Economic

Gazele de la Caragele mai stau la pungă!

În Marea Neagră a început exploatarea

În județul Buzău, la Caragele, există o pungă de gaze la mari adâncimi, estimată la 30 de miliarde de metri cubi, cantitate care ar asigura independența energetică a României pe o perioadă de trei-patru ani. Descoperirea de la Caragele a fost a anunțată în vara anului 2016 și a fost evaluată drept cea mai importantă din ultimii 30 de ani, oficialii guvernamentali din acel moment vorbind de asigurarea independenţei energetice a României sau de transformarea ţării într-un exportator de gaze naturale. Aceste zăcăminte stau, însă, aproape neatinse încă de atunci.

Aflat în posesia statului român, prin Romgaz, zăcământul de la Caragele a devenit interesant imediat după izbucnirea războiului din Ucraina. Spre comparaţie, după o dezvoltare de 12 ani, americanii de la Black Sea Oil & Gas (BSOG) au reuşit să finalizeze proiectul Midia Gas Development (MGD), prima dezvoltare complet nouă făcută în platoul continental al Mării Negre în ultimii 30 de ani.

Momentul în care americanii au finalizat proiectul este extraordinar: producţia internă este pe minus – astfel că nevoia de noi resurse este tot mai pronunţată -, legislaţia abia a fost schimbată în favoarea investitorilor, iar preţurile sunt „la cer” şi cel mai probabil acolo vor rămâne ani de zile. „Încurajăm investiţiile străine”, a spus premierul Nicolae Ciucă, prezent la evenimentul prin care s-a marcat finalizarea proiectului MGD al americanilor de la BSOG, întrebat fiind de ce nu a fost posibilă o astfel de investiţie şi din partea statului român în ultimii ani pe zona de explorare şi producţie de hidrocarburi. „Vom ajunge să asigurăm circa 90 la sută din necesarul de consum prin resurse interne într-un moment în care furnizara de gaze la nivel mondial este pusă în pericol”, a mai spus Ciucă, dând asigurări că România are o abordare pro-business în domeniul energiei.

În aprilie, premierul Nicolae Ciucă explica faptul că, la mijlocul anului 2022, România va avea parte de primele gaze naturale extrase din Marea Neagră. Acest lucru nu este tot, în momentul de față se lucrează la extracția de gaze naturale şi din perimetrul Neptun Deep. Primele gaze naturale care vor fi extrase din acest perimetru vor intra în sistemul naţional în 2026.

Așadar, gazele naturale din Marea Neagră reprezintă o resursă enormă de care România trebuie să profite, mai ales în contextul geopolitic actual. „Vara, consumul de gaze în România este între 13-15 milioane de metri cubi pe zi. Zilnic se înmagazinează 10-12 milioane de metri cubi pe zi. Avem înmagazinaţi, azi, 1,3 miliarde de metri cubi de gaze”, spune directorul Transgaz, Ion Sterian. În acest moment, România produce 23,8 milioane de metri cubi de gaze pe zi.

Proiectul MGD

Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) cuprinde zăcămintele de gaze Ana şi Doina (aproximativ 300 Bcf P50 resurse probabile) descoperite în anul 2007, respectiv 1995, în Marea Neagră. Ambele sunt de vârstă Miocen şi Dacian superior cantonate în rezervoare de gaz biocenic constituite din nisipuri marine de adâncime mică, situate la aproximativ 120 de kilometri de ţărmul României, în zona cu apă de mică adâncime a perimetrului XV Midia, unde adâncimea apei este de 70 de metri. Proiectul MGD constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la Doina şi patru sonde de producţie la Ana), un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina, conectat printr-o conductă de 18 kilometri la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm amplasată pe zăcământul Ana.

La Caragele răsar sonde

„Romgaz a început să pună sonde în producţie din zăcământul Caragele. Până la finalul anului, producţia Romgaz va creşte. La OMV Petrom s-a stabilizat producţia. Trebuie să fim optimişti, nu suntem în situaţia altor ţări care nu au producţie internă. Nu are rost să creăm panică”, adaugă Ion Sterian, directorul Transgaz. „Practic, acționăm coordonat pe mai multe planuri. Noua lege off-shore vine să deblocheze investiții vitale ce valorifică, de exemplu, gazele naturale din Marea Neagră și zăcământul valoros de la Caragele, județul Buzău, cel mai mare zăcământ descoperit în ultimii 30 de ani în România”, a adăugat premierul Nicolae Ciucă, la ceremonia de începere a producției de gaze naturale în cadrul Proiectului MGD.

Directorul Transgaz arată că societatea naţională de transport a gazelor naturale este în negocieri avansate pentru import de gaze cu Azerbaidjan, cu Emiratele Arabe Unite şi cu compania de stat din Egipt.

Articole similare