Administrație

Începe refacerea drumului care va scoate la lumină un colţ de rai din Munţii Buzăului

Motiv de bucurie pentru locuitorii a trei comune buzoiene, după ani buni de aşteptare. Drumul jude­ţean 204 C, care asigură legătura dintre DJ 203K – Vintilă Vodă şi Bisoca, prin Săruleşti, şi până la Mănăstirea Poiana Mărului, va fi reabilitat şi modernizat. Lucrările au început deja prin organizarea de şantier, iar zilele următoare se trece la refacerea terasamentului.

„Au început lucrările la drumul judeţean de la Vintilă Vodă la Bisoca. S-a făcut organizarea de şantier, de marţi se trece la consolidarea terasamentului, vor fi sute de foraje. Atrag atenţia că lucrarea e una complexă, într-o zonă cu probleme, finalizarea va dura, nu se bate din palme şi gata”, a anunţat vineri preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, la finalul şedinţei ordinare a CJ.

Lucrarea este una complexă, pe cei peste 20 de kilometri de drum sinuos urmând să fie executate peste o sută de foraje pentru consolidarea terenului. Autorităţile estimează că în mai puţin de doi ani drumul judeţean va fi complet rea­bilitat.

Valoarea estimată a lucrărilor pe traseul de 24,5 kilometri de drum judeţean este de 74 milioane de lei, contractul fiind semnat în vara anului trecut.

Locul care l-a inspirat pe Nicolae Grigorescu

Bisoca este una dintre comunele din Buzău cele mai generoase în peisaje şi monumente naturale. Aici se află unul dintre cele mai importante centre monahale, Poiana Mărului, unde a slujit cu sute de ani în urmă Sfântul Vasile de la Poiana Mărului. Din păcate, accesul către comuna aflată la 65 de kilometri de municipiul Buzău este mult îngreunat de infrastructura rutieră extrem de deteriorată. Nu există turist care să nu se declare cucerit de Bisoca, o localitate situată între munţii Buzăului şi cei ai Vrancei, la aproape o mie de metri altitudine. Bisoca uimeşte atât prin frumuseţea peisajului, care l-a inspirat cândva şi pe Nicolae ­Gri­gorescu, dar şi prin faptul că aici se găsesc foarte mulţi păstrători de tradiţii populare străvechi.   Satul e aşezat la 70 de kilometri distanţă de municipiul Buzău, pe cursul superior al râului Râmnicu Sărat.

Odată ajunşi acolo, primul popas îl facem la pădurea cu lacuri. O legendă spune că, odinioară, pe plaiurile din Bisoca au păscut mioarele ciobanului Bucur, întemeietorul Bucureştiului. În urma ar fi rămas, ca dovadă, spun localnicii, o stâncă pe care baciul ar fi folosit-o atunci când vieţuia pe aceste meleaguri. Se numeşte Masa lui Bucur şi este o stâncă de aproximativ 150 de tone, despre care legenda spune că i-a servit drept loc de adăpost ciobanului Bucur (sau haiducului, depinde de sursă). Stânca este situată pe un vârf deasupra satului Pleşi, la altitudinea de 1.142 de metri. Se ajunge greu la acest punct, din cauza drumurilor proaste şi a lipsei indicatoarelor. Un alt reper al comunei îl reprezintă pădurea ,,Lacurile din Bisoca”, o rezervaţie mixtă, forestieră, geologică şi botanică. În rezervaţie se poate admira pinul silvestru, precum şi două lacuri, Lacul Limpede şi Lacul Negru. În această rezervaţie se găseşte un amfiteatru natural unde este construită o scenă din lemn şi piatră, care găzduieşte diverse acti­vităţi folclorice locale.

Malurile cu sare din satele Pleşi şi Sările formează un peisaj unic. În multe dintre dealurile din zonă se află zăcăminte de sare ce ies pe alocuri la suprafaţă. Râul Râmnicu Sărat, care a dat apoi şi denumirea oraşului aflat pe cursul său, şerpuieşte printre aceste dealuri, iar apa devine sărată pe măsură ce râul îşi găseşte drumul către câmpie.

Principalul obiectiv din Bisoca, vizat de turiştii care aleg această zonă, este Mănăstirea Poiana Mărului, din satul Bisocuţa, monument din secolul al 18-lea, circa 1730, ars la 1771 şi refăcut între 1781-1784. Biserica mare cu hramul dedicat Tuturor Sfinţilor este din lemn. Biserica mică are hramul „Naşterea Maicii Domnului şi a fost construită între 1810 şi 1812. La sfârşitul secolului al 18-lea, aici a venit Paisie Velicicovski, teolog din Rusia. Unul dintre primii stareţi ai mănăstirii, Stareţul Vasile, pentru activitatea lui teologică şi teoritician al vieţii monahale, a fost sanctificat în 2003 şi este sărbătorit la 25 aprilie în fiecare an, „Cuviosul Vasile de la Poiana Mărului”. Mănăstirea este destul de izolată, mai ales din cauza drumurilor care nu sunt în stare foarte bună.

Din păcate, frumoasa comună din Buzău este greu accesibilă, din cauza drumurilor proaste. Distanţa de 65 de kilometri, din Buzău, până în centrul localităţii ar trebui parcursă în aproximativ o oră şi zece minute. În realitate, durează mult mai mult din cauza drumului.

Un comentariu

  1. Întrebare adresată Președintelui Consiliului Județean, Drumul judetean Berca Chiliile cand va fi asfaltst pe portiunea Gura Vaii -Chiliile?
    Nu de alta, dar degeaba Primariile asaltează drumurile comunale din Scortoasa, Canesti și Chiliile, drumul județean este ramas in secolul XIX.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker