vineri, 14 august 2020

Grigore Cartianu: ,,Clanul Mocanu conduce Ministerul Culturii cu specialiști de la Apă, Crematorii și Cimitire, plus un tractorist!”

Ministrul Culturii, bezmeticul semi-analfabet Daniel Breaz, are cinci se­cretari de stat. Cinci! Și pentru că tot sunt atât de mulți, s-a gândit că trebuie să fie și proști. Și atunci a început să-i dea afară pe cei care aveau, totuși, chemare spre acest domeniu. În locul lor a adus lucrători de la ape, Cimitire și Crematorii, bașca un vrednic tractorist!

Luna trecută, ministrul l-a înlocuit pe Gheorghe Geo Popa, reputat mana­ger cultural, la bază actor, cu purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Buzău! Acesta, Viorel Timotei Florentie Oprea-Stoian (40 de ani), are o mare calitate: e omul de casă al deputatului Adrian Mocanu de la ALDE, iar respectivul post, în împărțeala dintre PSD și ALDE, revine partidului lui Tăriceanu. Mai rău: secretarul de stat ­Gheor­ghe Geo Popa nu a plecat singur, ci împreună cu doi oameni de bază din echipa sa, Virgil Nițulescu și Mircea M. Ionescu. În locul lor au fost aduși un „specialist” de la Administrația Cimitirilor și Crematoriilor, respectiv un reputat tractorist!

Omul Mocanilor

Pe 19 iulie 2019, publicația buzoiană „Opinia” publica următoarea știre: „Purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Buzău, Viorel Timotei Florentie Oprea-Stoian, a fost numit, prin decizie a premierului Viorica Dăncilă, secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității ­Națio­nale, post repartizat ALDE prin protocolul de guvernare încheiat cu PSD. Numirea lui Oprea-Stoian într-o funcție guvernamentală pe filiera ALDE este o încununare a relației de notorietate pe care acesta o are cu familia deputatului Adrian Mocanu, lider al ALDE Buzău. Oprea-Stoian a fost purtător de cuvânt al lui Victor Mocanu (tatăl lui Adrian Mocanu – nota red.) în campania electorală pentru alegerile locale din 2012”.

Victor Mocanu (PSD) e tatăl lui Adrian Mocanu (ALDE). Cei doi sunt protectorii politici ai noului secretat de stat din Ministerul Culturii, Viorel ­Ti­motei Florentie Oprea-Stoian. Victor Mocanu (70 de ani) a fost președintele Consiliului Județean Buzău, dar a prins și un mandat de senator de Buzău (2012-2016). Fiul său, Adrian Mocanu (36 de ani), se află al treilea mandat de deputat. A obținut două mandate pe lista PSD (2008-20012 și 2012-2016), iar pe cel de-al treilea pe lista PMP (2016-2020). Între timp, în 2018, a trecut la ALDE, căci ciolanul e la Putere, nu în Opoziție.

Ce mai aflăm din „Opinia” buzoiană? Că VTFOS (Viorel Timotei Florentie Oprea-Stoian) a fost redactor-șef al publicației „Expresul de Buzău”. Cu autoritatea conferită de o asemenea funcție, a luat o decizie istorică: a desființat pagina de Cultură a coti­dianului respectiv, pe motiv că nu prea ai despre cine scrie, Buzăul nu are oameni de cultură demni de a sta în „Expresul de Buzău”. Ulterior, văzând că e greu în mediul privat (chiar și într-un job susținut cu proptele politice), Oprea-Stoian a început să bifeze sinecuri în instituții și companii de stat: Prefectura Buzău, Regia Autonomă Municipală Buzău, Compania de Apă Buzău. Și de acolo, pac la minister! Nu la oricare, ci la cel al Culturii. în amintirea vremurilor când a închis pagina de Cultură a unui ziar buzoian…

Visul cu tâlc al lui Mircea M. Ionescu

Mircea M. Ionescu, ­re­putat dramaturg, ziarist și scriitor, fost director al Teatrului „Tudor Vianu” din Giurgiu, a postat pe Facebook o poveste cu tâlc. Se făcea că avea un vis. Un coșmar… ,,Coșmarul unei nopți de vară / INCRE­DIBIIIIIL! CULTURA ROMÂNĂ, LA CIMITIR (SAU CREMATORIU), CU TRACTORUL!?!”:

,,… Ultimele două-trei nopți am dormit numai cu sedative. Să nu mai simt durerile cumplite de la cele trei vertebre distruse la lombară. Am dormit profund. Am și visat. Azi-noapte, însă, coșmar, de m-am tre­zit năuc, spre zori, întrebându-mă în ce țară trăiesc?! Un coșmar care mă urmărește și acum…

… Se făcea că eram într-o dimineață, când la cel târziu 8,30 urcam în biroul meu de la etajul 5 al Ministerului Culturii și Identității Naționale. Am deschis ușa de la camera 515. Erau trei tinerei total nevăzuți, necunoscuți. Surprins, am întrebat dacă nu este Cabinetul domnului secretar de stat Gheorghe Geo Popa?! Mi s-a răspuns sec: «Nu!»… «Nu-i aici nici domnul director de cabinet, doctorul în istorie Virgil Ștefan Nițulescu, ­va­loros om de cultură?», am insistat. «Ați greșit ușa!», a venit o replică nervoasă… «Nu lucrează aici nici consilierul MMI, cum îi spun prietenii dramaturgului cu 41 de premiere în cont, în 5 țări, și 5 Premii naționale de Dramaturgie, după ce a fost un cunoscut comentator sportiv?!», am aruncat ultimul zar… «Fugi, dom’le!… Noi muncim aici!… Suntem ocupați!… Ai greșit etajul sau camera, încearcă în altă parte!»…

… Am ieșit debusolat, mă luptam cu amintirile, am luat-o spre lift, când a venit după mine una dintre femeile de serviciu căreia, zilnic, îi semnam pe un tabel orele când a făcut curățenie în Cabinetul domnului secretar de stat ­Gheo­rghe Geo Popa, rar, autentic creator de Cultură…

«Se poate, domnu’?!», m-a întrebat femeia, truditoare de bun-simț. «Ce să se poată, doamnă?!», am replicat curios. Și femeia s-a dezlănțuit, în șoaptă, parcă temându-se să nu o audă cineva: «Păi, bine, domnule Ionescu, e posibil ca în locul unui om de valoarea domnului secretar de stat Geo Popa să vină un băietaș de la Administrația de Apă Buzău?! Unul care – mi-a arătat un domn din minister un ziar din Buzău – a interzis pagina de Cultură a publicației buzoiene?!»… Ce să-i răspund?!… «Dar ca în locul domnului Virgil Nițulescu și al dumnea­voastră, oameni cunoscuți, apreciați, să vină un neica-nimeni de la Administrația Cimitirilor și Crematoriilor, plus altul care anul trecut era tractorist?!»

M-am trezit brusc, speriat. Cultură, Cimitire, Crematorii, Tractoare… Să râd, să plâng?! În ce țară trăiesc, Doamne?!

… și dacă-i adevărat 10% din ce mi-a spus, în coșmar, femeia de serviciu?! Adică, un Cabinet de oameni apreciați în domeniul Culturii să fie desființat și înlocuit cu un tip de la Ape (n-ar fi singurul, mai exista și unul de la Apă și Canal, un veterinar!), altul de la Cimitire (și Crematorii!) și un fost tractorist (sunt exemple și… mai sus!)?! Băi, ce haios sună, dar și ce DRAMA­TIC, minunată CULTURĂ ROMÂNĂ! Caragiale și Eugene Ionesco mi se par bieți copii în comicul tradițional și cel din Teatrul absurdului!

Doamnă (ar trebui să vă spun tovarășă!) Viorica-Vasilica, dumneavoastră știți ce ați semnat?! Căci fără semnatura dvs. ­pro­punerile de râsul curcilor ale obsedatului de prezidențiale și al coechipierilor de la Schalke 04 (scuzați, Alde 04!) nu ar fi devenit cruntă realitate de râsu’-plânsu’, o impietate la adresa Culturii Române! și a dvs., firește!

Nu am crezut vreodată și nu voi crede că a murit CULTURA ROMÂNĂ, un ambasador inegalabil al României, împreună cu Sportul! Iată că ACTUALA Coaliție de la Guvernare i-a trimis CULTURII ROMÂNE, tezaur de imensă valoare, și dricul (mă rog, tractorul!) la poartă! NU VĂ ESTE RUȘINE,TO’ARĂȘI (că domni nu vă pot spune) CARE NU VĂ LĂSAȚI PÂNĂ NU DISTRUGEȚI TOT CE MAI ESTE VALOROS ÎN ROMÂNIA?!

… N-AȚI ASCULTAT GLASUL ROMÂNIEI, DE ASEARĂ, DIN PIAȚA VICTORIEI, nu din Palatul Înfrângerii, sediul vostru gata să se prăbușească?!”.

Grigore CARTIANU

Text publicat în ziaristii.com

3 COMENTARII

  1. Nu vă mai căinați și nu vă grăbiți. Mai e puțin și veți simți pe propria piele forța distructivă nimicitoare a „inteligenților” atei care vă vor face nostalgicii ineficienței „proștilor”!

  2. Oameni de buna credinta,sperati sa ne mai facem bine,sa promovam valorile acolo unde le este locul ? Cum poti sa promovezi asemenea indivizi la cultura ?! Toti politicienii care astazi au putere de decizie,trebuie sa dispara cat mai repede din ”scena”,altfel,o sa disparem ca natie.

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!