili cu aceste calcule nu știe de câți bani ar fi nevoie de la bugetul de stat, pentru a face față acestor creșteri salariale. „Dacă legea de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost declarată neconstituţională de către CCR pe motiv că atât comisia de specialitate, cât şi plenul au adoptat proiectul în aceeaşi zi, fără să existe vreo interdicţie în acest sens, legea de majorare a salariilor la stat este la fel de neconstituţională, pentru că au trecut câteva ore între şedinţa comisiei de specialitate şi adoptarea legii în plenul Camerei Deputaţilor. Impactul bugetar este necunoscut. Nici ministrul Finanţelor, nici ministrul Muncii, niciun parlamentar al actualei coaliţii nu are habar de câţi bani e nevoie pentru aceste creşteri”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler, citat în comunicat.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker