Actualitate

,,Crimele perfecte” ale Buzăului: investigațiile de omor care îi bântuie pe oamenii legii

Mai multe dosare de omor, de jafuri și de dispariții au cunoscut, de-a lungul ultimilor ani, răsturnări de situație incredibile. Unele crime sau tentative de omor au fost rezolvate după foarte mulți ani, atât cu ajutorul noilor tehnologii, cât și în urma reaudierilor minu­țioase a sute de persoane ori după ce autorii au fost cuprinși de remușcări și și-au mărturisit faptele cumplite. Multe dintre cazurile care păreau imposibil de rezolvat de către judiciariștii buzoieni au fost, la un moment dat, duse la bun sfârșit, iar autorii trimiși pentru ani mulți după gratii.

Însă unul care le-a „mâncat“ mult timp și nervi anchetatorilor este cazul înfiorător al bebelușului bătut până la moarte, ­pro­babil de mamă, și aruncat apoi într-o remorcă, caz care pare să fie însă crima perfectă, având în vedere, că încă din 2013, anchetatorii încearcă să dea de urma ucigașei sau, poate, a ucigașilor. Niciuna dintre probele găsite de oamenii legii nu a reușit să-i conducă spre făptaș, iar aceștia încearcă de șase ani, fără succes, să identifice persoana sau persoanele care au ucis un nou-născut. Și în acest moment, după atât timp, se bănuiește că este vorba despre o mamă criminală. Este unul dintre dosarele cu autor necunoscut aflate în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău încă din vara lui 2013.

Povestea sinistră începe în 21 iulie, într-o zonă semicentrală a Buzăului, limitată de străzile Ciochinescu și Ciucurete. O femeie de etnie romă care răscolea prin gunoaie își făcea traseul obișnuit prin cartier, umblând pe la tomberoane, în căutare de resturi. În timp ce se îndrepta către o platformă de gunoi aflată în zona cuprinsă între străzile Ciochinescu și Ciucurete, femeia a trecut pe lângă o autoutilitară Dacia, zărind pe platforma din spate a acesteia o grămadă de cârpe murdare ce păreau că ­aco­peră ceva. Mânată de curiozitate, aceasta a îndepărtat cârpele cu cârligul pe care îl folosea pentru a scormoni în gunoaie și a rămas împie­trită de groază în momentul în care a dezvelit trupul fără viață al unui bebeluș.

A alertat imediat mai mulți cetățeni care se aflau în acea zi de duminică, la orele dimineții, în preajma platformei de gunoi a cartierului, iar unii care și-au făcut curaj să verifice vorbele femeii aveau să descopere în bena unei autoutilitare parcate la douăzeci de metri distanță de tomberon o grămadă de cârpe, în care era înfășurat cadavrul unui făt. S-a sunat la 112 și, la scurt timp, polițiștii au împânzit arealul din jurul Daciei Papuc pentru a începe să facă lumină în povestea care se contura a fi o crimă.

Polițiștii care au preluat cazul au examinat copilul și au realizat că au în față un băiețel. După ce au fost efectuate măsurători, fotografii și interogări ale martorilor, cadavrul fătului a fost ridicat și dus la Serviciul de Medicină Legală pentru a se stabili la necropsie dacă micuțul fusese născut la termen, precum și cauza decesului.

Moarte violentă

Încă de atunci, anchetatorii au pornit pe urmele mamei asupra căreia, inițial, plana suspiciunea că născuse fătul mort. „Au fost efectuate investigații, audieri, verificări la unități spita­licești, cabinete medicale și unități farmaceutice. La aceste operațiuni au parti­cipat polițiști de la mai multe structuri operative ale Inspectoratului de Poliție Județean Buzău“, declara, în 2013, ofițerul de presă al IPJ Buzău, comisarul-șef Florina Crucianu. După câteva zile, însă, legiștii au transmis rezultatele necropsiei, conturând un scenariu greu de digerat chiar și de către criminaliștii căliți în anchetarea unor omoruri dintre cele mai atroce. Legiștii din cadrul Serviciului Județean de Medicină Legală Buzău au constatat că băiețelul a fost născut la termen, iar moartea a fost violentă. Altfel spus, copil a fost născut viu, sănătos, însă, din motive greu de bănuit, a fost lovit până a murit, după care i-a fost aruncat cadavrul în bena mașinii.

Ancheta echipei formată din polițiști și procurori părea că dă rezultate în toamna aceluiași an, după ce a primit un set de imagini preluate de pe camerele de supraveghere ale unei farmacii din apropierea locului în care a fost găsit nou-născutul. Pe înregistrare apărea un bărbat care intrase în farmacie în perioada în care femeia a aruncat copilul în bena Daciei. În acest context, polițiștii au transmis presei fotografia bărbatului, însoțită de mesajul prin care îi transmiteau celui care se recunoștea pe filmare să se prezinte la poliție pentru a preciza dacă deține informații ce pot fi utile anchetei. Oamenii legii cereau, de asemenea, persoanelor care îl recunosc pe bărbatul res­pectiv să se adreseze celei mai apropiate unități de Poliție, pentru a furniza date ce pot duce la identificarea lui. Nici acest demers nu le-a fost de folos anchetatorilor, astfel că dosarul a ajuns pe raftul cazurilor cu autor necunoscut. Oamenii legii iau în calcul mai multe variante privind identitatea făpta­șului. Este posibil, spun ei, ca femeia să-și fi schimbat frecvent domiciliul, pe perioada sarcinii, pentru a-și pierde urma. Nu este exclus ca mama, probabil foarte tânără, să fi săvârșit fapta cu ajutorul unor complici, părinți sau partener. Nu s-a putut stabili însă nici momentul în care „coletul“ res­pectiv a fost plasat în mașină. Oamenii legii au luat în calcul inclusiv posibilitatea ca mama să nu fie din zonă.

Cu cât trece timpul, cu atât procurorilor și polițiș­tilor le va fi mai greu să o identifice autorul crimei.

Bărbat găsit cu capul despicat pe șoseaua de centură

Nu este însă singurul caz care pare să dea bătăi de cap anchetatorilor. Pe 19 februarie 2015, un bărbat de 68 de ani a fost găsit mort pe șo­seaua de centură a munici­piului, cu o tăietură de peste 15 centimetri lungime, de la ureche până pe obrazul din partea opusă a capului.  Victima a murit în urma rănii de la cap, fără să aibă și alte le­ziuni interne sau fracturi. Potrivit certificatului medi­co-legal,  Virgil Beju a murit din cauza asfixiei mecanice, în urma „obturării căilor respiratorii cu sânge aspirat“, provocată de un traumatism cranio-facial acut. A fost un prim verdict, conform căruia accidentul rutier ar fi la originea decesului.

Nici până acum nu s-a putut afla în ce împrejurări a murit omul, dacă a fost accidentat de o mașină în locul unde a fost găsit ori a fost omorât în altă parte și mutat acolo ca să pară un accident. Și asta pentru că, spun rudele, bărbatul nu avea ce căuta pe șoseaua de centură, mai ales că Virgil Beju locuia pe strada Plevnei, departe de zona în care și-a găsit sfârșitul.

Informațiile confirmate de polițiști susțin ipoteza că omul a fost lovit de un autovehicul, cel mai probabil un TIR sau un vehicul de mare tonaj, iar autorul a părăsit locul faptei. Poliția a organizat filtre în trafic, însă nici urmă de autorul presupusului accident.

În cele două cazuri polițiștii încă mai fac cercetări, însă odată cu trecerea timpului șansele ca autorii să fie găsiți sunt tot mai mici, dacă nu, la un moment dat, mustrați de conștiință, aceștia se vor preda autorităților. Însă este greu de crezut să se întâmple așa, deși în 2014, oamenii legii au rezolvat un caz de omor din 2008, după ce autorul s-a autodenunțat cuprins de remușcări.

Crimă recunoscută, cadavru de negăsit

Patru frați din comuna buzoiană Ziduri, care în 2008 au ucis un cioban originar din Alba și l-au îngropat pe câmp pentru a ascunde crima, au primit pedepse cumulate de 80 de ani. Autorul principal a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav săvârșit cu premeditare și cu lipsirea de libertate a victimei. Potrivit Tribunalului Buzău, pentru fapta sa, Marian Muti a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav săvârșit cu premeditare și cu lipsirea de libertate a victimei. Fratele său, Victor Muti, a primit o condamnare de 20 de ani de închisoare, iar cele două surori, Veta Muti și Ghenciu Tudorița, câte 15 ani închisoare.

La începutul anului 2015, Marian Muti a fost trimis în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de omor calificat și lipsire de libertate în mod ilegal, Victor Muti, pentru săvârșirea infracțiunilor de omor calificat și lipsire de libertate în mod ilegal, Veta Muti, pentru omor, la fel și Ghenciu Tudorița, toți aceștia făcându-se vinovați de omorârea lui Dorel Greuruș, de 38 de ani, cioban, din comuna Petrești, județul Alba, care trăia în concubinaj simultan cu cele două surori. Din cercetările efectuate de procurori, a reieșit că, în cursul anului 2007, bărbatul, care muncea ca cioban la Ziduri, ar fi început o relație de concubinaj cu o femeie și cu sora acesteia, locuind la domiciliul lor din județul Buzău. În luna martie a anului 2008, cei patru inculpați, frați, aflați în casa părinților lor din satul Heliade Rădulescu, comuna Ziduri, au aplicat victimei, în mod succesiv și repetat, lovituri cu pumnii și picioarele. Pentru a ascunde fapta, inculpații au înfășurat cadavrul cu o pătură și cu o folie, după care l-au transportat cu căruța în afara satului Heliade Rădulescu, pe un câmp aflat în apropierea unei păduri, punându-l în adâncimea unei brazde de tractor peste care au aruncat pământ. În ziua următoare, gândindu-se că victima putea fi lesne descoperită, atât din pricina faptului că în zona respectivă se efectuau lucrări agricole de primăvară cu utilaje, cât și datorită adâncimii mic a brazdei în care a fost îngropat cadavrul, inculpații Muti Victor, Muti Veta și Ghenciu Tudorița s-au deplasat cu căruța la locul unde a fost îngropat cadavrul, au procedat la dezgroparea acestuia, după care s-au îndreptat către extravilanul satului Heliade Rădulescu, în zona cunoscută drept „Valea Colacului”. Aici au săpat o groapă în care au pus cadavrul, apoi au acoperit-o cu pământ ce a fost tasat cu picioarele. După ce au revenit în sat, unde rămăsese Muti Marian, aceștia au avut o nouă discuție în timpul căreia s-a ajuns la concluzia că locul în care a fost îngropată victima a doua oară ar putea da de bănuit datorită lipsei vegetației de la suprafața gropii respective. În acest context, inculpații au găsit o altă soluție, respectiv aceea de a acoperi locul unde fusese îngropată victima cu moloz, pe care l-au încărcat de la groapa de deșeuri a satului.

Fapta celor patru nu a fost descoperită până în anul 2014, când Marian Muti, care a ascuns fapta timp de șase ani, cuprins de remușcări, s-a autodenunțat și a sesizat organele de poliție. În urma cercetării la fața locului efectuată de către organele de poliție, conform celor declarate de către inculpat, au fost descoperite mai multe fragmente osoase, precum și bucăți de material textil. Analizarea fragmentelor osoase de către Institutul Național de Medicină Legală a relevat faptul că materialul scheletic prezenta leziuni traumatice peri-mortem, precum fracturi ale mandibulei și ale mai multor coaste. Leziunile sus menționate denotă prezența a cel puțin două traumatisme, unul cranio-cerebral și cel de-al doilea toraco-abdominal. În raport de morfologia și mecanismul de producere al leziunilor, a rezultat că victima a fost expusă unor acțiuni violente succesive și repetate. În ceea ce privește fapta de lipsire de libertate în mod ilegal reținută în sarcina inculpaților Muti Marian și Muti Victor, probatoriul a relevat faptul că, în anul 2007, anterior infracțiunii de omor, la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, aceștia, aflați tot în casa părinților lor, l-au legat cu lanțuri și sârme pe martorul H.T., iar în timp ce acesta se afla în imposibilitate de a reacționa, au urinat pe el. Momentele au fost surprinse într-o serie de fotografii care au fost răspândite ulterior la cunoscuți, una dintre acestea ajungând și în posesia organelor judiciare. Lipsirea de libertate a victimei a continuat până la venirea ajutorului șefului de post al comunei care a procedat la eliberarea acestuia.

     Marian Muti nu a recunoscut o singură crimă, ci două. Individul, cuprins de remușcări, a mărturisit că în timpul altercației din 2008 în care l-a omorât pe ciobanul din Alba, ar fi lovit și un nepot de un an și patru luni care s-a izbit cu capul de ciment. Marian Muti ar fi spus că băiatul a decedat. Nu este clar dacă a făcut dispărut cadavrul în același mod și nici dacă, într-adevăr, copilul a murit. Dosarul se află încă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casației și Justiție, disjuns din cel al morții ciobanului din Alba.

În 2014 s-au făcut cercetări în mai multe zone, însă nici urmă de rămășițele acestuia. De atunci, procurorii de la București nu au mai cerut verificări suplimentare la Buzău, dar nici nu au anunțat clasarea ori dacă acel copil ar fi fost găsit totuși în viață.

De două ori pe an, anchetatorii verifică din oficiu toate dosarele cu autor necunoscut (A.N.), trecerea anilor îngreunând, însă, emiterea unei soluții în dosar. Iar lista dosarelor cu A.N., în lipsa unor soluții date în cele existente, va continua să crească, în contextul în care, din 2012, faptele de omor nu se mai prescriu.

Jaful perfect

De o lună de zile, polițiștii buzoieni sunt pe urmele unui grup de infractori care au spart casa de vacanță din Pleșcoi a medicului Valentin Coleașă. Nu este clar dacă există bănuiți în acest caz, însă cea mai relevantă probă o constituie imaginile surprinse de camerele de supraveghere ale unui vecin și în care apar patru indivizi.

Hoții, care cel mai ­pro­babil au acționat la pont, au plecat cu obiecte scumpe și caseta de valori în care medicul deținea o sumă mare de bani. Prejudiciul se ridică la 150.000 de lei, din care două treimi au fost bani cash. Vecinii din satul Pleșcoi (Berca) ai medicului Coleașă spun că hoții ar fi știut că în casă sunt mulți bani și diverse obiecte de valoare. Mai mult decât atât, se pare că au studiat zona înainte de lovitură, de vreme ce au pătruns în curte și mai apoi în casă, fără să fie înregistrați de camerele de supraveghere montate la vedere dar care erau funcționale, se pare, în momentul furtului. Spărgă­torii au fost protejați și de întunericul de pe stradă. Deși casa medicului este perete în perete cu cea a vecinului și în aceeași curte cu a tatălui său, nimeni nu a auzit vreun zgomot în noaptea spargerii. După ce au pus mâna pe caseta de ­va­lori, jefuitorii au ieșit pe unde au pătruns în locuință și s-au făcut nevăzuți spre albia râului Buzău. Acolo au găsit oamenii legii cutia în care erau păstrați banii, dar și bijuterii și documente. Furtul a fost sesizat Poliției pe 16 iulie, iar de atunci se încearcă identificarea autorilor.

Valentin Coleașă este șeful Comisiei pentru Eva­luarea Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Buzău.

Crima perfectă?

Tot de o lună se fac cercetări pentru omor calificat în cazul unei femei găsită decedată pe raza comunei Gălbinași. Victima fusese dată dispărută de fratele ei pe 20 iunie, iar imediat au început căutările. Pe 17 iulie, un cadavru aflat în stare avasată de descompunere, acoperit cu frunze și crengi, a fost găsit la marginea ­sa­tului Tăbărăști, iar două zile mai târziu a venit și confirmarea că trupul neînsuflețit aparține femeii dată dispă­rută, moartea acesteia fiind una violentă, printr-o lovitură în zona capului.

Aurica Anghel a fost văzută pentru ultima dată în seara zilei de 17 iunie. Ea trăia în concubinaj cu Marian Comănici, un bărbat din satul Tăbărăști, suspect în acest caz. Martorii spun că au văzut-o pe Aurica Anghel pe drum în seara zilei de 17 iunie, dar de atunci femeia a dispărut. Zile în șir, echipaje de poliție și jandarmerie, sprijinite de angajați ai Primăriei Gălbinași, au căutat-o pe femeie și chiar ar fi trecut pe lângă cadavru. Cunoscută cu probleme psihice, aceasta primea o pensie de handicap și mai câștiga din munca cu ziua.  Ea s-ar fi lăudat pe la oamenii din sat că a strâns câteva zeci de ­mi­lioane de lei vechi și că îi păstrează la ciorap. Legătura cu bani pe care femeia o purta legată de picior nu a mai fost găsită.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker