Sănătate

Hipotiroidism: Sfaturi și recomandări

Atunci când tiroida este „leneșă”, iar sinteza hormonilor tiroidieni este redusă, diagnosticul dat de către medic este de hipotiroidism. Hipotiroidismul are un impact puternic asupra metabolismului energetic, ceea ce declanșează simptome dintre cele mai variate. În acest articol poți găsi câteva recomandări care să te ajute să gestionezi cu ușurință aceste simptome și să îți îmbunătățești calitatea vieții. 

Combate starea de oboseală

Hipotiroidismul se asociază cu o stare de oboseală pronunțată, care poate interfera cu productivitatea și calitatea vieții pacienților. Pentru a face ca ziua ta să se desfășoare normal și pentru a putea să te menții activ, o idee bună este să dormi 20 – 30 minute la prânz sau atunci când simți că rezervele de energie sunt pe terminate.

Dacă setezi alarma să te trezească după cel mult jumătate de oră, riscul de a adormi profund este aproape nul, prin urmare acest repaus de prânz nu ar trebui să afecteze calitatea somnului de noapte [1].

Protejează-te împotriva sensibilității la frig

Tiroida este responsabilă de termoreglare, iar în hipotiroidism apare frecvent o sensibilitate crescută la frig. Pentru a-ți menține starea de confort inclusiv la temperaturi scăzute, îmbracă-te în mai multe straturi pe care le poți scoate în cazul în care ți se face cald. 

Gestionează-ți greutatea

Hipotiroidismul te expune riscului de a te îngrășa, iar obezitatea este responsabilă pentru o mulțime de probleme de sănătate. Adoptă o dietă echilibrată și sănătoasă pentru a preveni acest risc și pentru a te menține în formă. 

Evită alimentele care pot afecta funcția tiroidiană sau care interferează cu abilitatea organismului de a absorbi medicația adecvată: soia, varecul și alimentele cu un conținut ridicat de iod. În cazul în care soia este o parte importantă a dietei tale, lasă să treacă minim 4 ore între administrarea medicamentelor și consumul de alimente pe bază de soia [2]. 

Ia tratamentul la ore fixe

Pentru controlul simptomelor de hipotiroidism este foarte important să urmezi corect tratamentul medicamentos. Administrarea acestuia la aceeași oră, în fiecare zi, indiferent care este momentul din zi preferat, asigură o cantitate constantă de hormoni tiroidieni și previne fluctuațiile mari. 

De asemenea, este important ca medicamentele să fie luate pe stomacul gol, deoarece unele alimente pot îngreuna absorbția acestora în organism. Inclusiv suplimentele de calciu și fier interferează cu acestea. Ar trebui să aștepți minimum 30 minute după administrarea pastilelor ca să mănânci. O alarmă pe telefon te poate ajuta să îți amintești să respecți ora de administrare [2]. 

Adaptează-ți alimentația 

Alimentația joacă un rol important în gestionarea multor afecțiuni, iar hipotiroidismul nu face excepție. Există câteva minerale și vitamine la ale căror concentrații trebuie să fii atent, după cum există ingrediente a căror excludere se asociază unei stări generale mai bune:

  • Seleniul: seleniul este implicat în metabolismul hormonilor tiroidieni, iar suplimentarea dietei cu acest element contribuie la reglarea nivelului de tiroxină, în special la persoanele cu boala Hashimoto. Discută cu medicul despre doza care ar fi potrivită pentru tine;
  • Zahărul: alături de alimentele procesate, zahărul contribuie la creșterea nivelului de inflamație cronică din organism. Inflamația cronică reduce conversia FT4 în FT3, ceea ce poate accentua simptomele hipotiroidismului. În plus, eliminarea zahărului din dietă contribuie la reglarea nivelului de energie, fluctuațiile acestuia fiind o altă problemă frecventă cu care se confruntă persoanele cu hipotiroidism;
  • Vitamina B12: hipotiroidismul poate afecta în mod negativ disponibilitatea vitaminei B12, astfel că un supliment poate fi recomandat. În plus, un aport suplimentar de vitamina B12 sau un supliment de multivitamine ale grupului B ajută la combaterea unora dintre simptomele neplăcute asociate hipotiroidismului;
  • Glutenul: deși nu există dovezi științifice care să susțină această afirmație, se pare că multe dintre persoanele care se confruntă cu problema hipotiroidismului au și un oarecare grad de intoleranță la gluten, manifestând modificări și simptome caracteristice bolii celiace. Deși, din punct de vedere științific, dieta fără gluten nu este recomandată în tratarea hipotiroidismului, multe persoane se simt mai bine după eliminarea acestuia din alimentație [1]. 

Hipotiroidismul este un dezechilibru hormonal care trebuie tratat prompt și corect pentru o bună calitate a vieții și pentru prevenirea apariției problemelor pe termen lung. Solicită opinia medicului ori de câte ori dorești să modifici cursul de tratament indicat, sau dacă acesta nu reușește să îți amelioreze simptomele. 

Bibliografie:

  1. “5 Natural Remedies for Hypothyroidism.” Healthline, www.healthline.com/health/hypothyroidism/five-natural-remedies-for-hypothyroidism, accesat la 20.12.2022;
  2. Church, Kacy. “7 Real-Life Tips to Relieve Hypothyroidism Symptoms.” EverydayHealth.com, 24 Sept. 2020, www.everydayhealth.com/hs/healthy-living-with-hypothyroidism/real-life-tips-relieve-hypothyroidism-symptoms-pictures/#:~:text=Limit%20processed%20foods%20and%20those, accesat la 20.12.2022.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker