Economic

Getica 95, afaceri de aproape 2 miliarde lei din insolvență

Getica 95, cel mai puternic business din energie, bifează un nou record din insolvență. Compania controlată de râmniceanul Viorel Tudose avea în luna ianuarie 2022 o cotă de piață de 3 la sută. În ianuarie anul trecut, aceeași companie era liderul furnizării de energie, cu o cotă de 12 la sută. Chiar dacă a fost înregistrată o scădere abruptă a cotei de piață, afacerile firmei au continuat să crească semnificativ.

Getica 95, compania deţinută de omul de afaceri râmnicean Viorel Tudose, a terminat anul trecut cu un business de 1,9 miliarde de lei, cu 25 la sută mai mare faţă de cele 1,5 miliarde de lei strânse în 2020. Mai mult, deși intrată în insolvență anul trecut, compania a reușit să termine anul cu un profit net de 34 de milioane de lei pe o piaţă a furnizării de energie marcată de pierderi uriaşe. Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, compania şi-a și păstrat numărul de angajaţi, respectiv 22 de persoane.

Reamintim că în luna iunie a anului trecut, Viorel Tudose a depus la Tribunalul Buzău dosarul de insolvență al companiei, unul dintre motivele invocate fiind neîncasarea facturilor de la clienți, majorarea prețurilor din piața de energie, lipsa unei legislaţii stimulative, la care s-a adăugat retragerea unor finanţări bancare. „Neîncasarea facturilor de la clienți, majorarea prețurilor din piața de energie, lipsa unei legislații stimulative, la care, s-a adăugat retragerea unor finanțări bancare au determinat Getica 95 să ceară protecția prin Legea 85/2014. De asemenea, odată cu majorarea prețurilor internaționale la cărbune, gaze naturale și petrol, au crescut și prețurile pe piața internă, ceea ce a dus la o criză în piața de energie. În plus, prețul certificatelor de carbon s-a dublat în prezent față de cel de anul trecut (de la circa 20 de euro/ certificat în iunie 2020, în prezent un certificat CO2 se tranzacționează cu peste 50 euro)”, se preciza la vremea respectivă, într-un comunicat.

Printre cei mai importanți cumpărători de energie ai companiei s-au aflat Ministerul Afacerilor Interne, ultimul contract fiind semnat chiar în iunie anul trecut, cu o valoare de 93 de milioane de lei, pe o perioadă de un an. MAI a parafat, la acel moment, un acord-cadru de cumpărare cu două firme locale, Tinmar Energy, companie deţinută de omul de afaceri Augustin Oancea, şi Getica 95. Metrorex a fost un alt mare client al Getica 95, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale fiind, la rândul său, unul dintre cei mai fideli contractori de pe lista antreprenorului Viorel Tudose. Municipiul Bucureşti, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, spitale de urgenţă, societăţi publice de transport, Poşta Română, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, toate s-au aflat printre cumpărătorii de stat ai energiei furnizate de Getica 95.

Articole similare