Actualitate

Grea calea spre libertate pentru omul care a „îngropat” doi foști prefecți de Buzău

Ialomițeanul Gheorghe Ceteraș, considerat creierul afacerii ilegale cu peste 5.000 de hectare de pădure de la Gura Teghii, dosar în care doi foști prefecți de Buzău sunt acum după gratii, ar putea fi primul condamnat în acest dosar care va ieși din închisoare. Jurnaliștii din Ialomița spun însă că întârzierea eliberării sale condiționate este cauzată de o serie de erori judiciare. Pe rolul instanțelor din Ialomița se află mai multe dosare în care au fost pronunțate soluții contradictorii, de la un complet la altul.

Anchetat de Direcția Națională Anticorupție și condamnat la închisoare cu executare de Înalta Curte de Casație și Justiție (sen­tință contopită de 10 ani și 8 luni!), omul de afaceri ialomițean Gheorghe Cete­raș ar fi obținut definitiv dreptul de a fi liberat condiționat, potrivit jurnaliștilor de la independentonline.ro. Însă sentința nu poate fi pusă în aplicare din cauza unor erori judiciare, responsabilitatea pentru producerea acestora fiind atât a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a Curții de Apel Ploiești, cât și a Penitenciarului Slobo­zia, locație unde Gheorghe Ceteraș este încarcerat.

Pe 3 februarie 2021, o hotărâre a Judecătoriei Slobozia admitea dreptul afaceristului Gheorghe Ceteraș de a beneficia de liberare condiționată. Decizia magistraților nu poate fi pusă însă în aplicare din cauza faptului că pe numele omului de ­afa­ceri a fost emis un nou mandat de executare pentru aceeași pedeapsă, potrivit sursei citate. Documentul are la bază o decizie a Curții de Apel Ploiești potrivit căreia Gheorghe Ceteraș poate obține dreptul de liberare condiționată după ce va ­executa un rest de pedeap­să dintr-o condamnare anterioară.

Hotărârea de condam­nare a lui Gheorghe Cete­raș pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție prevedea o pedeapsă de 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare și contopește alte două condamnări ale omului de afaceri, una de 3 ani de închisoare cu executare, pronunțată de Curtea de Apel Brașov (sentință exe­cutată aproape „zi la zi” de Gheorghe Ceteraș) și alta pronunțată de o instanță din Buzău, de 1 an cu suspendare, prescrisă deja. Cu toate acestea, la emiterea noii hotărâri de condamnare, prin contopire, s-a considerat, de către Înalta Curte de Casație și Jus­tiție, ca lui Gheorghe Cete­raș să i se adauge 1 an de executare (o treime) din pedeapsa aplicată de Curtea de Apel Brașov, în condițiile în care aceasta a fost deja executată, și alte 4 luni (o treime) din pedeapsa cu suspendare emisă de instanța buzoiană, prescrisă. Adică, la pedeapsa Înaltei Curți de Casație și Justiție de 9 ani și 4 luni de închisoare inițială, prin contopire s-au adăugat 1 an și 4 luni, ajungându-se la sentința de 10 ani și 8 luni.

Sentința pronunțată de Judecătoria Slobozia în 3 februarie 2021 nu a fost contestată de către Penitenciarul Slobozia, ci de Direcția Națională Anticorupție, care nu-l vrea încă liber pe Ceteraș. Decizia în acest sens aparține Tribunalului Ialomița, care a stabilit ca termen pentru contestație data de 14 aprilie.

Noul mandat de executare a fost transmis de către Departamentul Executări Penale din cadrul Curții de Apel Ploiești către Penitenciarul Slobo­zia la finele lunii ianuarie dar, din motive greu de înțeles, acesta nu a fost transmis instanței de judecată până la termenul din 3 februarie 2021, dar nici în termenul stabilit pentru contestație. Datele arată că instanțele locale au fost înștiințate de către Penitenciarul Slobozia cu pri­vire la existența acestui document după aproximativ o lună, în urma unei sesizări depuse chiar de Gheorghe Ceteraș, prin care a arătat că nu este pus în libertate, deși există o hotărâre definitivă în acest sens. Ulterior, Departamentul Executări Penale din cadrul Judecătoriei Slobozia a ­ca­lificat sesizarea lui ­Ghe­orghe Ceteraș ca fiind o contestație la executare prin care urmează a se clarifica punerea sa în libertate. De această dată, Judecătoria Slobozia a revenit asupra deciziei de punere în libertate și a stabilit că omul de afaceri ialomițean nu poate fi pus în libertate, întrucât în baza noului mandat nu mai îndeplinește condițiile liberării…

De la Judecătoria Slobo­zia, cazul a intrat în atenția Tribunalului Ialomița. Instanța superioară a decis anularea hotărârii prin care s-a revenit asupra deciziei de liberare condiționată și a trimis cauza spre rejudecare Judecătoriei Slobozia pentru a clarifica situația juridică a condamnatului Gheorghe Ceteraș, respectiv pentru a se stabili dacă acesta va fi pus în libertate sau nu în condițiile în care există o hotărâre definitivă în acest sens.

Între timp, pe rolul Curții de Apel Ploiești și pe cel al Înaltei Curți de Casație și Justiție au fost deschise noi acțiuni prin care este supusă judecății validarea sau respingerea noului mandat emis de Curtea de Apel Ploiești, document potrivit căruia Gheorghe Ceteraș mai are de executat un rest de pedeapsă până la împlinirea de drept a termenului prin care poate solicita libe­rarea condiționată. Mai exact, Cete­raș ar putea cere din nou eliberarea condiționată abia în februarie 2022.

Pe de altă parte, potri­vit jurnaliștilor de la independentonline.ro, avocații omului de afaceri Gheorghe Ceteraș consideră faptul că în cuprinsul noului mandat de executare repre­zentanții Curții de Apel Ploiești au strecurat alte erori în ­pri­vința modului în care s-au calculat contopirea și executarea propriu-zisă a pedepselor.

Sentințe grele pentru doi foști prefecți de Buzău

Dosarul retrocedării ilegale a peste 5.000 hectare de pădure de la Gura Teghii a fost înaintat de către Direc­ția Națională Anticorupție instanței în primăvara anului 2015. 12 persoane, prin­tre care foști prefecți ai județului Buzău, un magistrat, un avocat și un ­afa­cerist au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Prima soluție în dosar a venit de la Curtea de Apel Ploiești pe 28 iunie 2018. Inculpații au făcut recurs, astfel că dosarul a ajuns la Înalta Curte.

Prima instanță sesizată în acest caz l-a condamnat pe afaceristul Gheorghe Ceteraș, cel de la care a pornit totul în acest caz, la 10 ani și 8 luni închisoare cu executare. Foștii prefecți de Buzău, Paul Beganu și Mariana Buleandră, au fost condamnați la 9 ani și 8 luni de închisoare, respectiv  5 ani și 6 luni. Fostul șef de la ITRSV Focșani, Alexandru Lefter, a ­pri­mit 5 ani de închisoare, ­avocatul Cosmin Vasile tot 5 ani, Ion Irimia, fost lucrător la Direcția Silvică Buzău, 5 ani și jumătate, în timp ce fostul judecător de la Pătârlagele, Neculae Toader, a fost condamnat la 6 ani si 6 luni închisoare. Totodată fostul jurist al Prefecturii, Ștefan Feraru a primit 3 ani si 2 luni de închisoare, iar fostul se­cretar al Primăriei Gura Teghii, Iuliana Panaete, 4 ani  cu executare. În același dosar au mai fost condamnați alți doi inculpați, Eduard Moiseanu, la 4 ani închisoare cu executare, și administratorul societății Forestiera Ardeleana, ­Gheor­ghe Poenaru, la 2 ani și 6 luni închisoare, dar cu suspendare. În același do­sar, afaceristul Anton Constantin a fost condamnat la 3 ani închisoare cu executare.

Pe de altă parte, instanța a dispus confiscarea unor sume importante de bani de la opt dintre inculpați. Cea mai mare sumă, de 2.288.000 euro și 10.000 lei, ar urma să fie plătită de afaceristul Gheorghe Cete­raș.

În data de 6 iulie 2020, magistrații Curții Supreme au admis apelurile declarate de DNA și de cinci dintre cei 12 inculpați din dosarul retrocedărilor ilegale de pădure de la Gura Teghii. Astfel, în urma rejudecării, fostul prefect de Buzău, Paul Beganu, a fost condamnat definitiv la 8 ani și 6 luni de închisoare. Fostului prefect Mariana Buleandră i-a fost redusă pedeapsa de la 5 ani și 6 luni la 4 ani și 6 luni de închi­­­soare și interzicerea exercitării anumitor drepturi pe o perioadă de 3 ani.

Fostul șef al ITRSV Focșani, Alexandru Lefter, a fost condamnat inițial la 5 ani de închisoare, iar la apel, acum, magistrații au decis să-i fie scăzută din această pedeapsă perioada cât a stat în arest, inclusiv în arest la domiciliu. Afaceristul Constantin Anton, care avea în primă instanță de ispășit 3 ani de închisoare, a fost achitat. Liliana Panaete are o pedeapsă de 3 ani de închisoare și interzicerea exercitării anumitor drepturi pe o durată de 2 ani.

Totodată, instanța a respins ca nefondate apelurile declarate de Gheor­ghe Ceteraș, Alexandru Lefter, Cosmin Vasile, Ion Irimia, Neculae Toader, Eduard Moiseanu, Gheorghe Poenaru, de părțile civile din dosar, dar și apelul declarat de SC Forestiera Ardeleana SRL.

Astfel, Gheorghe Ceteraș trebuie să ispășească o pedeapsă de 10 ani și 8 luni de închisoare. Avocatul Cosmin Vasile are o pedeapsă de 5 ani, în timp ce fostul judecător Neculai Toader a fost condamnat la 6 ani și 6 luni de detenție. Eduard Moiseanu are o pedeapsă de 4 ani de închisoare, iar administratorul societății Forestiera Ardeleana, ­Gheorghe Poenaru, are 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare.

Un comentariu

  1. Mi se pare firesc! Purcoiul de bani rămas lui Ceteraș nu-i folosește la bulău! Cu o parte din pradă unge rotițele justiței și iese la lumină. Poate chiar la lumina divină de anul acesta!
    2.288.000 euro și 10.000 lei reprezintă doar 10% din suma încasată de la firma germană care a cumpărat terenul retrocedat ilegal! Mai are balta pește, că doar nu punea Ceteraș botul la o simplă zeciuială!
    Rămân să execute pedeapsa integral doar guguștiucii ce s-au mulțumit doar cu o parte neînsemnată din pradă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker