Economic

Investiție de jumătate de miliard de euro la Buzău, într-unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din țară

Buzăul, alături de alte județe ale țării, a devenit ținta proiectelor eoliene, începând să primească investitori pentru energia verde. Chiar în ajunul Cră­ciunului, Transelectrica  emi­tea un aviz tehnic de ra­cordare (ATR) pentru ceea ce va deveni unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din România. Concret, este vorba despre un parc eolian de 441 MW, care urmează să fie amplasat în județ până la finalul anului 2025, potrivit datelor publice de pe site-ul Transelectrica.  Firma First Look Solution S.R.L este beneficiarul acestui proiect, care ar urma să fie racordat la linia de 400 kV Stâlpu-Gura Ialomiței. First Look Solution SRL (care a devenit societate pe acțiuni în 2020) are ca obiect principal de activitate producția de energie electrică.  Cel mai important acționar este o persoană fizică, Emanuel Ba­bici, cu 44 la sută. Babici, un industriaș cunoscut, este, printre altele, administrator și acționar la Uzinsider, un conglomerat care deține mai multe vechi uzine românești, ca Promex sau Comelf. Babici a fost, la începutul anilor ’90, ministru adjunct și secretar de stat în Ministrul Industriei, rela­tea­ză economica.net. Al doilea acționar este Micha­ela Gheorghiu, iar cel de-al treilea acționar este societatea Cannyon Creek, care deține 10 la sută.

Emanuel Babici

La Buzău au mai fost, în anul 2018, tentative de investiții în energia regenerabilă, iar dacă ar fi fost duse la bun sfârșit Buzăul ar fi avut un gigantic parc eolian. Proiectul urma să fie demarat de NERO Renewables: 362 de turbine eoliene, cu o capacitate de aproximativ 1.000 MW, amplasate în două zone din țară. Prima ar fi urmat să fie în județul Buzău, cu 120 de turbine de 4 MW fiecare, iar  în sudul Dobrogei, cu 242 de turbine, cu o capacitate de 2 MW fiecare. Lucrurile au avansat atunci, demarase și procedura de achiziție a turbinelor, dar proiectul a fost abandonat. Practic, o parte din investiția de acum este o continuare a vechiului pro­iect NERO. „Se merge mai departe. L-am luat (proiectul, n.r.), nu ca să-l vând, ci să mergem mai departe, în colaborare cu fir­mele cu care ne-am asociat, pentru că nu pot eu să dezvolt singur un proiect de 500 de milioane de euro. Proiectul este făcut la detaliu, cu măsurători, cu tot, am lucrat cu Tractebel (companie internațională, cu se­diul central în Belgia, care oferă consultanță și inginerie, n.r.), l-am finanțat. Vrem să ne asociem mai departe (cu altă firmă, n.r.), să îl dezvoltăm, să îl ducem la capăt”, a spus Emanuel Babici pentru economica.net, întrebat despre acest mare proiect.

Peste 200 de milioane de euro, investiți într-un alt parc eolian, la Stâlpu

Parcul eolian de 500 de milioane de euro nu este singurul care ar urma să fie amplasat în Buzău, iar altul, cu o valoare mai mică, ar urma să prindă contur la Stâlpu. Anul trecut, la sfâr­șitul lunii martie, a fost acordat avizul de racordare la rețea pentru un parc eolian în județul Buzău. Mai exact, se vor face ra­cordări în antenă la barele stației 220 (400) /110/20 kV Stâlpu, într-o celulă nouă LES 110 kV. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul transportatorului național de energie, termenul limită pentru finalizarea lucrărilor este anul 2024. Compania care se va ocupa de acest proiect este Omega Eolian Project, de­ținută de Florica Aurica Co­roiu, soția lui Nicolae Co­roiu, fost director ge­ne­ral al gru­pului Elec­trica.

Stadiul proiectului este destul de avansat. Au fost primiți primii bani, iar acum se lucrează, din punct de vedere cadastral, la drumurile de acces, potrivit informațiilor furnizate de pri­marul comunei Stâlpu, pentru OPINIA.

La Stâlpu vor fi racordate șapte eoliene cu o putere de 6 MW fiecare și înalte de aproximativ 168 de metri, la Movila Banului vor fi opt astfel de eoliene, iar la Ulmeni trei. Acest parc eolian va transforma puterea sta­țiilor de la 110 la 400 kV. Suma estimativă pentru investiția de la Stâlpu este de 200 milioane de euro. Mai mult, primarul a mai precizat că din discuțiile pe care le-a purtat cu constructorii, în luna aprilie ar urma să fie depuse autorizațiile de construire.

Comuna Stâlpu nu atra­ge doar investiții în eoliene, ci și în panouri fotovoltaice. Având deja două parcuri cu o putere de 10 MW, aici ar urma să mai fie discuții în vederea unor noi investiții în panouri fotovoltaice.  Tot de la Stâlpu a plecat și linia electrică aeriană Cernavodă-Stâlpu, un obiectiv de interes național, cofinanțat din fonduri europene. Este vorba  despre o investiție de 75 de milioane de euro, esențială pentru consolidarea securității energetice a României, un proiect de interes comun la nivel european, care beneficiază de cofinanțare nerambursabilă de 27 de milioane de euro prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker