Administrație

Se schimbă placa. Anchete, amenzi și sesizări penale pentru incendiile de vegetație

Incendiile din ultima perioadă, nu doar de la nivelul județului Buzău, ci al întregii țări, l-au determinat pe minis­trul Mediului, Tanczos Barna, să propună sancțiuni mai aspre pentru cei care se pretează la astfel de fapte, iar noile sume ar trebui să îi descurajeze de la astfel de practici.

Prin urmare, conform propunerii ministrului, persoanele fizice care vor întreprinde astfel de fapte vor primi amenzi cuprinse între 7.500 și 15.000 lei, iar pentru persoanele juridice suma va fi între 50.000 și 100.000 lei. „Am decis majorarea amenzilor contravenționale pentru arderea miriștilor, turbăriilor, lizierei pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Noile amenzi vor fi cuprinse între 7.500 și 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice amenda va fi între 50.000 și 100.000 lei. Am semnat proiectul ordonanței de urgență și sper ca, în cel mai scurt timp posibil, să fie adoptat”, a declarat ministrul Mediului.

Garda Națională de Mediu: „Prin aceste incendieri, oamenii își pun viața în pericol”

Și comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Mărioara Artemis Gătej, a tras un semnal de alarmă, spunând că numeroasele incendii ce au avut loc de la începutul acestui an au dus inclusiv la pierderi de vieți omenești, așa cum a fost cazul în județele Argeș și Buzău, precum și rănirea gravă a altor persoane.

În primele 73 de zile ale acestui an, în perioada 1 ia­nu­arie – 14 martie, au fost înregistrate 6.028 de arderi ilegale de vegetație și miriști, de 3,7 ori mai multe decât în perioada similară a anului anterior. De asemenea, potri­vit ISU, în intervalul 1-14 martie 2022, s-a constatat o creș­tere semnificativă a intervențiilor la arderile necontrolate (1.211 incendii), care au afectat o suprafață de aproximativ 4.630 hectare de teren, peste patru hectare de fond forestier și 19 hectare de lizieră.

Reprezentanta Gărzii de Mediu a făcut apel la oameni să nu mai dea foc ve­getației într-un mod iresponsabil, punând în pericol nu numai siguranța proprie, ci și a comunităților din zonă. „Nivelul atins în acest an de practica incendierii terenurilor este extrem de periculos, iar această iresponsabilitate a dus deja la două pierderi de vieți omenești, în județele Argeș și Buzău, și la arsuri grave, în cazul unor persoane din Argeș și Maramureș, doar în primele două luni și jumătate ale acestui an, conform informațiilor transmise de ISU. Facem apel la oameni, să înțeleagă că prin aceste incendieri își pun în pericol viața sau sănătatea proprie și a întregilor comunități din zonă. De cele mai multe ori, cei care recurg la astfel de practici sunt proprietarii sau deținătorii terenurilor respective, oameni de la sate, de multe ori în vârstă și cu venituri mo­des­te, pentru care amenzile în astfel de cazuri sunt imposibil de achitat, iar pierderile pot fi irecuperabile”, a spus Mă­rioara Artemis Gătej.

Daniel Țiclea

Țiclea: „Opriți-vă!”

Și la nivelul județului Buzău măsurile se vor înăs­pri, iar, dacă până acum autoritățile au făcut apel la buna-credință a oamenilor, de acum înainte reprezentanții Prefecturii, ai Gărzii de Mediu și ai Jandarmeriei vor trece la fapte, mai exact, la sancțiuni. Prefectul Daniel Țiclea a avut marți o întrevedere cu reprezentanții structurilor responsabile cu combaterea acestui fenomen, iar măsurile se impun cât mai repede, dat fiind că oamenii nu au de gând să se oprească din a da foc vegetației la întâmplare. „Opriți-vă, pentru că se pot întâmpla lucruri extrem de grave, mai ales în această perioadă, cu vânturi puternice. Nu este o soluție să incendiați vegetația uscată. Noi, până acum, am avut o ati­tudine preventivă și până acum ne-am rugat de oameni să se oprească. Din acest moment, în județul Buzău vor începe plângerile, sesizările penale, anchetele și amenzile la maximul lor”, a spus prefectul Buzăului.

Nicicând oamenii nu au demonstrat mai multă ires­ponsabilitate decât în ultima perioadă, când au dat foc vegetației uscate într-o zi cu cod galben de vânt, ceea ce a făcut ca flăcările să se extindă rapid și să mistuiască su­prafețe însă­mânțate, pu­nând în pericol multe locuințe, cum a fost cazul la Scorțoasa sau la Cislău, acolo unde focul a cuprins și liziera pădurii.

Acestea sunt, însă, cele mai recente exemple, căci, de la începutul acestui an, buzoienii au incendiat peste 6.500 de hectare de vegetație uscată, dintre care 2.000 de hectare doar de la începutul lunii martie. Cum lucrurile nu par a se potoli, autoritățile s-au văzut nevoite să ia măsuri drastice și, anunță prefectul, vor începe controalele și demersurile penale pentru astfel de fapte, care nu mai pot fi tolerate sub nicio formă. Prima amendă deja a fost dată, iar un bărbat din Brăești a primit suma de 5.000 de lei drept „răsplată” pentru gestul său de a da foc vegetației, și a fost nevoie de intervenția efectivelor din cadrul ISU cu sprijinul jandarmilor pentru ca incendiul sș poată fi stins.

„În săptămâna aceasta și săptămâna viitoare vom avea acțiuni foarte intensive, atât în teren și, începând de mâine, cele patru echipe mixte vor fi din nou în teren, cât și pe planul introducerii de sesizări penale față de aceste fapte. Deja s-au dat și amenzi în județul Buzău, Jandarmeria a dat o amendă de 5.000 de lei la Brăești și săptă­mâna aceasta veți vedea foarte multe amenzi pe acest subiect, pentru că trebuie să înțelegem că, mai ales pe acest vânt, acest fenomen a devenit extrem de periculos. La Scorțoasa deja avem și prejudicii, pentru că au ars case în fenomenele ce s-au manifestat în week-end și în ultimele patru-cinci zile acolo, în zona Pâclele-Scorțoasa-Berca și, parțial, și pe UAT Cernătești”, a spus prefectul Țiclea.

APIA va ajuta la identificarea făptașilor

Claudia Stelea,

Directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Buzău (APIA), Claudia Stelea, a declarat că, deși instituția nu are autoritatea necesară pentru a aplica amenzi, poate, totuși, reduce plățile către fermierii res­ponsabili, descurajându-i de la astfel de practici periculoase. APIA se va implica în desco­perirea făptașilor, fă­când măsurători la fața locului, care vor fi suprapuse, ulterior, cu declarațiile utilizatorilor de terenuri introduse în platforma on-line a instituției. Directorul APIA Buzău mai spune că fermierii sunt în cunoștință de cauză în ceea ce privește respectarea normele de eco-condiționalitate, fiind înștiințați anual de acest lucru, atunci când depun cererile pentru plăți către instituție.

Claudia Stelea mai spu­ne că nu crede că incendiile au fost provocate neapărat cu intenție rea, însă condițiile meteorologice au influențat considerabil evenimentele din ultima vreme, cu toate că acest lucru nu îi absolvă de vină nici pe autorii faptelor, nici pe cei pe terenurile cărora s-au petrecut, dacă nu sunt aceeași persoană.

„Eu cred că toți acești fermieri vor fi sancționați în campania 2022, indiferent că au fost dumnealor sau altcineva a provocat incendiul res­pectiv, pentru că buna-credință și-ar fi demonstrat-o în condițiile în care ne-ar fi anunțat dumnealor pe noi că supra­fața de teren a fost incendiată. Atâta timp cât nu s-au făcut demersuri, cred că, dacă toți vor fi sancționați, anul viitor vor fi mult mai atenți, măcar în ceea ce privește acordarea plăților pe care le solicită la APIA”, a spus Claudia Stelea, pentru Focus TV.

Cât privește locația celor mai multe incendii, directorul APIA Buzău a mărtu­risit că a observat o mai mare frecvență a acestora pe Valea Slănicului, respectiv, pe raza comunelor Beceni, Cernă­tești, Scor­țoasa și Berca, făcând referire la numărul intervențiilor în aceste zone, din ultimele trei luni. „Pe Valea Slănicului, în comunele Be­ceni, în mod special, cred că au fost incendii și de două ori pe aceeași su­prafață de teren, apoi în Cernătești, Scorțoasa, foar­te mult și care se întind, ulterior, și pe zona Berca, a Vulcanilor Noroioși. Acolo vorbim de arii protejate, vorbim deja de alte restricții, de sancțiuni mult mai mari. Vintilă Vodă este, din nou, o comună în care deja au avut loc două incendii în ultimele trei luni, cu suprafețe afectate foarte mari”, a declarat directorul APIA Bu­zău.

Un comentariu

  1. Pe Valea Slănicului, terenurile care fac obiectul incendierilor , în totalitatea lor sunt pășuni sau fânețe, sunt proprietatea unor fermieri cu numele, de jure, de fapt ele sunt ori arendate, ori date in folosinta pur si simplu cui credeti: fermierilor cu exploatatii de animale (C I O B A N I). Pe de o parte, aceștia fac presiuni foarte mari pe lângă Consiliile Locale și chiar se luptă între ei pentru a primi în folosință terenurile (pășunile) Primăriilor iar pe de alta le curăță ”incendiindu-le”. De fapt, totul este pentru obținerea subvențiilor pe suprafață de la APIA, și sunt la mijloc sume deloc neglijabile (bani cash care intra in conturie lor). Prin felul in care inteleg acesti fermieri sa faca agricultura ei de fapt au instituit ”dictatura ciobanească”. În același timp, ei sunt cei mai gălăgioși cand vine vorba de prețul brânzei (nefiscalizată) la preturi exorbitante iar de zilele acestea o să vedeți lobby-ul care il fac în mediile de informare cu privire la prețul cărnii de miel (deja se vehiculează sume imposibile de 30-40 lei/kg). APIA ar face bine sa meargă pe teren tot timpul să verifice pe teren felul cum se intrețin acește pășuni, nu de la birou sau prin alte mijloace, și, evident, să nu se lase mituiți de ”dragii” și năpăstuiții ciobani, la fel cum ar trebui să o facă și autoritățile locale.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker