Educație

INTERVIU | Lucrările științifice ale hasdeianului David Andrei Vlad, premiate cu aur la Olimpiada Internațională „Științele Pământului“

După mai bine de 20 de ani „de secetă” în domeniul educației, în care Buzăul nu a mai avut parte de o medalie olimpică internațională, hasdeianul David Vlad Andrei, elev în clasa a XI-a,  a adus în această vară trei, dintre care două  de aur și una de argint, după ce anul trecut obținuse bronzul la Olimpiada Internațională de Biologie. Dacă în privința medaliei de argint obținută în vara aceasta, în Dubai, lucrurile păreau a se încadra într-o normalitate, dacă putem să spunem astfel, pentru că toată lumea știa de pasiunea lui David pentru Biologie – pe care a afișat-o încă de la olimpiadele din gimnaziu-, dar și de faptul că la liceu avea un bun sprijin și îndrumător în profesorul său Cătălin Mihălcescu, la rândul lui fost olimpic, cele două medalii de aur obținute la Olimpiada Internațională „Științele Pământului” sunt cu atât mai valoroase cu cât pregătirea a făcut-o aproape în totalitate de unul singur.

Una dintre medaliile de aur a fost obținută de David la proba teoretică și una la proba de proiect. Pentru acest rezultat s-a pregătit pe cont propriu la științe care nu se predau în școală, printre care David ne enumeră: Geologia, Meteorologia, Astronomia, Mineralogia, Oceanografia, Climatologia etc. Pentru fiecare medalie a realizat practic câte o lucrare științifică, fiecare în parte foarte valoroasă, ce necesitau foarte multe cunoștințe din domenii vaste: Geografie, Geologie, Geofizică, Ecologie, Știința mediului etc. Pregătirea a fost intensă, pentru că ea s-a desfășurat într-un timp mult mai scurt decât al colegilor de lot, având în vedere faptul că s-a făcut în perioada în care David participa la Olimpiada Internațională de Biologie.

L-am rugat să ne ofere, în cadrul unui scurt interviu, detalii despre această competiție încununată cu succes, să împărătășească cu cititorii ziarului Opinia această experiență și să ne destăinuie din planurile sale de viitor, având în vedere că, deși pentru el abia acum începe vacanța de vară, se află în pragul unui nou an școlar și a unei decizii importante privind facultatea sau facultățile către care se va îndrepta la finele acestuia.

Reporter: Competiția internațională de anul acesta a fost un pic mai altfel decât cele de până acum, în sensul că s-a ținut online. Cum a fost pentru tine?

David Andrei Vlad: Olimpiada a fost complicată, dar m-am descurcat. S-a ținut online. Am auzit că a fost organizată de India, dar organizarea a părut mai degrabă  una la nivel internațional. De partea de probă teoretică s-a ocupat China, iar de partea cu proiectul, la care am participat, s-a ocupat Israelul. Când era organizată cu participare fizică, olimpiada se desfășura într-un fel, iar acum, că s-a ținut online, s-a schimbat structura subiectelor; mie mi se pare că au fost mai complicate. M-am pregătit intens la multe științe, care nu se predau la școală; de exemplu: Geologie, Meteorologie, Astronomie, Mineralogie, Oceanografie, Climatologie; sunt multe pentru că Geoștiințele cuprind  un domeniu vast.

Rep: Unde ai documentat proba practică? Povesteai că după Olimpiada Internațională de Biologie ai mers pe albia unui râu pentru a face cercetare.

D.A.V.: Am fost pe albia Argeșului. Am luat probe de teren și le-am dus la laborator, unde am făcut analize. Pe baza acestora am întocmit un proiect unde am prezentat ce am descoperit și am tras concluzii. În cadrul Olimpiadei internaționale am prezentat acest proiect și concluziile la care am ajuns.

Rep: A fost prima ta lucrare științifică?

D.A.V.: Da. A fost o lucrare foarte bună, pentru că, imediat ce am terminat prezentarea, șeful de comisiei mi-a spus că singurul lucru care ar putea să rezume impresia lui într-un singur cuvânt ar fi „Wow”! A fost o lucrare științifică, dar nu de mare amploare, pentru că nu am avut mult timp să preluăm probe și să facem măsurători, dar pentru timpul în care am avut de lucru, a ieșit foarte bine.

Rep: Ce ai analizat pe albia râului?

D.A.V.: Am analizat sedimentele care s-au depus acolo și am încercat să corelez mineralele  pe care le-am găsit cu mineralele care ar fi putut fi produse de ghețari în urmă cu un milion de ani. Am ajuns la concluzia că da, sedimentele au fost aduse din Carpați și erodarea muntelui a fost produsă de ghețari. Partea de analize pentru cercetarea de teren am realizat-o la Institutul Român de Geologie.

Am fost împărțiți în două echipe. Ambele echipe am lucrat cu cercetătorii de acolo. Echipa mea a fost pe minerale. Cealaltă echipă a fost pe fosile. Așa că am lucrat cu oamenii din domeniu. Dar, în principal,  noi am făcut proiectul, prezentarea și concluziile noi le-am tras. Cercetătorii ne-au ajutat mai mult cu măsurătorile.

Rep: Cum ți s-a părut partea teoretică a Olimpiadei?

D.A.V.: A fost complicată. A fost predominat analiză de date; trebuia să ne conectăm la un calculator virtual ca să descărcăm dintr-o bază de date măsurători, și să facem analize, grafice și să le interpretăm în funcție de  cunoștințele noastre. A fost mult de lucru și puțin timp. A fost ceva extrem de complicat. Nici nu poate fi descris în cuvinte cum a fost.  A fost în sine o lucrare științifică pe partea de teorie. Practic a trebuit să tragem concluziile unei lucrări științifice. Măsurătorile le-au făcut pe straturile de rocă de pe fundul oceanului, iar noi trebuia să determinăm duratele unor evenimente geologice importante, în funcție de cum se depuneau rocile de compoziții. Aici am folosit cunoștințe de matematică, informatică, fizică și chimie.

Rep.: Cum a decurs examenul? Câte ore a durat?

D.A.V.: Examenul teoretic s-a desfășurat pe durata a trei ore. A fost foarte mult de lucru pentru cele trei ore. Când am terninat, mai aveam cinci minute. Pentru proiect am lucrat însă zile întregi, dar partea de prezentare a fost mult mai scurtă, pentru că au fost 37 de echipe și toate trebuiau să prezinte într-o singură zi; așa că am avut între 15 și 20 de minute să prezentăm și apoi cinci minute pentru întrebări.

Examenul a decurs în limba engleză. Am avut și traducerile, numai că nu prea am putut să le folosim pentru că era complicat. Așa am mers pe engleză, mai ales că, traduse, unele nuanțe ale formulării se pierdeau. Era vorba în special de termenii tehnici care erau dificil de tradus în limba română. Mă descurc pe engleză și am experiență să lucrez pe engleză.

Rep: Tu ești pasionat și de geografie, mineralogie, mai multe științe… A fost ceva ce te-a surprins în documentarea ta?

D.A.V.: Am descoperit un sens nou pentru termenul de „ariditate”. În general, vedem ariditatea ca ceva ce se referă la cald și uscat. Este doar ceva uscat. În perioadele foarte reci în care ninge, dar nu plouă, tot  la ariditate ne referim. Și asta poate duce la formarea unor depozite specifice de minerale, care, în mod normal s-ar asocia cu zonele deșertice. Dar și Antarctica este aridă, pentru că nu are apă lichidă; și așa erau și episoadele cu glaciațiuni cu ghețari. Și mi-a atras atenția formarea acelor depozite de minerale acolo.

Rep: Ai învățat acasă!

D.A.V.: Tot volumul de cunoștințe necesita un volum de lucru mai mare decât se întâmplă la școală; mult mai mult și nici nu se predau toare materiile în școală. În perioada de pregătire pentru etapa internațională m-a ajutat foarte mult domnul profesor Mihai Mîncu (profesor de Geografie la Colegiul Național „B.P. Hasdeu”, n.r.), care mi-a oferit și numeroase materiale pe care le-am studiat.

Rep.: Toate științele despre care mi-ai vorbit sunt hobby-urile tale? Pentru că ți-a luat ceva vreme ca să ajungi la un asmenea nivel de pregătire!

D.A.V.: Lotul României la această Olimpiadă a avut o pregătire de aproape două săptămâni la București. Dar, în perioada aceea, eram la Internaționala de Biologie. Așa că am luat materiale de la colegi, am făcut rost de recomandările profesorilor de acolo. Am luat notițele, lucrările recomandate și am studiat.

Rep.: După reușita aceasta ți-ai schimbat perspectiva față de ceea ce o să faci în continuare, respectiv în alegerea uneia sau mai multor facultatăți pe care să le urmezi?

D.A.V.: Tot în domeniul Biologiei vreau să merg mai departe, dar nu m-am decis la ce facultate, și nici dacă în România sau în străinătate. Mai am puțin timp de gândire. Voi decide după ce revin din vacanță.

Rep.: În urma acestei olimpiade ți se va mai dezvolta o pasiune! Despre ce este vorba?

D.A.V.: Colecționez roci. În urmă cu ani buni era o colecție de reviste care veneau la pachet cu o piatră semiprețioasă și am câteva cutii. În ultima vreme, m-am dus pe malul pârâului de la țară și am luat de acolo ce am găsit interesant.

Rep.: Ai făcut și fotografie pentru partea practică!

D.A.V.: Am făcut fotografii și noi și cei care ne-au însoțit de la Institutul de Geologie. Am făcut fotografii cu microscopul electronic. Este ceva spectaculos. Permite o mărire a imaginii de până la 30.000 de ori.

Articole similare